Askarruttaako jokin asia mieltäsi, eikä ole ketään keneltä
kysyä? Isosisko vastaa sinulle. Lähetä lyhyt ja selkeä
kysymyksesi, jossa kerrot ikäsi ja ongelman sekä
nimimerkkisi sinaminan webbisivujen kautta:
rullaa tämä sivu aivan alas ja syötä kysymyksesi.
Toimitus voi tarvittaessa lyhentää kysymyksiä

Isosisko on tällä hetkellä tauolla, koska etsimme uutta Isosiskoa :(
Tällä hetkellä kysymyksiä ei kannata lähettää, toivottavasti saadaan pian uus Isosisko :)


28.8.2012 (päivitetty)
Kuukautiset myöhässä
Oon nyt 12-vuotias neiti ja menkat alko alkuvuodesta . Ne on ollu säännölliset ja heittäny enintää 1 päivän, mut nyt ne on jo 5 pv myöhäs. Yhdynnässä en ole ollut, joten mikä vikana? Toivon vastausta pian :) -Tytteli-
Kuukautiset voivat olla syystä tai toisesta ”myöhässä” joskus vaikka kuukautiskierto olisi yleensä säännöllinen. Jos et ole ollut yhdynnässä, niin sinun ei ainakaan tarvi pelätä olevasi raskaana. Kuukautiset voivat myöhästyä esimerkiksi stressin vuoksi tai jos laihduttaa tai urheilee paljon. Seuraa tilannetta ja jos sinua alkaa kovasti huolettaa tai kuukautiset jäävät jatkossakin kokonaan pois, niin käy terveydenhoitajan juttusilla.

Paino-ongelma?
Hei isosisko! Minua huolettaa oma painoni, että olenko liian lihava? Täytän syyskuussa 13 vuotta, pituuteni on n. 162cm ja painoni 63 kg. Menkkani ovat jo alkaneet. Ai niin, rehellinen ja suora vastaus, että olenko lihava vai en. Kiitän etukäteen. (: - Miican
Suora vastaus: et ole lihava, etkä laihakaan, vaan aivan normaalikokoinen. Olet juuri murrosiässä, kuukautiset ovat alkaneet. Muista terveelliset elämäntavat, niin paino pysyy hallinnassa jatkossakin!

Pari kysymystä
Moikka! :) Mulla ois pari kysymystä. 1. Oon n. 160 cm ja painan n. 41 kg, oonko normaali? Musta tuntuu välillä läskille, vaikka en ole. Oon alkanut syömään tosi paljon herkkuja, ja mua pelottaa että lihon, vaikka oikeastaan en liho millään. Silti mua pelottaa lihominen. :( Mun mielestä mulla on "jenkkakahvat", miten ne sais pois? 2. Minkä ikäisenä on normaalia alkaa menkat? Ite oon elokuun lopuilla 13, eikä ole vielä menkkoja. Kiitos vastauksesta :) – ansku
1. Olet kyllä hyvin hoikka mittojen perusteella, joten lopeta höpöttäminen, että tuntuu läskille... Herkkuja ei kannata syödä muutenkaan isoja määriä, sillä ne eivät olet terveellisiä vaikkei lihoisikaan. Vaikea kuvitella, että sinun mitoillasi olevalla olisi ”jenkkakahvat”, mutta niitä voi pitää kurissa tekemällä vatsa- ja selkälihaksia sekä liikunnalla yleensäkin. Sokeria ja rasvaa kannattaa syödä kohtuudella. 2. Menkat alkavat yleensä 10-16 vuoden iässä, joten ei sinulla ole vielä mitään hätää.

Laiha, normaali vai lihava?
Moi! Olen 13v ja 163 cm pitkä, painoa on n. 50 kg oonko ok? Monet sanoo, et oon laiha, mut en tiiä oonko laiha, normaali vai mitä oon, ku haluisin, että mulla ois 'lihavammat' kädet ja jalat, ettei ne iha hirveen luikut ois. Miten vois saaha niihi sitä jotaki? – tällast
Mielestäni olet aivan normaali, hoikka nuori naisen alku. Joku voi sanoa sinua laihaksi, mutta tarkoittanee kuitenkin vain sitä, että olet hoikka ja sopiva. Jos ymmärsin kysymyksesi oikein, niin luulen, että haluat jalkoihin ja käsiin lihaksia. Jalkoihin (reisiin) saa lihasta esimerkiksi tekemällä kyykkyjä, nousemalla portaita ja lenkkeilemällä. Käsilihaksia voi vahvistaa tekemällä erilaisia käsilihasliikkeitä pienillä painoilla. Kaikenlainen liikunta auttaa kehon hallinnassa ja pitää mielen virkeänä!

Silmälasit
HEi! Olen 13-vuotias tyttö ja tarvitsisin silmälasit, mutta en halua niitä missään tapauksessa!!! Näytän ihan idiootilta lasit päässä, olen koittanut vaikka kuinka monia laseja! Siksipä tahtoisin piilolasit. Olen lukenut, että minunkin ikäiset voivat käyttää niitä, mutta äitini on sitä mieltä, että en tarvitse piilolaseja ja voin ihan hyvin käyttää tavallisia. Jos en ota laseja numeroni laskevat koulussa, koska en nää kunnolla taululle. Mutta jos otan lasit kaikki kiusaavat ja haukkuvat minua!! :( mitä miun pitäsi tehdä?  Olen muuten sanonut äidilleni, että minua kiusattaisiin enkä muutenkaan haluaisi, että kukaan tietää näköongelmastani :( - ei laseja!
Täällä vastailee isosisko, joka on saanut silmälasit juuri sinun ikäisenä. Minua ei koskaan ole kiusattu silmälasien takia ja luokallani oli kyllä muitakin, niin tyttöjä ja poikia, joilla oli silmälasit eikä heitäkään kiusattu. Totta kai silmälaseihin tottumiseen menee aikaa, mutta onhan se mukava, että näkee kunnolla! Piilolinssejä ei voi käyttää jatkuvasti, joten tarvitset joka tapauksessa silmälasit. Nykyään on tarjolla jos jonkinlaisia silmälasikehyksiä ja myös tunnetut muotimerkit suunnittelevat ja valmistavat silmälaseja. Monissa liikkeissä on myös tarjouksia, joissa saa kahdet silmälasit yksien lasien hinnalla, joten voi hankkia vaikka sporttisemmat lasit ja hienommat lasit ja vaihdella niitä sitten tilanteen mukaan. Optikkoliikkeissä on asiantuntevat myyjät, jotka auttavat sinua löytämään sopivat ja mieleiset silmälasit. Ole ennakkoluuloton ja kokeile rohkeasti erilaisia malleja – varmasti sinullekin löytyy sopivat. Voit myös jutella äisiti kanssa, että jos voit saada piilolinssit lasien lisäksi. Voisit sitten aina välillä käyttää piilareitakin. Usko pois – maailma ei kaadu siihen, että joudut laittamaan silmälasit.

Mietityttää...
Aloin miettien mun painoo, ku luin tätä palstaa. Oon 13-vuotias ja 155.5 pitkä ja painan noin 40 kg. Oonko ok? Ku monet sanoo et oon laiha, mut mun mielestä ihan normaali? -  :)
Tälle isosiskopalstalle tulee hirveä määrä kysymyksiä painosta. On vähän huolestuttavaa, että niin monet nuoret naiset pohtivat omaa painoansa ja kuvittelevat olevansa lihavia, vaikka todellisuudessa ovat hyvin hoikkia. Mielestäni olet hoikka tyttö ja jos itse tunnet olevasi normaali eikä painosi sinua huolestuta, niin unohda koko painoon liittyvä keskustelu ja nauti elämästä!

Raskaana?
Voiko itsetyydytyksestä tulla raskaaksi, jos käyttää vaan sormia eikä tunge mitään sisälle? - voinko olla raskaana?
Lyhyesti vastattuna: itsetyydytyksestä ei voi tulla raskaaksi.

Huolena paino
Mua huolestuttaa mun paino. Painan 48-50 kg ja oon 148-150 cm, olenko läski? Musta tuntuu, et lihoan koko ajan. Ja sitten toinen ongelmani. Riitelen nykyään ihan hirveän pienistä asioista äitini kanssa. Äitini valittaa mulle kaikesta, tai ainakin se tuntuu sille. Mitä voin tehdä asialle?  Ja vielä kolmas ongelmani: mulla on "kuoppa" selkä. Eli siis mulla on ihan hirvee monttu tuolla selässä. Ja se saa mahani näyttämään entistä isommalle. Miten saan sen pois? - Kisu fani
Olet mitoiltasi aivan normaali. Et ole läski. Et kerro ikääsi, mutta arvelen sinun olevan 11-13-vuotias tyttönen, joka lähestyy murrosikää. Murrosiässä monet pikkuasiat alkvat ärsyttää ja tulee helposti riitaa kotona. Se johtuu siitä, että murrosiässä hormonituotanto vilkastuu ja sitä kautta mieliala saattaa muuttua nopeasti. Onneksi tämä on ohimenevä vaihe ja elämä muuttuu taas ”tasaisemmaksi”, kunhan murroikä päättyy. En ihan ymmärrä, mitä tarkoitat kuoppaselällä – onko sinulla niin sanottu notkoselkä? Kokeile auttaisiko ryhdin suoristaminen, ryhdin parantaminen erilaisilla roikkumisharjoituksilla (leuanvetotangolla) sekä selkä- ja vatsalihasten vahvistaminen erilaisilla jumppaliikkeillä.

Paljon mielen päällä
1) Ekaks oonko ook? Oon 11w ja n.150cm pitkä ja painan n.46kiloo? Mun mielest mul on semmonnen pömppö-maha... Miten sen saa pois? Oon kyl yrittäny pudottaa painooni jo paljon. Käytän koiraa lenkkillä, juoksen, koitan syödä terveelisesti!
2) Mult kuoli viime vuoden marraskuussa isän isäpuoli ja suren häntä vieläkin ;( Mut nyt mun mun äitin puoleinen ukki on vakavasti sairas ja makaa parhaillaan sairaalassa, sil on keuhkoissa vettä, ja sillä lienee jokin muuki tauti.Äiti sanoi, et mun pitäis varautuu, et se voi kuolla! En vaa kestä ukin menettämistä, hän aina kehuu minua ja sanoo, että mulla on hyvä tulevaisuus käsissäni. Ukki on tosi ihana ja herttainen. Me menemme katsomaan mummia ja ukkia viikon loppuna.
3) Onks se ihan normaalii, et mun rinnat on jo aika isot ja en ollenkaan tiiä, miten kuppikoon sais selville.
4) Mulla on jo ollu valkovuotoo nyt n. puol vuotta, et tietääks siitä miten kuukautiset alkaa??
5) Mua vähän pelottaa terkkari. Ku kaikki must vanhemmat kamut sanoo, et ku menee 5 lk:lle nii siel tulee joku tarkastus, jossa kuulema puristetaan tissei, et sais tietää et onko mitään sairautta!!?? Siinä on nyt mua huolestuttavat asiat. Kiitti jo etukäteen, jos vastaat :) - Huolestunut!
1) Olet mitoiltasi normaali. Olet vielä sen verran nuori, että en kyllä suosittele sinulle painonpudostusta, varsinkaan kun et ole ylipainoinen. Pömppömaha pienenee, kun liikkuu monipuolisesti ja syö terveellisesti. Kannattaa myös vahvistaa selkä- ja vatsalihaksia. 2) Kuolema on aina surullinen asia ja siitä ylipääseminen vie oman aikansa. On luonnollista surra, jos joku läheinen ihminen kuolee. Kuolemalle ei voi mitään, se tulee jokaisen kohdalle joskus. On hienoa, että sinulla on hyvät välit ukkiisi. Sinulle jää ainakin paljon hyviä muistoja, jotka vahvistavat sinua surun keskellä. 3) On aivan normaalia, että rinnat alkavat kasvaa sinun iässäsi. Rintaliivien koon voi mitata. Rintaliivien kokomerkinnässä on kaksi osaa: ympärysmitta ja kuppikoko. Ympärysmitan saat selville mittaamalla ympärysmitan rinnan alapuolelta. Kuppikoko mitataan rintakehän ympärysmittana rintojen päältä korkeimmalta kohdalta. Jos ympärysmitta on esimerkiksi 75 cm ja rintojen päältä 90 cm, niin näiden erotus on 15 cm, jolloin rintaliivin koko on 75B. Jos erotus on 11 cm, niin kuppikoko on AA. Erotuksen ollessa 13 cm, kuppikoko on A. Kuppikoossa B erotus oli siis 15 cm ja kuppikoko C:ssä 17 cm jne. Parhaiten löydät oikeankokoiset ja malliset rintaliivit sovittamalla! 4) Valkovuoto on merkki kuukautisten alkamisen lähestymisestä. Joillakin tytöillä voi esiintyä valkovuotoa vuodenkin ajan ennen kuin kuukautiset lopulta alkavat. Kuukautisten alkamista ei voi etukäteen tietää tarkalleen. 5) Ei kannata pelätä terveydenhoitajan tarkastusta. Terveydenhoitaja tutkii rinnat ja varmasti myös ohjaa omatoimiseen rintojan tarkastukseen, sillä naisten pitäisi tarkkailla ja tunnustella omia rintojaan säännöllisesti, jotta mahdollinen rintasyöpä löydettäisiin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Rintojen tutkiminen on osa naisen terveystarkastusta.

Kuukautisten alkaminen
Olen 13w ja minulla ei ole alkanut kuukautiset. Olen 164 cm pitkä ja painan vain 43 kg. Itsetyydytän noin 3 kertaa viikossa. Onko vaaraa, että kuukautisesi eivät ala, kun itsetyydytän? Onko siinä riskejä? Kiitos jo etukäteen :) -huolestunut-
Kuukautiset alkavat yleenä 10-16-vuotiaana, joten sinulla ei ole vielä mitään syytä huolestua. Itsetyydyttäminen ei vaikuta kuukautisten alkamiseen. Odottele rauhassa, eiköhän ne kuukautiset ala ennemmin tai myöhemmin. ; )

Finnejä ja näppyjä
Oon 13v, kohta 14. Mun ongelmana on pääasiassa mun iho. Ei ole aknea, mutta on finnejä otsassa ja hieman poskissa, ne on aika pieniä silleen. On myös sellasia inhottavia näppyjä ja oon yrittäny hirveän kauan parantaa niitä, mutta ei auta. Sen takia mulla on kauheen huono itsetunto ja valitan aina naamastani ja 'rumuudestani' kavereille... En ole ruma ja mua sanotaan tosi nätiks, mutta mun ihon takia en voi uskoo sitä! Tuo oli aika turha silleen ... Tiiän myös, että oon tosi laiha ja syön ihan normisti enkä oo mikää himourheilija, mutta  mun pituus n.157 ja paino 40-41 normia?  - onggelmia
Ensiksikin painosta ja pituudesta. Olet tosiaan hyvin hoikka, mutta toisaalta olet vielä kasvuiässä, joten ei kannata murehtia painosta ja pituudesta liikaa. Kannattaa jatkossakin syödä monipuolisesti ja säännöllisesti sekä urheilla. Ikävä kyllä finnit ja näpyt kuuluvat lähes kaikkien nuorten elämään. Niitä esiintyy aikansa ja harva välttyy niiltä kokonaan. Hyvä ihonpuhdistus on tietysti tärkeää varsinkin, jos käyttää meikkiä. Usko pois, kukaan muu ei varmasti kiinnitä näppyihin niin paljoa huomiota kuin sinä itse. Älä anna finnien latistaa itsetuntoasi – ulkonäölle ei saa antaa liian suurta painoarvoa, elämässä on muutakin tärkeää.

Kuukautisten kesto?
Moikka!  Oon 13 v. tyttö ja haluisin tietää kuinka kauan menkat kestää? Itselläni on jo ollut  5 päivää ja ei ole säännölliset.. Nii kuinka kauan ne suurinpiirtein viel kestää? (Voi olla aika urpo kysymys, mut en nyt oikee viittis jutella äidin kanssa, vaikka läheisiä ollaankin...) - ?
Ei ole lainkaan tyhmä kysymys. Kuukautisten kesto on yksilöllistä. Normaalisti vuoto kestää 3-5 päivää, mutta se voi vaihdella myös 2-7 päivään. Kannattaa seurata omaa kuukautiskiertoa ja merkata kalenteriin muistiin vuodon alku- ja päättymispäivä. Voit myös kysyä äidiltäsi, millaiset kuukautiset hänellä ovat.

Normaalikokoinen?
Moi! ) Oonko normaali - oon 12v, 164cm, 46kg? Mun ongelma on se, että tunnen itteni hirveen lihavaksi. Mua vaan masentaa se että, mun reidet ja kaikki näyttää mun silmissä valtavilta. Välillä tunnen itteni ihan normaaliksi, mutta sitten kun katson peiliin, niin mun reidet näyttää valtavilta ja alan melkein itkeä siitä. Inhoan vartaloani. Kiitos, jos vastaat! :) - Tyttö45
Olet mitoiltasi aivan normaali tyttö. Tai oikeastaan hyvin hoikka tyttö. Murrosikään liittyy monenlaiset muutokset kehossa ja suurin osa on jossain vaiheessa tyytymätön omaan ulkonäköönsä tai kokoonsa. Sinulla ei ole mitään syytä pitää itseäsi lihavana, sillä olet pitkä ja painoa ei ole ollenkaan liikaa – päinvastoin. Kannattaa opetella hyväksymään oma kroppa eikä murehtia olemattomia.

Liian laiha?
Olen 16-vuotias tyttö, joka on n. 163 pitkä ja painaa 44 kg. Vaikka syön aivan jumalattomasti, en liho juuri ollenkaan. Miten voisin lihoa? En todellakaan oo mikään anorektikko, ja mua ärsyttää, ku kaikki haukkuu mua semmoseksi :c  - huolestunut
Olet todellakin hoikka mitoiltasi ja hyvä, että tiedät sen itsekin. Harvoin kukaan valittaa siitä, että painaa liian vähän eikä liho vaikka haluaisikin. Kehotan sinua syömään aivan normaalisti ja monipuolisesti, väkisin ei kannata alkaa lihottaa itseään. Ymmärrän kyllä, että haukkuminen sattuu, mutta yritä ajatella, että haukkujat ovat vain kateellisia, koska olet olet hoikka – sellainen, kuin valtaosa naisista nykyään haluaa olla.

Koulumenestyksestä
Oon 164 cm ja 45 kg , ok? Sit toinen ongelma. Mun koulu menee huonosti.Vaikka luen paljo kokeisiin, mikään ei jää mun päähän. – Mä
Olet mitoiltasi todella hoikka, joten ei syytä huoleen. Oletko kokeillut tehdä muistiinpanoja lukiessasi? Monille se on keino keskittyä lukemaansa kunnolla. Yleensä kiinnostavat asiat jäävät helpommin mieleen kuin turhilta vaikuttavat asiat. Yritä lukiessasi yhdistää uudet asiat aiemmin opittuun. Voit myös lainata kirjastosta kirjoja, joissa kerrotaan erilaisista oppimismenetelmistä. On monia erilaisia tapoja oppia ja olisi hyvä tunnistaa omat hyvät ja huonot puolet oppijana ja löytää itselle sopivat oppimistavat. Muista, että ahkeruus yleensä palkitaan.

Luomi kasvoissa ja ujous
Huoh.... tää ei oo mitään erikoisen tärkeetä, mutta minulla on luomi kasvojen lähettyvillä ja häpeän sitä ja se häiritsee minua. Käytän pinniä, että se ei näkyisi. Joten mitä minun pitäisi tehdä, että se ei näkyisi, jokapäiväinen pinnin käyttö alkaa nimittäin jo kyllästyttää. Ja minulla olisi myös toinen huoli, olen kamalan ujo koulussa ja myös kavereiden kanssa enkä uskalla pyytää edes opettajalta apua esim. matematiikan tunnilla.. Voisitko vastata pian ?? !! (: - Avuton.
Jokaisella meistä on luomia, toisilla enemmän ja toisilla vähemmän. Et kerro on häiritsevä luomi niin sanottu koholuomi. Koholuomia voidaan poistaakin, jos niistä on haittaa. Mikäli luomi häiritsee sinua todella, niin käypä näytämässä sitä lääkärille ja keskustele, voidaanko se poistaa. Luomen poistosta jää kuitenkin arpi, joka voi olla vielä häiritsevämpi. Mieti myös sellaista, että voisitko hiustyyliä vaihtamalla saada luomen piiloon. Jos sitä ylipäänsä tarvitsee piilotella... Uskon, että monikaan ei huomaa koko luomea tai jos huomaakin, niin ei välitä siitä.
Ujous on luonteenpiirre, josta on vaikea päästä irti. Mielestäni ujous ei ole niin negatiivinen piirre kuin usein kuvitellaan. Tietysti ujous on haitta, jos se estää sinua osallistumasta erilaisiin juttuihin tai se rajoittaa sinua paljon. Ujouden kanssa voi oppia elämään – on vain uskallettava olla rohkea sopivissa paikoissa ja pikku hiljaa yrittää voittaa jännittämisen ja pelon tunne.

Onko tämä huolen aihe?
Minulla on yksi kysymys. Onko normaalia, että haluan, että kuukautiseni alkaisivat? Minua alkoi huolestuttaa se, kun minun hyvä ystävä on minua nuorempi ja hänellä on jo alkanut! Onko minulla mitään huolen aihetta? – epäilevä
Monet tytöt odottavat kuukautisten alkua, koska onhan se tietyllä tavalla merkki ”aikuisuudesta”. Et kerro ikääsi, joten on vaikeaa tietää, pitäisikö sinun olla huolissaan. Yleensä kuukautiset alkavat 10-16 vuoden iässä. Jos kuukautiset eivät ole alkaneet 16-vuotiaana, niin silloin on hyvä kääntyä lääkärin tai gynekologin puoleen. Toivottavasti tästä oli sinulle apua!

Milloin gynekologille?
Hei! Millon kannattaa käydä ensimmäisen kerran gynekologilla? – Mää
Ensimmäisen kerran gynekologille kannattaa mennä siinä vaiheessa, kun sukupuolielämän aloittaminen on ajankohtaista ja pitää miettiä ehkäisyä. Myös kivuliaat tai hyvin runsaat kuukautiset voivat vaatia gynekologilla käynnin.

Ylipainoinen?
Moi isosisko! Mua huolestuttaa mun paino. Kaikki sanoo, et oon hoikka ja ei mun tarttis laihduttaa, mut mun mielestä mun reidet on liian isot. Kun istun alas sohvalle tai johonkin, ni mun reidet silleen lörpsähtää enkä tykkää siitä. Oon 14w, 168cm ja painan 50 kg - oonko ylipainonen?? Kiitos jo etukäteen:)) – Cupcakemonsteri
Et todellakaan ole ylipainoinen!!! Vaan ennemminkin alipainoinen. Älä missään tapauksessa ala laihduttaa ja lopeta ihmeessä painosta huolehtiminen. On aivan normaalia, että reidet ”leviävät” istuessa, eikä se todellakaan tarkoita, että reidet olisivat isot. Älä tee ongelmaa sinne, missä sitä ei ole, vaan nauti nuoruudestasi!

Masennusta
Hei! Minulla olisi muutama kysymys.. 1. Minulla oli puoli vuotta sitten masennus. En uskaltanut kertoa siitä kenellekkään. Pääsin masennuksen yli ja aloin nauttia elämästä. Huomasin, miten paljon kaunista asiaa minulta oli jäänyt välistä. Iloitsin niistä jälkeenpäin. Nyt pelkään, että masennus tulee takaisin. Pelkään sitä, että minun täytyy kokea taas kaikki uudestaan. Kaikki se kipu ja tuska, josta olen päässyt yli. Mitä voin tehdä, ettei masennus tule enää takaisin? 2. Olen todella laiha, painan 39 kiloa ja olen 160 cm pitkä. Syön riittävästi, mutta en liho. Joskus minulle tulee semmosia ajatuksia, etten halua lihoa. Jos lihon niin olen mielestäni läski, vaikken ole. Yritän pitää painoa alle 40 kg. Tiedän, että olen alipainoinen mutta en voi sille mitään, etten halua lihoa. En halua olla anorektikko, enkä halua laihuttaa, kuhan paino pysyisi alle 40. Mitä voin tehdä? Kiitos vastauksista! - tyttö95
1. Monilla meistä on taipumusta alakuloon ja masennukseen. Väistämättä elämässä tulee vastaan myös pettymyksiä ja surua. Niitä ei kuitenkaan kannata pelätä etukäteen, koska silloin jää elämättä tämä hetki ja kaikki hyvät asiat siinä. Älä anna liikaa tilaa masennuspelkoajatuksille, sillä silloin ”ruokit” masennusta ja se vo helpommin tulla. Sinulla on myös hyvä voimavara käytössäsi: olet jo yhdesti selvinnyt masennuksesta – voit siis selvitä siitä jatkossakin, jos sellainen sinulle uudestaan tulee. Yritä ajatella asioista positiivisesti, kuntoile ja syö monipuolisesti sekä nuku ja lepää riittävästi. Näilläkin asioilla voit ennaltaehkäistä  masennusta. 2. Olet todella hoikka, jopa alipainoinen. Älä tarkkaile painoasi, koska sinulla ei ole siihen mitään syytä. Sinun kohdallasi ei haittaa vaikka sinulle tulisi painoa lisää useampia kiloja. Nauti elämästä äläkä tuhlaa energiaa turhaan painon miettimiseen.

Läikykäs iho ja huonot kynnet
Moi! 1. Oon 15v, 45 kg ja 160cm, ok? 2. Mulla on sellasen "läikykäs" iho, erityisesti käsistä. Onko se normaalia ja miten saisin sen pois, että ihostani tulisi kauniin tasaisen värinen? 3. Mun kynnet on myös aika huonot ja lohkeilee helposti, mikä avuksi? Kiitos! - läikkä
1. Olet mitoiltasi hoikka, eikä sinulla ole mitään syytä olla huolissaan painosta. 2. On vaikea sanoa, miksi ihosi on ”läikykäs” ja mikä siihen on syynä, kun en ole nähnyt käsiäsi. Jos asia häiritsee sinua kovasti, niin käänny terveydenhoitajan tai lääkärin puoleen. Valitettavasti en osaa tässä asiassa auttaa. 3. Monipuolinen ruokavalio auttaa myös kynsien kuntoon. Varmista, että saat ravinnostasi riittävästi vitamiineja. Kannattaa pitää kynnet melko lyhyinä ja laittaa vaikka suojaavaa ja kovettavaa lakkaa kynsiin.

Paino-ongelma?
Minulla on ongemia! Olen 11v tyttö ja painan 46 ja olen 146 pitkä! Minua häiritsee, jos olen edes lievästi ylipainoinen! Olen mielestäni, mutten muiden. - bodso
Et ole ylipainoinen vaan olet painoltasi aivan normaali. Olet vielä kaiken lisäksi kasvuiässä ja kehossasi tulee tapahtumaan paljon muutoksia lähivuosina. Tällä hetkellä sinun ei kuitenkaan tarvi olla huolissasi painostasi.

Murheita...
MOi isosisko! Oon 13v, koht 14v ja oon 170 cm pitkä ja painan 48. Mua vaivaa, kun oon niin laiha ja vaikka syön kuinka paljon, en liho. Sit kun mun kavereilla kaikilla on isot tissit ja mun kuppikoko on vaan 75a. Sit tykkään yhdestä pojasta meiän luokalta, mut sillä on jo tyttöystävä, joka asuu eri paikkakunnalla ja käy eri kuolua, kun minä ja se poika. Aina koulussa se poika lähentelee mua ja härnäää ja läpsii pyllyyn ja koskettelee. Se ei haittaa mua, ja oon siinä aina mukana, mut omatunto painaa, kun sillä kummiskin on jo tyttöystävä. Mut miks se poika sit lähentelee mua ja koskettelee mua ja mä tykkään siitä pojasta ihan sairaasti???? Auta mua... Pliis<33 Ja kiitos jo etukäteen<33 - Teini-iän onngelmat
Olet todellakin hyvin hoikka. Olet ehkä kasvanut pituutta hetkessä ja paino ei ole ”pysynyt” pituuskasvun perässä. Luulen, että painon ja pituuden suhde tasaantuu kuitenkin ajan mittaan. Monen mielestä olet onnekas, kun et liho vaikka söisit mitä. Älä mieti liikaa painoasioita, vaan syö monipuolisesti ja riittävästi jatkossakin. Rintojen kokoon vaikuttaa monet asiat eikä niille itse voi kauheasti mitään. Harvoin oikein hoikilla naisilla on luonnostaan isot rinnat. Älä vertaa itseäsi muihin – voit olla varma, että sinua kadehditaan pituuden ja painon tähden. Olen monta kertaa tällä palstalla kirjoittanut, että jättäkää varatut pojat rauhaan. Ja saman neuvon annan sinullekin. Älä lähde mukaan tämän pojan metkuihin, niin kauan kuin hän seurustelee toisen kanssa. Tämä on tietysti vaikeaa, koska tykkäät hänestä, mutta näin toimimalla kohtelet itseäsi ja toista tyttöä oikein.

Mieltä painavia asioita
Moi. Mä olen 12-vuotias tyttö ja mä olen tosi ahdistunut. Mutta syy on tosi tyhmä. Mun paino. Mä olen 156 cm ja painan 51 kiloa ja se saa mut lähes aina itkun partaalle. Kesä tulee, joten haluisin olla myös nättinä rannalla ja päästä bikineitä käyttämään. Muuten ihan kiinteää on, mutta sisäreidet ja vatsa on tosi kurjassa kunnossa. Mä haluisin käydä vaikkapa lenkeillä, mutta puoli vuotta sitten äiti oli nähnyt koneelta kaikki laihdutussivustot joilla kävin, ja vei mut sitten lääkäriin epäillen syömishäiriötä, joten en uskalla lähteä lenkille, ettei vanhemmat epäilisi mitään. Mä en enää tiedä mitä mä teen. Mun tekisi mieli raapia tää vartalo pois. Musta on myös tullut aivan liian herkkä ja mun itsetunto on nollassa. Koko ajan on tunne, että kohta käy jotain. Huono itsetunto aiheuttaa mulle kaikenlaisia ongelmia. Mä muistan, kun mua alkoi pelottaa, käykö jotain, sillä olin syönyt reilusti. En harrasta liikuntaa, sillä pelkään, että jos aloitan jotain, en sopeudu joukkoon tai mokaan pahasti. Ystäville en voi kertoa, sillä ne ei ajattele muuta kuin itseään. Toinen ongelma on yksi poika luokaltamme. Kaikki alkoi viidennellä, kun hän sai numeroni ja alkoi tekstaamaan mulle. Aluksi se oli ihan kivaa, mutta sitten viestejä alkoi tulla iltamyöhään ja jos en vastannut, hän soitteli ja lähetti monia "vastaa" viestejä. Seuraavaksi, hän sanoi, että seurustelimme, ei ollut minulta kysynyt tai mitään. Hoidin asian hyvin ja hän pyysi anteeksia. Mutta sitten kävi asia, joka on painanut mieltä siitä asti ja joka on suurin syy ongelmiini. Minä ja ystäväni olimme kyseisen pojan ja tämän ystävänsä kanssa. Menimme jäähallille, tietyille patjoille. Sitten joku heistä kysyi, että ollaanko totuutta ja tehtävää. Olin mennyt vessaan ja sillä ajan oli pojat sanoneet, että "Saa olla pervoja tehtäviä". Ystäväni oli mennyt vastaamaan myöntävästi. Peli alkoi ja tehtäviä tuli. Kaikki olivat "Purista minun takapuoltani" tai "riisu hänet" tyyppisiä tehtäviä  ja minua pelotti. Sitten tuo aiemmin minulle tekstannut poika heitti laukkuni yhden patjan ja seinänä väliin ja menin hakemaan sen. Poika tuli päälleni ja tämän kaveri työnsi patjaa seinää päin. Aloin potkia ja muuta enneskuin sain hänet pois. Hänen aikeensa oli selvät. Lähdin juosten ja itkua pidätellen pois. En ole voinut puhua tästä kenellekkään. Auta, kiltti. – Epätoivoinen
Olet painoltasi aivan normaali eikä sinun tulisi murehtia sitä. Olet vielä kovin nuorikin ja olisi mukavaa, jos voisit viettää huolettomia kesäpäiviä. Laita vaan rohkeasti bikinit päälle! Jos mielesi tekee lenkkeillä, niin lenkkeile. Ja kesällä voit vaikkapa pyöräillä. On hyvä, että vanhempasi ovat kiinnostuneita asioistasi ja ovat huolissaan, jos meinaat laihduttaa. Sinun ikäisellesi laihduttaminen ei ole suositeltavaa. Tuskin vanhempasi silti kieltävät sinua urheilemasta, varsinkin jos syöt normaalisti. Itsetunto ja itseluottamus ovat tärkeitä asioita. Yritä vahvistaa niitä ajattelemalla itsestäsi hyviä asioita ja muistuttamalla itseäsi siitä, että ulkoinen kauneus ei ole tärkeintä vaan se, mitä olet sisältä. On aivan luonnollista, että seksuaalisuuteen liittyvät asiat pelottavat vielä sinun iässäsi. Sinulla on oikeus kieltäytyä osallistumasta tuollaisin ”leikkeihin”. Poika toimi sinua kohtaan tökerösti, mutta yritä silti unohtaa koko juttu.

Painosta ja ihonhoidosta
Moi! Kiitos tästä MAHTAVASTA palstasta! :) 1. Mua vähän pelottaa että mulla on syömishäiriö tai jotain. Mun pituus-painosuhde on 165/47, ja TIEDÄN että se on vähän. Mut on uhattu lähettää ravitsemusterapeutillekin, koska epäillään, että syön liian vähän, vaikka ainakin vielä syön melko normisti. Kuulema "tilanne on hankala", koska kaiken lisäksi mulla on kuulema painavat luut. Silti haluan laihtua vaikka TIEDÄN, että se ei olis mulle hyväksi. 2. Mulla on tosi huono iho, vaikka käytän Clearasilia aamuin illoin ja käyn päivittäin suihkussa. What's the problem? :/ - nahg
1. Olet todella hoikka mitoiltasi ja sinulla ei ole mitään syytä laihduttaa. Jos sinulla on pakonomainen tarve laihtua ja teet valintoja sen mukaan, niin vaarana on siarastua syömishäiriöön. Mielestäni on järkyttävää, että nuorten tyttöjen ja naisten elämä pyörii niin paljon painontarkkailun ja laihuuden ihannoinin ympärillä. Ja vielä hoikkien tai normaalipainoisten  tyttöjen. En näe mitään syytä, miksi et voisi käydä ravitsemusterapeutilla – häneltä saat hyviä vinkkejä terveellisestä, sinulle sopivasta ruokavaliosta ja myös tietoa painonhallintaan liittyvistä asioista. Toivon, että yrität päästä eroon laihtumishaaveista, koska sinulla ei ole tarvetta laihtua. 2. Hyvin monet kärsivät huonosta ihosta: finneistä, mustapäistä, kuivasta tai liian rasvaisesta ihosta. Ihon kuntoon vaikuttavia tekijöitä on paljon eikä iho pysy aina kunnossa vaikka sitä hoitaisi. Terveellisellä, monipuolisella ruokavaliolla on merkityksensä. Myös veden juonti auttaa pitämään ihoa hyvässä kunnossa. Tietysti hyvä hygienia auttaa, mutta liiallinen pesu voi kuivattaa ihoa ja pahentaa ongelmia. Jos mahdollista, niin käy kosmetologilla ihonpuhdistuksessa ja pyydä vinkkejä ihonhoitoon. Mikäli tilanne pahentuu ja häiritsee elämääsi kovasti, niin voit myös käydä ihotautilääkärillä.

Nolot kysymykset
Mitä tarkotatte tolla, että muista itsetyydytyksessäkin kohtuuus? Tyhmä kysymys, mutta huolettaa, että teenkö sitä liikaa toisinaan:):) Toiseksi haluaisin tietää missäpäin klitoris sijaitssee tuollla alhaalla:D Noloja kysymyksiä mulla;) – kulaaloinen
Olen monesti tällä palstalla vastannut, että muista kohtuus itsetyydytyksessä ( ja monessa muussakin asiassa). Tarkoitan tällä sitä, että mistään asiasta ei saisi tulla liian hallitseva elementti elämässä. Kohtuuden voisi varmaan määritellä myös siten, että minkään asian tekeminen ei saisi olla niin ”pakko”, että se haittaa tai vaikeuttaa jonkin muun asian tekemistä. Klitoris eli häpykieli on naisen ulkoinen sukupuolielin. Suosittelen, että katsot kirjasta tai netistä, missä klitoris sijaitsee. Sitä on vaikeaa selittää sanallisesti.

Pömppömaha, kuukautiset, hiukset...
Moikka! Eli ihan ensin oon 11v ja täytän ihan koht 12. Oon n.159-160 cm pitkä, painan n. 47-48 kg, oonk ok? Mua ärsyttää, ku mul on vähän sellai pömppömaha :( Sanoin siitä äitille, ni se vaa sano: oot ihan normaali! Ja mun mielestä en oo!! Mietin laihduttamista, ja sit on mun jalatki ihan liian isot, ajattelin nyt, etten enää syö mitää herkkuja ja alan syömää tosi vähän päivässä, ja tietysti alan kuntoilemaan paljon! Mutta paljon mun kannattais laihduttaa? Mun kuukautiset alko syyskuussa. Onko normaalia, ettei ne oo tällee alussa säännölliset, ku sanoin äitille siitä, se sano: ne ei oo alussä säännölliset, se on normaalia. Mut halusin varmistaa asian täältä (: Sit mua ärsyttää mun hiukset, pesen mun hiukset joka päivä ja suoristan ja kuivaan ja laitan koko ajan niihin lakkaa, tekeekö se hyvää hiuksille? :// Veikkaan ettei, mut mul on pakkomielle koko ajan nähä, miten mun hiukset on! D: Vastatakaa pian (: - @Böö
Ensimmäiseksi: olet mitoiltasi normaali, ennemminkin hoikka. Sinun ei todellakaan pidä laihduttaa, koska sinulla ei ole ylipainoa. Olet vielä niin nuorikin, että kasvusi saattaa häiriintyä laihduttamisesta. Jos sinua vaivaa pömppömaha, niin siitä voi yrittää päästä eroon tekemällä vatsa- ja selkälihaksia sekä välttämällä sokeria ja hiilihappoisia juomia. Terveelliset elämäntavat ovat hyödyllisiä muistakin syistä kuin vain laihduttamisen. Kuntoilu ja monipuolinen ruokavalio auttavat jaksamaan arjessa. Monilla kuukautiset ovat epäsäännölliset alussa ja joillakin ne voivat olla aina epäsäännölliset. Kannattaa laittaa itselleen muistiin kuukautisten alkamispäivä, niin niitä on sitten helppo seurata ja ennakoida seuraavien alkua. Käsittelet hiuksiasi aika paljon. Onko esimerkiksi päivittäinen pesu tarpeen? Hyvä leikkaus auttaa pitämään hiukset ryhdikkäinä eikä niitä tarvitse silloin laittaa niin paljoa. Kannattaa joskus antaa hiuksellekin lepoa vaikka sinänsä hyvät tuotteet eivät pilaa hiuksia. Muistuttaisin vielä lopuksi sinua ja muitakin lukijoita siitä, että elämässä on paljon muitakin asioita kuin ulkonäkö. Iloa kevääseen!

Monta murhetta
Olen läski, iso, läski, leveä, läski, turha, läski, ylimääräinen, läski....Yritän harrastaa liikuntaa, syödä terveellisesti. Käyn koirani kanssa lenkillä ainakin kerran päivässä, jumppaan kotona, mutta paino ei putoa. Punnitsin itseni 6. luokalla ja olin 51 kg ja nyt kun punnitsin itseni painoin 60!!!!! En halua painaa 60! Se on aivan liian iso luku! Häpeän itseäni, jos painan sen verran. Ihannepainoni olisi 47-51. Haluan tuohon väliin minun painoni. Meidän luokalla on tyttö, joka on todella paljon ylilihava. Hän painaa yli 100 ja on 160 cm pitkä. Pelkään, että minusta tulee hänen kaltaisensa. Tiedän, että vertailen itseäni liikaa toisiin. HALUAN LAIHTUA!!! Karkin syönti on vähentynyt, koska olen alkanut syömään kunnolla ruokaa. 2) Tiedän, että moni ei tykkää siitä, että jotkut kirjoittaa itsetyydytyksestä, mutta haluaisin saada selville voiko vanhemmat huomata, jos itsetyydytän illalla ennen nukkumaan menoa ja vanhemmat ovat käyneet jo nukkumaan. Olen 12v. Onko se edes normaalia? Saako kukaan selville, että tyydyttäisin. 3) Olen monta kertaa miettinyt, että jos vain ottaisin keittiöstä veitsen ja viiltäisin kurkun auki. En ole uskaltanut, koska voisin katua sitä ja se sattuisi. Tiedän, ettei tämä kuulosta järkevältä. En halua puhua asiasta kenellekään ihmiselle ketä tunnen. 4) Olen harrastanut seksiiiii.... Ja mulla on alkanut kuukautiset ja meillä ei ollut ehkäisynä ekana mitään, mutta sitten laitoimme kortsun. Onko mahdollista tulla raskaaksi? Onko joka seksissä aina suihinottoa? Vai kuuluuko se niihin pornoiluihin? Kaikki kysyy nettisivuil ''ottaisiks suihin?'' Kiitos jo etukäteen! – Elmikukka
Heti alkuun: lopeta itsesi haukkuminen! Jos hoet tuollaista mantraa itsellesi, niin ei ihmekään, että et pidä itsestäsi. 1) Et kerro pituuttasi etkä sitä, että oletko kasvanut pituutta samanaikaisesti kuin painosi on noussut 51 kilosta 60. Ihannepaino on aina suhteessa pituuteen. Mielestäni olet liian nuori laihduttamaan, mutta toki on hyväksi harrastaa liikuntaa ja syödä terveellisesti. Karkit ja muut herkut kannattaa jätttää vähemmälle. Kannattaa opetella myös syömään esimerkiksi ruisleipää tai hedelmiä välipalaksi jonkin herkun sijasta. Olet kasvuiässä ja elimistösi tarvitsee monipuolista ravintoa. 2) Kuten olen jo monesti vastannut tällä palstalla, niin itsetyydytys on normaalia eikä siitä ole haittaa. 3) Meillä jokaisella on varmasti jossain vaiheessa itsetuhoisia ajatuksia, mutta niistä kyllä kannattaa pyrkiä eroon. Yritä miettiä, mitä mukavia asioita elämässäsi on ja mitä kaikkea elämä voi vielä tuoda tullessaan. Älä anna itsetuhoisille ajatuksille valtaa, vaan keksi jotain muuta tekemistä, kun synkät ajatukset valtaavat mielen. Mikäli et pääse näistä ajatuksista yksin eroon, niin kannattaisi puhua esimerkiksi terveydenhoitajan kanssa tai soittaa vaikka Mannerheimin lastensuojeluliiton nuorten puhelimeen. 4) Seksin aloittaminen sinun iässäsi ei ole mielestäni kovin suotavaa. Ehkäisystä pitää aina huolehtia, mikäli ei halua tulla raskaaksi tai saada sukupuolitauteja. Seksiin sisältyy monia asioita, myös tunnepuolen asiat, eikä suihinotto ole mitenkään pakollista. Vaikka seksiin liittyvät asiat kiinnostavatkin jo sinun iässäsi, niin kannattaisi vielä kasvaa ”aikuisemmaksi” rauhassa ilman turhia huolia.

Kuiva iho
Rakastan tätä palstaa ja haluaisin vastauksen kipeään kysymykseen: Ihoni kutisee jatkuvasti ja raavin sitä niin, että se menee verille joskus. Olen käyttänyt rasvaa, mutta se ei auta. Mitä minun pitää tehdä?:) + Olen myös keskustellut äitin ja isän kanssa. Ja ei minulla pitäisi olla allergioita paitsi jollekkin lääkkeelle. - Iho-ongelmia
Kuiva iho on kiusallinen ongelma. Moni meistä kärsii etenkin talviaikana kuivasta ihosta, kun huoneilma on kuivaa ja myös ulkoilma on kuiva pakkasilla. Kuivan ihon ongelma voi helpottua kesällä, kun iho saa aurinkoa. Aurinko on hyväksi kuivalle iholle, mutta tietysti pitää tiedostaa auringon haitalliset vaikutukset – älä päästä ihoa palamaan. Kuivaa ihoa saa pestä normaalisti, mutta sitä ei kannata hangata pesun yhteydessä. Pesun yhteydessä iho saa vettä ja se pitää sitoa ihoon sopivalla perus- tai kosteusvoiteella mahdollisimman pian pesun jälkeen. Voisit kysyä apteekista neuvoa oikean voiteen tai rasvan löytämiseksi. Kokeilun kautta löydät parhaiten itsellesi sopivat tuotteet. Mikäli näistä omahoitokonsteista ei ole apua, niin kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Hän voi selvittää, onko sinulla kuitenkin jotain allergioita tai määrätä jotain tiettyä lääkettä / voidetta kuivaan ihoosi. Hyvä, että voit puhua ongelmistasi vanhemmillesi. Varmasti he auttavat sinua löytämään apua ongelmaan.

Paino ylös, isommat rinnat
Moikka! Mun asia koskee painooni, oonko miten laiha, jos oon 160cm, 43.5kg ja 12 vee..? Mun mielestä mä oon SAIRAAN LAIHA! Haluisin painaa enemmän. Syön kyllä 5 kertaa päivässä, terveellisesti. Miten saan painoni nousemaan? :) Toinen asiani koskee rintojani. Ne on aika pienet. Mulla on 65a-70a.. Saako rintoja jotenki kasvamaan?  Kiitos.! :DD -Laiha-?
Harvoin täällä kukaan kyseleen, millä keinoilla saisi painoa nousemaan. ; ) Olet todellakin hyvin hoikka eikä haittaisi, että painoa tulisi lisää. Uskon kuitenkin, että sinulle kertyy painoa lisää ”luonnostaan”, kunhan ikää tulee lisää. Olet vielä nuori ja kehosi tulee muuttumaan murrosiässä. En suosittele ”lihottamista” herkuilla. Toiset meistä ovat vain hoikempia kuin toiset ja jos koet olevasi muuten terve, niin en huolehtisi liikoja painosta. Rintojen pienuus liittynee hoikkuuteesi. Kyllä nekin varmasti vielä kasvavat. Valitettavasti rintoja on vaikea saada kasvamaan, sillä niihin vaikuttavat myös perintötekijät.  Erilaisillä rintaliiveillä voit ”hämätä” rintasi näyttämään suuremmilta. Kokeilemalla löydät sopivat.

Murheita
Moikka! Ensiksi tää peruskysymys, oonko ok? Oon 13v, 159 cm pitkä ja painan 40 kg. Kaikki sanovat, että olen ihan kauheen laiha, ja että mun pitäis lihoa.. Itse pidän itseäni kauheen lihavana, ja välttelen syömistä... Olen todella eläinrakas, ja olen pitkään halunnut koiraa/kissaa. Ongelma on se, ettei isäni halua. Olen monta kertaa yrittänyt suostutella, mutta vastaus on aina ei. Minulla on tällä hetkellä 3 hiirtä ja  hamsteri, mutta nekin ovat jo tosi vanhoja, ja haluaisin lemmikin, jonka kanssa voisi puuhailla päivisin ja harrastaa jotakin. Naapurissani ei ole koiraa/kissaa, jota voisin ulkoiluttaa tai hoitaa. Äitini kuoli 12.11.2010, eli melkein vuosi sitten. Olen siitä lähtien ollut kamalan masentunut, eikä koulu kiinnostanut sen jälkeen ollenkaan, kokeista tuli pelkkiä vitosia ja kutosia ja lintsasin melkein aina.. Äidin kuoleman jälkeen ystäväni lopettivat äidistäni puhumisen kokonaan. Se ei tuntunut minusta mukavalta, sanoin heille että kyllä äidistäni voi puhua, se auttaa minua enemmän pääsemään yli kuin se, että siitä ei puhuta ollenkaan. Mutta silti he välttelevät äidistäni puhumista aina. Kun pääsin 7. luokalle, aloin käymään taas koulussa, ja numerotkin alkoivat nousta. Minulla on aika huonot välit isäni kanssa. Isä juo joka viikonloppu kauheasti, ja on melkein aina kännissä silloin. Veljeni saavat aina kaiken mitä he haluavat, ja se ärsyttää minua. Olen käynyt psykiatrilla, ja he ovat käyneet meillä. Tunnen oloni kauhean ahdistuneeksi, kun juttelen heille, koska he utelevat ihan kauheasti minulta asioita, joista esim. en tiedä mitään. Jos en halua puhua heille jostakin asiasta, he alkavat painostaa. Ja aina kun psykiatrit käyvät meillä, he tunkeutuvat huoneeseeni ja rupeavat arvostelemaan kauheasti, ja sanovat että minun pitäisi siivota se vaikka olisin sen juuri siivonnut. Olen ihastunut 9. luokkalaiseen poikaan. Kaverini sanovat koko ajan, etten voi tykätä hänestä, koska hän on kaksi vuotta vanhempi, ja hänellä on tyttöystävä. Tiedän, että olisi todella itsekästä tunkeutua heidän suhteen väliin, enkä ole sitä tekemässäkään. Pitääkö minun vain unohtaa hänet ? Haluaisin olla hänen kaveri, ja lähettää hänelle ehkä viestiä Facebookissa/tekstiviestillä, ja ehdottaa tapaamista, tai aloittaa vaikka jonkinlainen keskustelu. Mutta millainen viesti kannattaisi laittaa ? Kiitos hirveästi, jos vastaat ! :) - twilight-fani
Olet mitoiltasi todella hoikka, ehkä alipainoinen. Sinun ei todellakaan tule vältellä syömistä, sillä sinun ei tarvitse laihtua grammaakaan. Koiran tai kissan hankkiminen on aina iso asia ja ne ovat lemmikkejä, joiden hoitamiseen pitää sitoutua. Onneksi sinulla on kuitenkin muita lemmikkejä. Voisit yrittää ottaa selville, että asuuko lähistöllä joku, joka tarvisi apua koiran ulkoiluttamiseen ja hoitamiseen.
Ikävä kuulla äitisi kuolemasta. Kuolema on monelle hyvin vaikea asia eikäs siitä sen vuoksi puhuta paljoa. Kavereillasi voi olla vaikea tietää, miten suhtautua asiaan, josta heillä itsellään ei ole kokemusta.
On hyvä, että olet käynyt ja käy ehkä vieläkin psykiatrilla. Vaikka se voi tuntua sinusta turhalta ja ahdistavalta, yrittävät he kuitenkin auttaa sinua. Yritä uskaltaa luottaa heihin – he ovat aikuisia ja ammattilasia – heille voit puhua luottamuksellisesti vaikeista asioista, esimerkiksi äidin kuolemasta.
Kyllä pari vuotta vanhempaan poikaan voi olla ja saakin olla ihastunut. Kuten olen monesti tämän palstan vastauksissa todennut, niin seurustelevan parin väliin ei kannata tunkea. Se ei vain ole reilua ketään kohtaan. En siis suosittele, että yrität ottaa poikaan kontaktia. Varmasti sinun kohdallesikin osaa kiinnostava, vapaa poika, kunhan jaksat odottaa ja pidät silmäsi auki. Kaikkea hyvää sinulle monista murheista huolimatta!

Painosta ja pepun koosta
Hei! Mä oon 17v, 168 cm pitkä ja painan 49 kg, ok? Mielestäni olen just sopivan painonen, mutta haluaisin kuulla myös mielipidettäsi! Ja viel se, et mite saa pepun suuremmaksi, muulla ku leikkauksil ja implanteil? Auttaako urheilu oikeasti? Kauan siinä kestää, että tulos alkaa näkyä? Ja jos syö tyylii joka toinen-neljäs päivä mäkkiruokaa, ja lihoo esim pepust myös, nii pystyykö laihduttaa takas minkälainen oli, mut  niin, ettei peppu häviäis taas? XD oon miettiny tota jo pitkään! Kiitos jo etukätee vastauksest:)) - qwerty
Olet todella hoikka eikä sinun kannata ainakaan tiputtaa painoasi. Kyllä urheilu auttaa, mutta se vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, tulokset eivät näy viikossa eikä kahdessa, vaan puhutaan kuukausista. Yleensä lihottaminen ja laihduttaminen tietystä kohtaa on aika mahdotonta. Lihominen tai laihtuminen näkyy yleensä koko kehon alueella. En suosittele syömään ”roskaruokaa” sen vuoksi, että saisit pepustasi suuremman.

Mietityttää...
Moikka! Mä kävin eilen terveydenhoitajalla, ja oon 157 cm/50 kg/14 v, oonko ok? Terkkari sano, että mun paino on ihan sopiva. Mua vaan jäi häiritsemään toi, että oon noin lyhyt.. Kaikki mun kaverit on yli 160 cm, ja mä oon 157 cm... Mun äiti oli kans tosi lyhyt, n. 160-162 cm & iskä on jotain yli 170 cm. Terkkari sano myös, että tuskin tulen tuosta enää paljoa kasvamaan. Mä haluaisin olla pidempi..! Ja mua huolestuttaa toi mun paino, oon tosi lyhyessä ajassa lihonut 10 kg... En halua enää lihoa, etten tulisi ylipainoiseksi! Oonko ihan oikeasti normaali, ettei terkkari vaan huijannut esim. sen takia, etten kauheasti alkaisi huolehtia painostani... Sain toissapäivänä 2 marsua, ja jos esim. huoneeni on vähän sotkuinen, ja jos en heti siivoa sitä niin isäni uhkaa minua sillä, että marsut annetaan pois... Isäni tietää että rakastan eläimiä yli kaiken, ja eläimieni pois antaminen ilman hyvää syytä olisi minulle kuin maailmanloppu.. Mitä voisin sanoa isälleni, ettei hän koko ajan uhkailisi minua noin... - twilight98
Olet painoltasi normaali. Ja pituuttakin sinulla on ihan mukavasti. Pituudelle ei voi tehdä mitään, se on jokaisella yksilöllistä ja siihen vaikuttaa muun muassa vanhempien pituudet. Painonnousu on normaalia sinun iässäsi, koska murrosikä aiheuttaa monenlaisia muutoksia ihmisessä. Älä murehdi painoasiaa, olet aivan normaalipainoinen. Luulenpa, että isäsi ei tosissaan antaisi marsujasi pois. Hän vain yrittää kannustaa sinua tottelemaan ja huolehtimaan asioista, joista sinun kuuluukin huolehtia. Voit tietysti sanoa isälle, että on keljua, kun hän ”uhkailee” eläinten poisantamisella. Hän ei ehkä ole ajatellut, että se vaikuttaa sinuun noin kovasti.

Sitoutumiskammo
Hei Isosisko! Kun olin 15 vuotta, olin yhden ihanan pojan kanssa yhdessä ja meillä oli tosi mukavaa. Mutta sitten poika jätti minut noin vain. Haikailin pojan perään, mutten uskaltanut enää lähestyä häntä. Vuosi sen jälkeen aloin seurustella toisen pojan kanssa, mutta lopetin sen lyhyeen, koska minua alkoi ahdistaa yhdessäolo. Tuntui kuin en olisi saanut yhtään omaa aikaa. Ajattelin samalla exääni ja tuntui väärältä seurustella tämän toisen pojan kanssa. En halunnut särkeä pojan sydäntä, mutta minun oli pakko. En voinut valehdella hänelle. Nyt minulla on sitoutumiskammo. En uskalla sitoutua tai tykätä kenestäkään pojasta, koska pelkään, että hän jättää minut tai minun tunteeni muuttuvat ja joudun jättämään hänet. Mitä voin tehdä, että pääsen sitoutumiskammosta eroon? - Help.
Niin ikävää kuin se onkin, niin nuoruuteen kuuluu jätetyksi tuleminen sekä jättäminen. On luonnollista, että tunteet muuttuvat ja ihastumiset tulevat ja menevät. Yhdessäolo ei välttämättä ole sellaista, mitä oli kuvitellut. Juuri niin kuin sinullekin kävi – koit, että sinulle ei jäänyt omaa aikaa. Vaikka seurustelisi, on tärkeää, että aikaa jää myös omille kavereille ja harrastuksille. On hyvä, että olit rehellinen vaikka se pahoittikin toisen mielen. Älä turhaan pelkää  ihastumista tai seurustelua, anna asioiden mennä omalla painollaan. Myös pettymykset kuuluvat elämään ja kasvattavat, vaikka ne eivät mukavia olekaan. Älä kehittele itsellesi ”sitoutumiskammoa” miettimällä asiaa liikaa.  Nauti elämästä, ihastumisesta ja nuoruudesta!

Raskaaksi tulemisesta
Miten kaikilla tavoilla voi tulla raskaaks? Voiko suuseksistä? Oltiin mun kultsin kans sängyssä, molemmilla oli kyllä housut jalassa, mutta poitsu käytti munaansa mun alapäässä, mutta se vaan vähä hipas sitä, eikä se laennut tai mittää, mut voiko esim, tollasesta tulla raskaaks? En todellakaa halua sitä!! - apua!
Suuseksistä ei voi tulla raskaaksi, vaan raskaaksi tuleminen vaatii yhdyntää. Mikäli et halua tulla raskaaksi, mutta harrastat seksiä, niin ehdottomasti pitää muistaa käyttää ehkäisyä. Ehkäisykeinoja on monia, mutta kondomi suojaa niin raskaudelta kuin sukupuolitaudeiltakin.

Sheivaus
Moi! Mulla olis yks ongelma.. Harrastan uintia 6 kertaa viikossa ja tunnen itseni hieman ulkopuoliseksi yhden asian kannalta nimittäin sheivaamisen. Haluaisin sheivurin, mutta en uskalla kysyä sitä äidiltä. Kaikki uinnissani (12-16-vuotiaat) sheivaavat, mutt itse en:( karvani ovat aika piikikkäät. En ole kamalan läheinen äitini kanssa kuin jotkin toiset, joten en sitten tiedä, että voiko se vaikuttaa asiaan :) Olisi kiva, jos antaisit joitakin vihjailuvinkkejä!:) - Hävettää..:|
Varsin monet naiset poistavat karvoitusta esimerkiksi kainaloista ja sääristä eri konsteilla. Joku turvautuu ladyshaveriin, toinen höylään ja kolmas luottaa vahaukseen tai voiteisiin. Kannattaa kokeilla eri vaihtoehtoja, jotta löytää itselle sopivan tavan. Kehottaisin sinua puhumaan asiasta rohkeasti äitisi kanssa.  Uskon, että hän ymmärtää ongelmasi varsin hyvin.

Ongelmia kotona
Moikka isosisko! Ensiks, oonko ok 15/170/69?? 1. Mua huolestuttaa mun äidin juominen ja sen huutaminen mulle. Aina kun se juo, se huutaa tai raivoo tai mitä sen mieleen juolahtaa. 2. Äidin miesystävä määrää, huutaa, ja valittaa koko ajan ihan syyttä ja mun oikee isä on sanonu, et äidin mies ei saa kohdella mua noin ja se on kerran lyönykki mua... Mitä teen, voitko auttaa ? Oon avun tarpeessa... :DD Kiitos jo etukäteen – Huolestunut
Alkuun: olet painoltasi normaali. On ikävää, jos vanhemmat juovat siten, että kontrolli pettää. Se aiheuttaa kotona turvattomuutta. Yritä ajatella näissä tilanteissa, että äitisi ei oikeasti tarkoita kaikkea sanomaansa. Äitisi miesystävä ei ehkä osaa olla sinun kanssasi luonnollisesti ja epävarmuus purkautuu sitten mainitsemallasi tavalla. Voi olla vaikeaa saada luonnollista kontaktia aikaiseksi, kun sinäkin olet kuitenkin jo 15-vuotias. Lyömistä ei tietenkään pidä sietää. Ehkä oikea isäsi voisi auttaa sinua? Voisiko hän yrittää puhua äidillesi? Mannerheimin lastensuojeluliiton nuorten puhelimeen voit myös soittaa ja keskustella ongelmista siellä. MLL:n nettisivut ovat osoitteessa www.mll.fi ja puhelinnumero on 116 111.

Painosta valittajat rasittaa
Moi! Mua rasittaa, ku jotkut 12v. tytöt on jtn 163cm ja 48kg. Sit ne väittää, et on ylipainosii. Ja ku oon ite kohta 13v. ja oon 163cm ja jtn 68kg. Ni oonko mä sit hullu, ku uskon, et ne on laihoi ja mä taas läski. Vain oonko sit vaa hullu? Ja sit, ku en oo mitenkää leveyden puolesta läski, ku mulla on kauheen (laiha ja laiha) vyötärö, mut oon sit eteenpäi pyörehkö? - Hullu(ko)
Ei ihme, että sinua rasittaa painosta valittajat. Minuakin ihmetyttää. Onko  teidän nuorten keskuudessa paino ainoa asia, jolla mitataan ihmisen tai ennemminkin tytön arvoa toisten keskuudessa? Eikö ihmisen luonteella ja sisäisellä kauneudella ole mitään merktiystä? On enemmän kuin huolestuttuvaa, että selvästi alipainoiset ja hoikat tytöt kokevat olevansa ylipainoisia. Tuntuu, että aivan normaalipainoisetkin ”nähdään” lihavina. Sinäkään et ole mikään läski, olet ehkä vähän muodokkaampi ja pyöreämpi, mutta et missään tapauksessa läski. Sinulla tuntuu olevan tervettä itsetuntoa – älä kadota sitä ja opettele nauttimaan elämästä sellaisena kuin olet.

Painosta, seurustelusta ja muustakin
Oon 12v. 163 cm ja 43 kg oonko normaali?  1. Oonko normaali, jos haluisin olla jonkun kaa yhes? Mut ku kukaan ei haluu olla mun kaa, koska oon ruma pelle... 2. Ja onks seki normaalii, et haluis olla jonku kaa yhes, jonka kaa vois halata ja suudella/pussata? 3. Miksi pojilla ei ole pokkaaa olla julkisesti yhessä? 4. Mulla on pari ihastusta, mut en tiedä, kuka heistä on sellainen, joka uskaltaa olla julkisesti eikä säädä koko ajan muitten tyttöjen kaa? 5. Olisiko sulla neuvoja, jolla vois iskee yhen kaveripiireist tutun pojan, jonka oon tuntenu kahdeksan vuotiaasta, mutten usko että se musta välittää enemmänku kaveri vaik joskus tuntuu et seki vois ollaa muhu vähä kuses....? Autaa pliis, tartten apuu&#9829; - onneton(ko)
Olet todella hoikka, ennemminkin alipainoinen kuin normaalipainoinen. 1. On aivan luonnollista ja normaalia, että sinun iässäsi alkaa vastakkainen sukupuoli kiinnostaa ja seurustelu kiehtoo. Tuskin olet ruma pelle oikeasti – unohda tuollaiset jutut kokonaan ja arvosta itseäsi. 2. Toinenkin kysymyksesi kuulostaa aivan luonnolliselta ikäisellesi. On ihan ok, jos haluaa halata ja pussata toista, mutta sen pitemmälle ei mielestäni sinun iässäsi tarvitse vielä mennä. 3. Jaa, kysymys, johon tuskin on yhtä oikeaa vastausta ja jota kaikki tytöt ihmettelevät. Sinun ikäisesi pojat eivät välttämättä vielä ole niin kiinnostuneita tytöistä. Heille on tärkeämpää omat kaverit ja harrastukset. Poikia voi ”ujostuttaa” olla julkisesti yhdessä varsinkin, jos kavereilla ei ole tyttökavereita. 4. Kuinka tärkeää on se, että poika uskaltaa olla julkisesti yhdessä? Jos haluat vain näyttää muille, että sinulla on poikaystävä, niin mieti vielä omia tarkoitusperiäsi. Toisten tyttöjen kanssa säätäminen samanaikaisesti ei ole kovin reilua eikä sitä tarvitse hyväksyä. Sellaiset pojat kiertäisin kaukaa. Sinun pitäisi tutustua poikiin ja ottaa selville, millaisia he ovat. 5. Ole oma itsesi. Ilmaise jollain tavalla kiinnostuksesi poikaan kohtaa, mutta muista hienovaraisuus.

Paljon kysyttävää...
Moikka! 1. Olen 13 wee kohta ja oonko normipainonen, kun olen 161 cm ja painan 44 kg. 2. Mua pelottaa noi menkat, kun mul on menny vasta ekat ja pelottaa, milloin ne tokat alkaa?. 3. Voiko itsetyydytyksestä tulla raskaaks? 4. Ja mua huolettaa toi mun iskä, kun se juo ja juo, enkä uskolla sanoa, sille et sen kannattaa lopettaa, kun en halua, että sille käy saman lail, ku äitille 5. Ja näen mun äitistä unia. Kun olin 3v niin se kuoli ja siin unes se on elos ja aamun luulen, et se on totta! Miten saisin ne unet pois!?! KIITOS JO ETUKÄTEEN VASTAUKSISTA! -Mä
1. Olet ennemminkin alipainoinen kuin normaalipainoinen. joten älä turhaan murehdi painoasioita. 2. On mahdotonta sanoa tarkasti, milloin sinulla alkaa seuraavat kuukautiset. Keskimäärin kuukautiskiero on noin 28 päivää, mutta se voi vaihdella yksilöllisesti. Kuukautiskierron ensimmäiseksi päiväksi lasketaan ensimmäinen vuotopäivä. Kannattaa laittaa kuukautiset muistiin kalenteriin, niin voi vähän arvioida, milloin seuraavat kuukautiset ovat alkamassa. Melko pian opit tuntemaan oman kiertosi. Opettel myös kuuntelemaan kehoasi, monilla on tuntemuksia ennen kuin kuukautiset alkavat. Toisilla voi esiintyä päänsärkyä, toisilla alavatsassa tai ristiselässä kipua. 3. Itsetyydyksestä ei voi tulla raskaaksi. Se on turvallinen tapa tutustua omaan kehoon. 4. Aikuisten juomiseen voi olla vaikea puuttua, muutoksen tulisi lähteä henkilöstä itsestään. Toki voit sanoa isällesi asiasta ja kertoa peloistasi. 5. Tämä viimeinen kysymys onkin vaikea. On vaikea tietää, mistä unet tulevat ja mitä ne tarkoittavat. Vai tarkoittavatko mitään. Yleensä kuitenkin uniin ilmestyy asioita ja henkilöitä, joita olemme päivän aikana miettineet. Myös alitajunnasta tulee uniin aineksia. Sinulla on ehkä äitikaipuuta, joka heijastuu uniin. Murrosiässä tunteet tuntuvat muutenkin monimutkaisilta ja vaikeilta, joten ehkäpä syy uniin löytyy näistä.

Laihdutanko?
Hei! Kiitos tästä palstasta.Haluaisin tietää painostani, että olenko normaali:13v 157 cm, 50-53 kg. Lihasmassa: 43% ja rasvaprosentti: 24%? Mielestäni reiteni ovat aivan liian suuret verrattuina kaikkiin ikäisiini tyttöihin ja haaveilen pudottavani 45 kg kesään mennessä? Kannattaako? Apua!!!:( - Lihava(ko)?
Olet painoltasi aivan normaali. Missään tapauksessa en suosittele sinun ikäisellesi laihduttamista enkä varsinkaan sinulle, koska olet aivan normaalikokoinen. Kaikilla meillä naisilla on joku kohta kehossa, joka ei niin miellytä. Eikä kannata liikaa verrata itseään muihin. Toisella voi olla kyllä hoikemmat jalat, mutta hänellä voi olla vaikka pömppömaha, joka kiusaa. Reisiä ja jalkoja voi kiinteyttää kävelyllä, juoksulla tai pyöräilyllä sekä jättämällä turhat herkut pois.

Sterilisaatio
Haaveissa sterilisaatio. Onko mitään ikärajaa, että voi panna piuhat poikki?
Mä oon kyllästynyt siihen, et koko ajan pitää varoo meneekö yli jostain suunnasta. Joskus mä toivon, et oisin syntyny pojaks.
– NiinTAINäin
Suomessa ainoa ehkäisymenetelmä, jota säädetään lailla, on sterilisaatio. Sterilisaatio on pysyvä raskaudenehkäisymenetelmä, mutta se on myös peruuttamaton toimenpide. Jotta sterilisaation voi saada, on täytettävä tiettyjä ehtoja. Yksi niistä on, että olet vähintään 30-vuotias. Et kerro ikääsi, mutta uskon sinun olevan aika nuori. Suosittelen sinulle, että kävisit gynekologilla puhumassa ehkäisyyn liittyvistä asioista. Hän osaa kertoa eri vaihtoehdot sekä niiden hyvät ja huonot puolet.

Seksin aloittamisesta
Hei isosisko! Okei, ensinäkii oon 14 v. tyttö, mul olis yks vähä nolokii kysymys. Mulla on maailman ihanin poikaystävä ja ollaan oltu yhes yli kaks kuukautta.. No tapahtu sellain juttu, et viimeks ku nähtii niin päädyttiin sänkyy sen kans. Mua ei kaduta yhtää, koska halusin sitä ite eikä poikaystäväni pakottanu tai painostanu mua mitenkää. Haluisin vaa kuulla sun kannan tästä asiasta. Käytettiin kondomia jne, ja tiiän et useimpien mielest oon liian nuori alottamaan sukupuolielämän, mut ite koen et en vois olla tän valmiimpi, mulla on turvallinen ja hyvä olla mun poikaystävän kans ja koen olevani henkisesti vanhempi kun 14, eli siis mitä mieltä sä oot asiasta ? Ja lopuks viel tää yleinen kysymys. Oonko ok, jos mitat on 174cm ja 60kg ? Ja miten voisin kiinteyttää takapuolta ? Kiitos etukätee! (: - hullu(ko)
Halusit kuulla mielipiteeni sukupuolielämän aloittamiseen. Kerron nyt rehellisesti, mitä mieltä olen. Tarkoituksenani ei ole mollata sinua, koska jokainen tekee omat ratkaisunsa ja päätöksensä omien tuntemuksien ja arvojensa pohjalta.  Ja kantaa vastuunsa niistä. Mielestäni 14-vuotias on aika nuori vielä aloittamaan sukupuolielämää. Tuossa iässä ihastukset tulevat ja menevät ja harva suhde on kovinkaan pitkäkestoinen. Hyvä kuitenkin, että huolehditte ehkäisystä. Muista kondomi myös jatkossa. Tärkeintä on, että kuuntelet itseäsi etkä suostu painostukseen. Mitoiltasi olet ok, ei syytä huoleen. Takapuolta voi kiinteyttää esimerkiksi  pyöräilemällä, juoksemalla ja tekemällä erilaisia kyykkyjä. Ja malttia vaaditaan myös, tulokset eivät näy ihan heti, vaan kiinteytyminen vaatii aikaa ja liikuntaa.

Pömppömahasta eroon
Heido! Tarttisin kipeesti apua!!! Mä oon likka ja mun mitat on 40kg/153cm/70a. Mun ongelma on pömppömaha. Miten saan sen pois? Olen armoton herkkusuu, siitä ainakin pitäisi päästä pois... tykkään uinnista ja siksi haluisin olla ens kesänä rantakunnossa. Menkat ei oo alkanut. Asun sen verran korvessa, että kuntosalii, uimahallii tai muuta ei oo lähistöllä. Kuntoiluu? Millaista? Ruokavalio? Millainen? Harrastan ratsastusta. Täytän huhtikuussa 13. KIITOS KOVASTI, JOS AUTAT!!! - Likka -99
Mittojen perusteella tuntuu kummalliselta, että sinulla olisi kauhea pömppömaha. Olet hoikka, joten tuskin sinulla on kauheasti ”ylimääräistä” missään. Pömppömahaan auttaa vatsa- ja selkälihasten treenaaminen sekä tietysti monipuolinen ruokavalio. Ruokavaliossa kannattaa suosia kasviksia ja hedelmiä. Jos juot paljon limsoja, niin niiden juomista kannattaa vähentää. Sokeri on tietysti toinen, mikä voi aiheuttaa vatsan pömpötystä. Vatsa- ja selkälihaksia voi treenata ihan kotonakin, tee vaikka joka ilta jonkin verran lihasliikkeitä

Hikiset ja nihkeät kädet
Hei. Minulla on aina hikiset ja nihkeät kädet enkä kehtaa sen takia kätellä toisia tai pitää kädestä kiinni ja se ärsyttää minua hirveästi. Vihaan käsiäni sen takia. Mitä voin tehdä? Miten saan nihkeät kädet pois? Kiitos vastauksesta jo etukäteen! – minävaan
Liittyykö käsien hikoilu tilanteisiin, joissa jännität? Monilla ihmisillä käsien hikoilu liittyy tilanteisiin, joissa jännittää. Mikäli kätesi ovat aina hikiset ja nihkeät, kyse voi olla jostain muusta. Neuvoisin sinua käymään terveydenhoitajalla tai lääkärillä, joka voisi arvioida tilanteen luotettavasti. Käsien hikoilu rajoittaa elämää ja aiheuttaa sinulle ongelmia, joten sitä ei kannata vähätellä. Rohkaise siis itsesi ja käänny lääkärin puoleen.

Vanhemmat eivät hyväksy
Moi Isosisko!:) Mulla olisi aika kiperä tilanne. Olen lesbo ja seurustelen tytön kanssa. Itse olen 15-vuotias ja tyttöystäväni 16 vuotta. Mutta iso ongelma on se, että vanhempani eivät hyväksy minua sellaisena kuin olen. He väittävät koko ajan, että en voi tietää vielä näin nuorena, että olenko lesbo, bi tai hetero. Ja kieltävät minua seurustelemasta. Siksi olenkin tyttöystäväni kanssa salaa yhdessä. Se tuntuu pahalta, kun vanhempani haukkuvat minua sairaaksi, jos otan puheeksi edes oman seksuaalisen suuntautumisen. Äitini keksii vaikka mitä tekosyitä, että en voi muka seurustella. Se alentaa huomattavasti minun itsetuntoa. Mitä voin tehdä? – TyynePred
Olet aika kiperässä tilanteessa, mutta uskon, että kaltaisiasi on monia. Vanhemmille voi olla järkytys, jos oma lapsi ei olekaan ”normaali”. Uskon, että ajan myötä  he voivat hyväksyä sinut sellaisena kuin olet. Anna siis heille aikaa tottua ajatukseen, että olet lesbo. Varmasti vanhempiesi kohtelu heikentää itsetuntoasi, mutta yritä ymmärtää heidän näkökantansa ja kuuntele itseäsi. Toivotaan, että ajan mittaan asiat selkeytyvät!

Paino-ongelma
Moi! En tajuu, mut mulla on ihan outo ongelma. Haluan laihtua, mutta se ei onnistu, koska kukaan ei tue minua siinä. Äiti sanoo, että olen normaali, mutta en ole. Olen 13 v. ja painan varmaankin 57 kiloo... Ihannepainoni on 47-54 kiloo. EN ONNISTU SIINÄ! Meillä on keväällä koulussa uintia ja en halua mennä luokan tyttöjen kanssa uimaan vaikkakin minun luokalla on minuakin isompia tyttöjä. En pidä lantiostani, koska lantiolleni on kertynyt rasvaa. Olen tehnyt nyt kuuden viikon aikana joka ilta vatsalihasliikkeitä ja aion jatkaa niiden tekemistä.  Punnitsin itseni kerran ja mittari näytti 60 kiloa. Aloin itkeä, koska en pystynyt kuvittelemaan itseäni niin läskinä. 60 kiloa on liikaa minulle. Minun peppuni ja jalat ovat yksi osa ongelmaani. Peppu on lörähtänyt alaspäin ja häpeän sitä ja jalkani ovat oikeasti isot. Häpeän itseäni ja sen takia käytän löysiä vaatteita, ettei muotoni näy, sen takia olen ulkopuolinen, koska en näytä hyvältä kavereitteni mielestä. AUTATHAN minua!? Tarvitsen apua! – Ongelma
Olet vielä niin nuori, että laihduttaminen ei ole sinulle suotavaa. Äitisi on varmasti oikeassa siinä, että olet aivan normaali. Et kerro pituuttasi, joten minun on vaikea arvioida, oletko hoikka, normaalipainoinen vai ylipainoinen. Murrosiässä kehossa tapahtuu monia muutoksia, joita voi olla aluksi vaikea hyväksyä. Kannattaa opetella hyväksymään itsensä eikä verrata itseään liikaa muihin. Jokaisella meistä on hyviä ja huonoja puolia kehossa. Luulenpa, että luokallasi on muitakin tyttöjä, jotka ajattelevat itsestään samalla tavalla kuin sinä, joten mene vain rohkeasti mukaan uimaan. On hyvä, että teet vatsalihasliikkeitä. Muista myös muu liikunta ja terveellinen ruokavalio

Laihduttamisesta
Ekaks, kiitokset täst loistavast palstast:) Sitte asiaan.. että tota mua kiinnostais tietää, et mikä on ideaalinen kilo- tai grammamäärä pudottaa viikossa? Osaatko sanoo onks laihdutus tarpeeks tehokasta, jos on kestäny 7 kuukaut ja pudottanut 10 kg? Oon 18- vuotias ja nyt oon 61 kg ja 164 cm. Suurkiitos, jos vastaat! – cupcake
Terveellinen ja suositeltava laihdutustahti on puolesta kilosta kiloon viikossa, jopa pienempikin. On suositeltavaa laihduttaa hitaasti, jotta lihasmassa ei katoa kokonaan ja uusien elämäntapojen opetteluun jää riittävästi aikaa. ”Hitaassa” laihduttamisessa kroppa myös ehtii mukautua eikä esimerkiksi löysää nahkaa ilmaannu niin herkästi. Painonhallinta helpottuu myös jatkossa, kun paino ei tipahda hetkessä vaan ajan kanssa. Laihduttamisesi on siis ollut tarpeeksi tehokasta. Alat jo olla sopivissa mitoissa! Voit alkaa keskittyä painonhallintaan.

Ihastumiset
Moi! Alotan suoraan. Kun oon seurustellu ihanan poikaystäväni kanssa nyt viimiset viis kuukautta ja meil menee tosi hyvin. Mut sitte oon ihastunu mun luokkalaiseen yhteen toiseen poikaan .. Oon jo kerran jättäny mun poikaystävän ja tulin katumapäälle ja en haluis uudetaan, et niin kävis, jos jättäisin sen! Nii mitä mun pitäis tehä: jättää mun poikaystävä ja kertoo sille toiselle ihastukselle, että tykkään siitä? Vaaai jatkaa vaa seurustelua?  Tykkään kuitenki molemmista tosi paljon. Kiitos etukäteen, jos vastaat. Oon miettiny tätä itekki, mut en saa mitään aikaseks.- OOOOOOOMG
Tilanteen ratkaiseminen on kyllä sinun omissa käsissäsi. Minun on mahdotonta antaa oikeastaan muuta neuvoa kuin, että kuuntele sydäntäsi. Voit myös miettiä, että paraneeko poikaystävä vaihtamalla ja toisaalta, että miltä sinusta itsestäsi tuntuisi, jos poikaystäväsi olisi ihastunut samaan aikaan johonkin toiseen tyttöön? Nuorena ihastumiset tulevat ja menevät ja tunteet vaihtelevat nopeastikin – yritä näiden ajatusten valossa tarkastella omaa tilannettasi.

Murheita
Moi! Kunpa vastaisit, koska haluan lihomisvinkkejä. Olen 10v/27/139. Olen alkanut huolestua, koska paras ystäväni on sanonut yhdelle, kun meillä oli bileet nii, että  "Eikö ookki Anna laiha!". Eikö olekin kiva kaveri? Ei todellakaan! Meidän luokalla, 4. luokalla, on kauhee seksihullu poika.Ja se on vielä mun takana. Menen eriin kouluun tammikuussa ja vielä siellä koulussa on paras ystäväni.Teen itsetyydystä ja haluan eroon siitä joulun takia. Vastaisitko, haluan apua!:( - Anna.T
Harva täällä palstalla kyselee lihomisvinkkejä. ; ) Lihottaminen voi olla joillekin yhtä vaikeaa kuin laihduttaminen. Mielestäni sinun ei kannata alkaa lihottaa itseäsi, kunhan vaan muistat syödä normaalisti. Olet kasvuiässä, murrosikäkin saattaa alkaa kohta, joten on muistettava syödä monipuolisesti ja terveellisesti. Lihomisen toivossa ei kannata alkaa syödä pelkkiä herkkuja, koska se vaikuttaa yleiseen vireystilaan ja terveyteen heikentävästi. Ehkäpä ystäväsi on vain kateellinen sinulle, koska olet hoikka – älä ota hänen sanomisiaan liian vakavasti. Itsetyydytys on normaalia ja se on hyvä keino oppia tuntemaan omaa kehoa. Mutta siinäkin on muistettava sanonta: kohtuus kaikessa.

Ärtynyt iho
Hei isosisko! Mulla on sellanen ongelma, että aina kun sheivaan kainalot, bikinirajan tai ihan minkä vaa, niin  2 - 4 päivän päästä sinne ilmestyy pieniä finnei. Sit ne kutittavat paljon ja kun raapii, tulee arpei jne. Mul on poikaystävä. Olen ollut tämän henkilön kanssa yhdynässä jne, mutta emme voi enää, kun en haluu näyttää mun arvet/finnit? Onko ongelma siin sheivausvälinees -  pitäkö mun kokeilla toista? En haluu VIELÄ mennää lääkärille, kun tää ei oo niin vakava, kun kyse on finneist,  mutta onko tää vain akne alavatsas/alapääs? Noloo ois mennää lääkäril kans. Help! Olen siis 169 cm ja 56 kg ja ikä...14-16. – hamsu
Karvojen poisto sheivaamalla ärsyttää ihoa ja sen vuoksi iholle ilmestyy pieniä, kutiavia näppylöitä. Iho voi tottua ajan myötä sheivaamiseen, jolloin punoitus ja kutina vähenevät. Voit kokeilla myös jotain desinfioivaa ainetta ja kunnon rasvausta sheivauksen jälkeen. Tai voit kokeilla esimerkiksi jotain karvanpoistovoidetta. Yksi keino on käydä poistattamassa karvoja kosmetologilla, joka voi poistaa karvoja vahalla ta sokeroinnilla. Älä puristele näppylöitä, niin vältyt arvilta. Äläkä sheivaa ärtynyttä ihoa.

Iso takapuoli
Inhoan itseäni! Varsinkin kun pitäisi pukeutua juhliin. Silloin ei saa laittaa hupparia. Kaikki muu olisi hyvin, mutta perseeni on liian iso! Itken aina ennen lähtöä, koska vaatteet eivät sovi minulle. Olen vasta 13-vuotias ja en haluaisi elää tämän ongelman kanssa koko elämääni. :'(  Olen mitannut perseeni kaksi kertaa ekalla kerralla se oli 80 ja nyt se on 90!!!!!! EN KESTÄ! Perseeni vain pursuaa ja pursuaa... Kohta perseeni on metrin. JA SITÄ EN HALUA! Ihan oikeasti. Harrastan liikuntaa ja jumppaan kotona iltaisin ennen suihkuun menoa. JA SILTI! Ja silti vain lihon ja lihon. Haluan tietää miksi. Autathan minua? -  Läski!"#
On aivan tyypillistä naisille ja tytöille, että oma vartalo ei miellytä vaikka muiden ihmisten silmissä olisikin normaalikokoinen. Varsinkin murrosiässä oman kropan muutokset tuntuvat ahdistavilta. Et kerro pituuttasi ja painoasi, joten en osaa kommentoida, oletko oikeasti hoikka vai pyöreä. Olet vasta 13-vuotias, joten kehosi muuttuu vielä paljon. Mikäli syöt terveellisesti ja harrastat liikuntaa, niin eiköhän takapuolesi koko pysy hallinnassa. Yritä korostaa kehosi hyviä puolia äläkä mieti liikaa huonoja puolia.

Isot rinnat ja paino ongelmana
Hei isosisko! Haluaisin tietää, kuinka paljon minulla on ylipainoa (163 cm, 64 kg ja 16v) ja miten saisin sen pudotettua.  Kuinka saada keho sellaiseksi, että itse hyväksyn sen (liika läski pois). Rintani ovat isot ja haluaisin ne pienemmiksi, miten? –V
Sinulla ei ole ylipainoa, vaan painosi on normaali. Painoa voi halutessaan pudottaa vähentämällä syömistä ja lisäämällä liikuntaa. Voit kokeilla  saada muutaman kilon pois esimerkiksi pienentämällä syömiesi aterioiden annoskokoa ja jättämällä napostelut ja turhat ”välipalat” pois. Tee myös pari kolme kertaa viikossa pitkähkö, reipas kävelylenkki. Varsinaista ylipainoa sinulla ei kuitenkaan ole. Rintojen pienentäminen onnistuu vain leikkauksella. Jos rintojesi koko aiheuttaa sinulle terveydellisiä haittoja (esimerkiksi niska- ja hartiasärkyjä), voit päästä rintojen pienennysleikkaukseen kunnallisen terveydenhoidon kautta.

Iho-ongelma
Hei! Oon 15-vuotias likka. Ongelmani on punoittava iho kasvoissa. Varsinkin otsa ja nenä + nenänpielet ovat aivan punaiset ja täynnä pienenpientä näppyä. Leuassa ja huultenympärillä on hieman punoitusta ja näppylöitä. Posket ovat ainoat, jotka ovat normaalinväriset ja niissä ei ole mitään näppylöitä. Joudun käyttämään paljon meikkiä naamassa, ja siltikin punoitus näkyy meikin läpi. Itsetuntoni on aivan nollassa punaisen ja epäpuhtaan näköisen ihoni takia. Mikä ihoani vaivaa? Voiko 15-vuotiaalla olla couperosa, vai mikä ihosairaus on kyseessä? Help!! – repsu
On hankala sanoa mitään kasvojesi ihosta näkemättä sitä. Monella nuorella on iho-ongelmia murrosiässä ja vielä sen jälkeen, kiusana on finnit ja mustapäät. Kehottaisin sinua käymään ensin vaikka kosmetologilla – hän osaisi neuvoa oikeanlaiset hoitotuotteet sekä mahdollisesti ohjata sinut lääkärille.

Alipainoa, stressiä...
Lääkäri sanoi että olen merkittävästi alipainoinen, mutta itse en huomaa sitä. Syön mielestäni ihan tavallisesti enkä juurikaan mieti painoasioita. Tosin vähän aika sitten laihdutin vähän, kun jotenkin pelästyin, kun olin yhtäkkiä lihonut aika paljon. Nyt tajuan, että ei olis pitänyt, koska olin aivan normaali. Nyt mun paino ei nouse takasin siihen mitä se oli. Nyt painan 41 kiloo ja oon 160 senttii pitkä. Oon aika stressaantunut, vaikuttaako se painoon? Lisäks mulla on sellanen ongelma, että raavin käsiäni aina kun mua stressaa joku, en pysty lopettaan sitä koska en ees huomaa ite tekeväni sitä.  Onko mulla jotain pielessä vai huolehdinko turhaan? –sade
Lääkäri oli kyllä oikeassa, olet alipainoinen. Sinun ei missään tapauksessa pidä laihduttaa, vaan ennemminkin sinun olisi hyvä saada muutama lisäkilo. Syö jatkossa monipuolisesti, painoa ei kannata nostaa syömällä vain ”roskaruokaa”. Kyllä stressi vaikuttaa painoon – monesti stressaantuneena ruoka ei maistu (joillakin juuri toisinpäin: ruoka ja ennen kaikkea herkut maistuvat). Yritä saada stressi hallintaan liikunnalla ja mukavalla tekemisellä. Opettele kuuntelemaan itseäsi. Monilla meistä on jokin tapa, kun olemme hermostuneita tai stressaantuneita. Näistä voi yrittää päästä eroon tiedostamalla tavan ja yrittämällä kontrolloida itseään.

Ihastumisesta ja painosta
1. Hei, olen yksitoista, ensi kuussa kaksitoista vuotias tyttö. Mulla on exä, Niko, nii se on iha sairaan ihana ja tällee. Ollaa oltu varmaa viis kertaa yhes, ja pisin oli 8 kk. Sillo mä en tiiä miks, mut jätin sen vaikka tykkäsin siitä! No, sitte yks lauantai alotettii olee taas yhes ja se jätti mut seuraavana tiistaina ja sano että haluu seukata vasta yläasteel. [ Oon 6lk ], mut sit se sano et tykkää mun kaverista Camillasta, ja Camilla siitä. Mut se Niko vilkuilee mua ja hymyilee mulle AINA vaik ollaa erottu ja väittää et tykkää Camillasta. Helppii, tykkään Nikosta nii sairaasti! 2. Oonko normaali? Oon siis 11 melkei 12, oon 140-145 cm pitkä ja painan jtn 37-38kg? Ku mul on pieni pömppömaha ja mun reidet on leveet.  3. Miksei kukaa tykkää musta? Johtuuko se sii, et omistan silmälasit? Kiitos, jos vastaat! - Poikaongelmaa ja muuta
1) Olet vielä kovin nuori seurustelemaan. Sinun iässäsi ihastukset tulevat ja menevät, kuten myös tällä mainitsemallasi Nikolla. Hän voi pitää sinusta, mutta myös Camillasta – ehkä hän arpoo teidän välillä. Anna ajan kulua ja katsele, mitä tapahtuu. Mikäli Niko alkaa seurustella Camillan kanssa, niin älä mene väliin. 2) Olet mitoiltasi ok. Sinulla ei ole ylipainoa vaan olet hoikka. Olet vielä niin nuori, että kasvat ja kehityt ja muutut fyysisesti paljonkin. 3) Sinullahan on ollut poikaystävä ja sinulla on kavereita, joten varmasti sinusta tykätään. Älä kuvittele olemattomia. Enpä usko, että silmälaseilla on merkitystä siihen, että tykätänkö jostain vai ei. : )

Kuukautisista, raskausarvista ja kaukosuhteesta
Hei isosisko. Asiani koskee kuukautisia. Olen 13-vuotias tyttö, 156 cm pitkä ja painoa löytyy jotain 75 kg, tms. Olen tyytyväinen omaan itseeni, ja viihdyn kropassani, joten en välitä painostani, mutta terveydestä kylläkin. Niin, niihin kuukautisiin. Minulla alkoivat ne pari päivää sitten. Ennen kuukautisten alkua vatsassani oli koko ajan 'tasaista kipua', ja heti kun nousin pystyyn sängyltä, tuli sellainen.. ää, miten sen selittäisi. Tunne, että on pakko painua maahan. Nyt parina päivänä kuukautiskivut ovat olleet niin kovat, että itkettää koko ajan ja on pakko syödä särkylääkkeitä. Mitkään vinkit kuukautiskipujen hoitoon eivät ole auttaneet, enkä tiedä oikein mitä teen. Äitini tietää kuukautisteni alusta, ja hän ostaa minulle siteitä. Kun on kuukautiset, saako käydä jossain joessa uimassa tai saunassa? Nyt toiseen asiaan. Minulla on vyötäröllä ja alavatsassa raskausarpia. Tiedän, ettei niitä saa pois, mutta miten niiden 'vaalenemista' tai 'paranemista' voisi nopeuttaa? Ne ovat minusta aika noloja jossain uimahallissa, tms. Ja vielä yksi juttu. En ole lesbo, mutta minua haukutaan siksi, kun seurustelen tytön kanssa. Rakastan häntä, ja olemme olleet yhdessä reilut puoli vuotta. Ajattelen aina, että 'ei sukupuoli, vaan ihminen' . Ongelma tässä on se, että tämä tyttö asuu reippaasti yli 700 km päässä minusta. Näemme harvoin, mutta aina kun tapaamme, tunne on parempi kuin mikään koko vuoden aikana. Tuntuu, etten jaksa kaukosuhdetta. - Yuji &#9829;
Mukava, että olet sinut itsesi kanssa. Ylipaino voi kuitenkin vaikuttaa terveyteen ja yleisesti hyvinvointiin, joten kannattaa sen vuoksi kiinnittää huomiota terveellisiin elämäntapoihin. Monilla kuukautiskivut ovat todella kovat ja särkylääkkeitä joutuu syömään useamman päivässä. Voit käydä lääkärin kanssa juttelemassa, mikäli kuukautiskivut jatkuvat aina vaan. Kuukautiset eivät estä uimista (voit käyttää tampoonia) eikä saunassa käyntiä. Raskausarvista on vaikea päästä eroon, ikävä kyllä. Lohdutukseksi voin kertoa, että hyvin moni muukin tyttö ja nainen kärsii niistä. Raskausarvet voivat vaalentua ajan kuluessa. Lääkäri voi myös kirjoittaa reseptin raskausarpiin tarkoitetusta voiteesta. Olet vielä kovin nuori eikä sinulla ole mikään kiire seurustella tai ”päättää” suuntautumisestasi. On ikävää, että sinua haukutaan tyttöystävästä, mutta monet peittävät omaa epävarmuuttaan kiusaamiseen. Kaukosuhde ei sovi kaikille, mutta senkin voi saada toimimaan, jos molemmilta löytyy siihen halua. Suhdetta voi ylläpitää kirjeillä ja puhelinsoitoilla, sähköpostilla, tekstiviesteillä. Toiseen ei ainakaan kyllästy niin helposti, kun näkee harvemmin. Sinun täytyy kuunnella itseäsi ja jaksamistasi ja päättää, miten haluat jatkaa.

Huolestunut ystävä
Kaukana asuva kaverini on huolestunut liikkumisestani ja syömisestäni. Kuulemma aina, jos hän kysyy, mitä olen tehnyt, sanon tulleeni just lenkiltä tms. Lenkkeilen joka päivä aina kolmesta kahdeksaan kilometriä ja mielestäni se on aika vähän. Syön paljon, karkkia tai sipsiä tms välipaloja joka päivä. Kotona tosin en syö mitään tai sitten vaan mandariineja tms. Mielestäni liikkumiseni on  vaan hyvä, koska syön karkkia ja lihoisin, jos en lenkkeilisi. Mulle tulee kuitenkin aina morkkis, kun olen laittanut jotain suuhuni ja käyn vähintään kolmesti päivässä vaa'alla. Onko tämä ihan ok ja kaverini vain ylireagoi? – OOONAA
Ehkäpä ystävälläsi on aihetta olla huolestunut sinusta? Liiallinen syömisen ja painon tarkkailu voi johtaa syömishäiriöihin. Eikö riittäisi, että kävisit kerran viikossa puntarilla? Suosittelisin myös vaihtamaan karkit ja sipsit tavalliseen kotiruokaan. Silloin et ehkä tuntisi morkkista, kun olet syönyt. Herkuilla ei kannata korvata aterioita. Kaikki me tarvitsimme energiaa ja on terveellisempää saada energia monipuolisesta ja terveellisestä ruoasta kuin karkeista tai muista herkuista. Liikunnan harrastaminen on tietenkin hyväksi, mutta kannattaa pitää ainakin yksi lepopäivä viikossa, jotta elimistö palautuu välillä.

Painoindeksistä
Moi Isosisko! Kysyin sellasta asiaa, että minkä ikäisille painoindeksi on tarkotettu? Laskin omani ja sain tulokseks 18. Oon 13-vuotias, 157cm ja 45kg. Menkat alko vuosi sitte. Ne ei oo viel ihan säännölliset. En pidä itteeni yhtään lihavana ja itsetunto on muutenki ihan hyvä. – Banaani
Painoindeksi on tarkoitettu aikuisille. Nuorten kohdalla painoindeksi ei anna luotettavaa kuvaa. Olet aivan normaalikokoinen, kuten itsekin toteat. Kiva, että sinulla terve itsetunto! Jatka samaa rataa!

Raskaana?
Olen monesti harrastanut seksiä humalassa ilman ehkäisyä ja nyt minä pelkään olevani raskaana, eikä siitä ole edes pitkä aika, mikä neuvoksi? - kkkkkkkkänniääliö-
Jos epäilet olevasi raskaana, niin tee ihmeessä raskaustesti, joka kertoo kyllä, missä mennään. Testin tehtyäsi olet viisaampi asian suhteen ja tuloksesta riippuen voit miettiä vaihtoetoja. Jatkossa kannattaa huolehtia ehkäisystä kunnolla.

Miten kertoa vanhemmille?
Olen lesbo ja seurustellut muutaman kuukauden. En uskalla puhua asiasta vanhemmilleni ja pelkään kai, että he suhtautuvat asiaan ikävästi. Mitä voisin sanoa? – kaappihomo
Tuntematta sinua ja perhettäsi ja teillä vallitsevaa kulttuuria on mahdotonta antaa neuvoja. Yleensä kannatan avointa ja rehellistä toimintatapaa. On varmaan parempi, että kerrot asiasta vanhemmillesi ennen kuin asia selviää heille muuta kautta. Näin säilytät luottamuksen. Tsemppiä!

Kiusattu
Mua kiusattiin aika pahasti kolme vuotta sitten ja se painaa mun mieltä vieläkin. Kiusaaminen tuli mieleen yhesti äikän tunnilla ja purskahdin kesken tunnin itkuun. Kannattaisiko mun jutella jollekin tästä asiasta? Sitten yks niistä kiusaajista tuntuu inhoavan minua, mutta kumminkin kahtoo välillä surullisesti, hymyillen minua. Mitä hän meinaa? - donna
Kiusaaminen jättää jälkensä ja olisi tietysti hyvä, jos saisit puhutta asiasta jollekin luotettavalle aikuiselle. Voit esimerkiksi jutella koulun terveydenhoitajan kanssa. Tai voit vaikka soittaa Mennerheimin Lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelimeen, p. 116 111.

Syömishäiriö?
Moips! Oon 15-vuotias likka ja olis pari kysymystä. 1. Olen n. 166 cm pitkä ja painan 59 kg. Tiedän, että olen normaalipainoinen, mutta haluan silti laihtua... En syö juuri ollenkaan mitään (päivässä 200-900 kaloria). Vahdin koko ajan syömistäni ja lasken kaloreita. Vihaan ulkonäköäni, haluaisin vain olla laiha... Ihailen anorektikkoja ja heidän laihuuttaan. Voiko mulla olla syömishäiriö? En halua silti eroon tästä, sillä jos joutuisin jonnekin hoitoon tms, siellä minut pakotettaisiin syömään, enkä halua lihoa... 2. Kasvojeni iho on todella huonossa kunnossa. Varsinkin nenä + otsa ovat aivan punaiset. Kävin n. vuosi sitten ihotautilääkärillä ja siellä sanottiin, että minulla olisi atooppinen iho, mutta en usko. Hoidan kasvojani hyvin, mutta silti kasvoni ovat pienen näpyn peittämiä ja todella punainen.  Olen miettinyt, voisiko minulla olla esim. ruusufinni? Joudun käyttämään nykyään paljon meikkiä kasvoillani, ettei punoitus näkyisi (silti se tulee meikinkin läpi)... Itsetuntoni on huonontunut kasvojen ihoni takia. En edes uskalla katsoa ihmisiin päin, koska pelkään että he jäävät tuijotamaan ihoani. Haluan itselleni kauniin ihon ja varsinkin voimakkaan punoituksen pois :( Mitä voin tehdä? Kiitos paljon etukäteen! -elina
1. Olet normaalipainoinen eikä sinulla ole syytä laihduttaa. Ilmoittamasi kalorimäärä kuulostaa tosi pieneltä – ihminen tarvitsee energiaa elintoimintoihinsa, joten suosittelen nostamaan päivittäistä kalorimäärää lähellä 1500. On tärkeämpää tarkkailla sitä mitä syö, kuin pelkkiä kaloreita. Ei ole mitään järkeä ihannoida anorektikkoja. Anoreksia on sairaus, josta parantuminen vie vuosia. Lisäksi anoreksia voi aiheuttaa monia pysyviä haittoja vaikka siitä parantuisikin. Opettele siis tykkäämään itsestäsi normaalina, hoikkana ja terveenä! 2. Iho-ongelmat eivät välttämättä kerro huonosta ihonhoidosta. Hyvin monilla nuorilla on iho-ongelmia, jotka häviävät iän myötä. Ehkäpä voisit käydä kosmetologilla, hän osaa neuvoa oikeanlaiset ihonhoitotuotteet sekä osaa arvioida, onko kyseessä esimerkiksi ruusufinni. On mahdotonta sanoa tämän enempää  iho-oireista näkemättä niitä.

Kysymyksiä...
Heippa (: Tää palsta on tosi hyvä! <3 1) Oonko normaali kokonen, ku oon 13w/164,5cm/50kg? 2) Tutustuin vähä aikaa sitten sellaseen poikaan, jota en tunne vieläkään ihan kunnolla. Oon jutellu sen kanssa facebookissa ja tällee, mut IRL en oo sitä nähny. Tänään sitten hetken juteltuamme, poika lähetti yhtäkkiä viestin: I love u. En vastannut viestiin, vaan kirjauduin äkkiä ulos käyttäjältäni. Miten voisin kertoa hänelle, etten tykkää hänestä? 3) Luokallani on yksi tyttö, joka on kova manga/anime fani. Mua manga ei oikein kiinnosta. AINA kun olen hänellä, hän näyttää jotain anime-ohjelmia, mangasarjoja, jne ja koko aika menee siihen, kun istumme koneella katsomassa jotain tylsää taisteluanimea.. Olen sanonut hänelle, että mua ei kiinnosta, mutta hän ei lopeta! Miten saisin hänet ymmärtämään, ettei kaikkia kiinnosta manga? 4) Isäni on poliisi, ja hän on joskus vähän turhankin huolehtivainen. Hän aina kuvittelee että menen jonnekkin nurkan taakse polttamaan, pöllin kaupasta kamaa ja tällee.. Miten saisin hänet ymmärtämään, etten ole sellainen? KIITOS TOOOSI PALJON JOS VASTAAT! (: <3 - Ongelma
1) Olet aivan normaalikokoinen. Mittojesi perusteella hoikka, joten ei syytä huoleen. 2) Kerro ystävällisesti pojalle, että et ole kiinnostunut hänestä muuna kuin kaverina. Mikäli et halua olla hänen kanssaan tekemisissä, niin lopeta yhteydenpito. 3) Jos joku on innostunut jostain asiasta tosissaan, voi olla vaikea huomata, etteivät kaikki ole yhtä kiinnostuneita. Yritä vielä sanoa tytölle ystävällisesti, että et ole kovinkaan kiinnostunut mangasta ja että voisitteko tehdä jotain muuta yhdessä. Muista kuitenkin, että tytöllä on oikeus omaan intohimoonsa. 4)  Ole iloinen siitä, että isäsi huolehtii sinusta! Parhaiten varmaan saat hänet ymmärtämään sillä, että olet luottamuksen arvoinen etkä ”jää kiinni” mistään typeryyksistä. Voithan kertoa isällesi, mitä ajattelet esimerkiksi pöllimisestä tai tupakanpoltosta. Avoin keskustelu on varmasti hyväksi teille molemmille.

Riitänkö poikaystävälle?
Heippa! (:  Enpä lähde painopituutta tarkastelemaan, bmi on kunnossa ja se riittää - asiasta kukkaruukkuun. Itse täytän tänä vuonna 15, mutta poikaystäväni jo 18. Emme asu samassa kaupungissa, mutta suhde toimii oikein hyvin vaikka ei kertaa enempää viikossa tavatakaan. Kuitenkin, vaikka poikakaveri muuta väittääkin, mä tiedän, että sillä on halunsa. Ja mä tiedän myös, että se on tehnyt asioita monta kertaa aikaisemminkin. Poika tietää hyvin, etten ala mihinkään koska se olis laitonta ja hyväksyy sen. Kyseinen ihminen opiskelee lukiossa huippuarvosanoilla ja on muutenkin 'kunnon kansalainen', se ei painostais mua ikinä mihinkään. Fyysistä uhkaakaan ei ole, kun herra on mua 20 cm lyhyeempi eikä normaalia paremmassa kunnossakaan. Asiahan on niin, että pelkään, etten riitä sille. En usko sen pettävän tai muuta, mutta toivoisin vaan älyttömän paljon olevani vuoden vanhempi, jolloin ei olisi mitään lakiakaan esteenä ): Apua? – pallokala
Mukava kuulla, että suhde toimii vaikka ette näekään kovin usein. Ole iloinen siitä, että suhteenne ei perustu pelkälle fyysiselle pohjalle. Älä tee asiasta liian isoa, sillä jos sinä koet sen ongelmaksi, muuttuu se pian poikaystävällesikin sellaiseksi. Hyvään parisuhteeseen kuuluu molemminpuolinen kunnioitus ja toisen hyväksyntä. Rikoslain mukaan alle 16-vuotiaan kanssa ei saa ryhtyä seksuaaliseen suhteeseen. Poikkeuksena tästä on kuitenkin iältään tai fyysiseltä ja henkiseltä kehitykseltään lähellä olevien nuorten seksuaalisuhteet, mutta silloinkin vaaditaan molempien suostumus. Aloita seksi vasta, kun tunnet olevasi valmis siihen ja muista huolehtia ehkäisystä.

Läskikö?
Mooi tää on ihana palsta, mut oonko mä läski, jos oon 154 ja painan 50.5? Oonko sopiva ja miten voisin laihduttaa kilot pois? - läski :(
Olet aivan normaalipainoinen, sinun ei tarvitse laihduttaa. Muistat vain syödä terveellisesti ja monipuolisesti sekä harrastaa liikuntaa, niin pysyt hyvässä kunnossa.

Mielen päällä pari asiaa...
Heipss! Mua mietityttää, että voiko tulla raskaaksi tai jotai jos tyydyttää, teen sitä joka ilta ja lähes aina kun olen yksin!!! Ja sitte mua ärsyttää mun paino! Oonko iha terve ja normaali, ku oon mitoiltani 164/57 :/ moij!! <33 -98
Itsetyydytyksestä ei voi tulla raskaaksi. Itsetyydytys on normaalia ja se on turvallinen keino tutustua omaan kehoonsa. Muista kuitenkin tässäkin asiassa kohtuus. Olet mitoiltasi aivan normaali.

Alipainoinen
Hei! Olen 16-vuotias tyttö ja oon 159 cm pitkä ja painan 39 kg. Tiedän, että olen alipainoinen, mutta en saa mitenkään nostetuksi painoa. Mitä voisin tehdä, että painoni alkaisi nousta? Kiitos jo etukäteen vastauksesta! –Painoa...
Olet tosiaan alipainoinen eikä haittaisi, että painosi nousisi useita kiloja. Eihän sinulla ole keliakiaa tai muita ruoka-aineallergioita? Tai jotain muuta terveydellistä syytä, joka aiheuttaa alipainoisuutta? Mikäli terveytesi on hyvä, niin kokeile nostaa painoa syömällä enemmän – lihomiseen tarvitaan lisää kaloreita ja proteiinipitoista ruokaa. Älä sorru kuitenkaan syömään epäterveellisiä ruokia, vaan suosi normaalia ja monipuolista ruokaa! Jos painosi ei ala nousta, niin käy juttelemassa lääkärin kanssa.

Huono itsetunto
niiiimoi:( mulla semmone juttu ,että mulla on tosi huono itsetunto! Katon monesti facebookissa kaaikkien kuvia, ja katon että vähä nättejä ja laihoja. Ja sit itte oon omasta mielestä tämmöne ruma läski, oonko normi 163/57:/ Mutta moni poika tykkää minusta, mutten hyväksy silti ittiäni! Oon kauhee. Vastatkaa, olkaa kilttei, miten voi nostaa it:tä ja saada reisiä/vatsaa timmimmäx?! –ruma98
Alkuun painosta: olet normaalipainoinen etkä todellakaan läski. Itsetunnon parantaminen vaatii työtä, on edettävä askel askeleelta. Ensimmäinen askel voisi olla, että käännät ajattelun ”olen ruma läski” ajatteluksi ”olen normaalikokoinen ja ihan ok” – eli siis ryhdyt ajattelemaan itseäsi positiivisessa valossa negatiivisen sijaan. Ei ole helppoa, mutta kannattaa! Seuraavaksi voit miettiä, missä kaikessa olet hyvä ja missä sinun pitäisi vielä kehittyä. Korosta hyviä puoliasi. Älä myöskään jää miettimään tekemiäsi virheitä liian pitkäksi aikaa (kaikki me teemme virheitä) vaan ota niistä opiksesi. Kirjastosta voit lainata oppaita itsetunnon kehittämiseen, sillä itsetunnon kohentaminen vaatii oikeasti työtä ja pitkäjänteisyyttä. Lopuksi vielä vinkkejä reisien ja vatsan treenaamiseen: vatsan saat litteäksi tekemällä vatsalihaksia. Muista treenata myös syviä vatsalihaksia. Hyvät selkälihakset parantavat ryhtiä ja tukevat vahvoja vatsalihaksia. Reisiä voi kiinteyttää kävelemällä, juoksemalla, pyöräilemällä ja jumppaamalla.

Motivaatio hukassa
Hei! Tää sun palsta on tosi mukava :) Haluisin saaha vinkkejä, et miten jaksaisin aina lähtä lenkille tai tehä lihaskuntoa? Ku mulla on monesti motivaation puute lähteä ulos juoksemaan, ja jos teen lihaskuntoa (vatsa, selkä yms) niin siinä vaan selkä  ja muut paikat kipeytyy ;(  Tykkään pelata myös jalkapalloa, koripalloa yms, mutta useimmat kaverini eivät vain oikein ikinä innostu lähtemää.. Miten saisin motivoitua itseäni, et jaksaisin lähteä juoksemaan? :))  KIITOS! – uurheilutypy
Aika monia taitaa vaivata sama motivaation puute. Monesti kuitenkin kannattaa ottaa vain itseään niskasta kiinni ja lähteä ulos vaikka ei niin hirveästi huvittaisikaan. Lenkin jälkeen on yleensä aina hyvä olo eikä harmita ollenkaan, että tuli lähdettyä. Muista kuitenkin, että on hyväksi pitää välillä lepopäiviä urheilusta ja antaa aikaa lihaksille palautua kunnolla. Lihaskuntoharjoituksiakaan ei kannata tehdä joka päivä ja toistojen määrää kannattaa vaihdella. Koripallohan voi käydä yksikseen nakkelemassa ja voihan olla, että sieltä saisit uusia kavereita, jotka tykkäävät myös erilaisista pallopeleistä. Jos lenkkeily ei aina maita, niin käy välillä vaikka pyöräilemässä reipasta vauhtia. Liikuntaa kannattaa harrastaa monipuolisesti, jolloin ei kyllästy niin helposti.

Hiustenhoitovinkkejä kaivataan
Moi! Mulla on vain yksi kysymys: Miten pitkiä kiharia hiuksia kuuluu hoitaa, jotta ne pysyvät hyväkuntosina, eivätkä ole pelkkää kamalaa hamppua? Haluaisin mahd. tarkat ja lyhyet hoito-ohjeet, ihan hiustenharjaamisesta alkaen. :) - dragon_girl
Vaikka isosisko ei olekaan kauneuden ammattilainen, niin yritänpä vastata tähänkin kysymykseen. Ensimmäinen ohje on, että hankit hiuksellesi sopivan shampoon ja hoitoaineen. Myös tehohoitoa voisi käyttää välillä. Kokeilemalla tietysti löydät parhaiten itsellesi sopivat tuotteet, mutta voit kysyä vinkkejä myös kampaajalta. Hiuksia kannattaa leikata myös välillä, jotta kuivat ja huonot latvat näyttäisivät taas hyviltä. Älä pese hiuksia liian usein ja käytä mieluummin kylmäpuhallusta kuivaukseen. Hanki myös sopiva harja – kysy neuvoja kampaajalta tai kosmetiikkaosaston myyjiltä. Muista myös, että monipuolinen ja terveellinen ruokavalio näkyy ihollasi ja hiuksissasi!

Huono itsetunto
Tää palsta on tosi kiva, ku aina tulee hyviä vastauksia, minä tykkään! :) Itselläni on nyt semmoinen ongelma, että en ole sujut vartaloni kanssa, se ahdistaa mua todella..
Mulla on paksut reidet ja pömppis... Koitan saada niitä pois, mutta mulla ei oo motivaatiota urheiluun. Tykkään käyttää tiukkoja paitoja ja minishortseja, mutta lähinnä kun olen yksin. Tää myös haittaa mun ja poikaystäväni suhdetta, kun en kehtaa edes puolialasti olla, vaikka hän aina kehuu minua. Rintani ovat 75A kokoiset, eli ei mitkään kauhean isot, rannallekkaan en bikineissä kehtaa mennä ja olen 17... Miten saisin kohotettua itsetuntoani, niin voisin ehkä nauttiakin elämästä?
- epävarma
Harva meistä naisista on tyytyväinen omaan vartaloonsa. Jos urheilu ei innosta, niin kannattaa hyötyliikkua mahdollisimman paljon, esimerkiksi kävellä ja pyöräillä autokyydin sijasta.  Liikkua voi myös ilman verenmakua suussa. Kävelylenkki piristää mieltäkin ja samalla voi katsella maisemia, taloja tai kuunnella vaikka musiikkia.  Kannattaa yrittää opetella näkemään itsestään hyviä puolia eikä kiinnittää liikaa huomiota huonoihin puoliin. Käytä vain rohkeasti sellaisia vaatteita, mistä itse pidät ja missä viihdyt – silloin näytät hyvältä myös muitten silmissä. Ja pue päällesi bikinit ja nauti auringosta, älä anna rintojen koon olla esteenä. Itsetunnon kohottaminen vaatii pitkäjänteisyyttää ja määrätietoisuutta. Opettele hyväksymään oma peilikuvasi ja ota poikaystäväsi kehut hyvillä mielin vastaan. Ja nauti ihmeessä elämästäsi: sinullahan on asiat kuitenkin mukavasti, kun on oma kultakin olemassa!

Muhkurat rinnoissa
Moi Sisko! Oon 15-vuotias ja mulla on jotain ihme myhkyröitä rinnoissa. Siis semmosia pieniä muhkuroita rinnoissa,  ne tuntuu, kun puristelee ihan kunnolla. Mitähän ne voisi olla? Oon 160cm/55kg, normaali? – muhkuroinen
Et kerro, kuinka pitkään muhkurat ovat tuntuneet vai ovatko ne tulleet yhtäkkiä. Yleensä kuukautisia ennen rinnat voivat olla arat ja muutenkin tuntua ”erilaisilta”. Sinun kannattaa käydä terveydenhoitajalla tai lääkärillä, joka voi tutkia rintasi ja opastaa sinua rintojen tutkimiseen. Naisten olisi hyvä tutkia rintojaan silloin tällöin. Myös gynekologi voi tutkia rinnat muun tarkastuksen yhteydessä. Painoltasi olet normaali, ei siis syytä huoleen.

Olenko ok?
Mulla on yks tosi iso ongelma ja se on mun paino....onks ok, ku oon 174 cm ja 58 kg. Kiitti, jos vastasit. -hennuli-
Olet mitoiltasi ok, olet hoikka. Sinun ei tarvitse murehtia painostasi. : )

Kuukautisista
Heippa! Oon 12-vuotias tyttö ja meen kesän jälkeen yläasteelle. 1. Ekaks tää peruskysymys, eli 149/45. Oonko normaali? 2.Mun menkat alkoi eilen. Onko normaalia, että vuotoa on tosi vähän, ja se on aika ruskehtavaa? Onko väliä käyttääkö sidettä vai pikkuhousunsuojaa? Ja kuinka usein se pitää vaihtaa? Oisin tosi kiitollinen, jos näihin saisin apuu :) - just me
1. Olet aivan normaalipainoinen, ei siis syytä huoleen. 2. On aivan normaalia, että vuotoa on aluksi niukasti. Vuoto voi olla väriltään rusehtavaa ja vuodon väri voi muuttua päivän / päivien mittaan. Voit käyttää pikkuhousunsuojaa, mikäli se antaa riittävän suojan. Myös siteissä löytyy todella ohuita vaihtoehtoja ja kokeilemalla löydät varmasti sinulle sopivimmat suojat. Side tai pikkuhousunsuoja on hyvä vaihtaa useampia kertoja päivässä, esimerksiki 4-6 tunnin välein. Ajan myötä opit itsellesi sopivat toimintatavat.

Motivaation puutteesta, kuukautiskivuista...
Heips! Ensin kiitos hyvästä palstasta, täältä on löytynyt muutamia vastauksia kysymyksiini. (: Elikkä minulla olisi muutama kysymys mielessä, ja tässä ne tulevat. 1. Olen kohta 14-vuotias ja 52/160, ok? 2. Reiteni ja alavatsani kaipaisivat kiinteytystä, mutta motivaatio puuttuu. Koitan välillä ottaa itseäni niskasta kiinni, mutta ajattelen vain '' no sitten myöhemmin '', eikä mitään kuitenkaan tapahdu. Tämä taitaa olla aika yleistä, mutta kaipaisin neuvoa. 3. Menkkani ovat ekana päivänä hyvin kivuliaat, mikä avuksi? Yleensä otan särkylääkettä, ja joissain vaiheessa se lieventää kipua, mutta kipu saattaa tulla illemmalla takaisin. Ja tämä ei ole mitään pientä mahakipua, vaan tästä tulee oikeasti epämukava olo, sekä vatsaan sattuu kamalasti. Menkkani eivät ole myöskään vielä säännölliset, ja saattavat kestää joskus 6-7 päivääkin. Normaalia? Toivottavasti vastaat ! (= - tyttönen
1. Olet normaalipainoinen eli mitoiltasi olet ok. 2. Motivaatio liikuntaan lähtee yleensä ihmisestä itsestään. Syynä voi olla liikunnasta nauttiminen, laihduttaminen, kunnon kohottaminen...Jokaisella oma syynsä. Mikäli liikunta tuntuu vastenmieliseltä, ei siihen tahdo löytyä motivaatiotakaan. Sinun pitäisikin löytää sellainen liikkumisen muoto, mikä sopii sinulle ja tuntuu kivalta. Kokeile rohkeasti eri urheilulajeja ja tutustu syksyllä alkaviin jumppiin. 3. Hyvin monet kärsivät kuukautiskivuista ja yleensä niihin auttaa särkylääkkeet. Voit ottaa särkylääkkeen heti, kun tiedät kuukautisten alkavan ja päivän mittaan voit ottaa tarvittaessa lisää lääkettä. Noudata kuitenkin särkylääkkeiden annostusohjeita. Myös liikunta voi lievittää kuukautiskipuja. Kuukautiset kestävät yleensä 3-7 päivää, joten kuukautisesi vaikuttavat normaaleilta. Kaikilla kuukautiskierto ei ole koskaan säännöllinen tai se tasoittuu vasta vuosien mittaan.

Alipainoinen
Moi! Olen 12-vuotias tyttö 164/41, ja lääkärit sanovat, että olen alipainoinen. Mielestäni syön aika normaalisti, 5 kertaa päivässä. Syön kyllä ihan liharuokaakin. En lenkkeile tai muuten treenaa, harrastan tanssia. Miten saisin painon nousemaan? Kiitos, jos vastaat! - tyttönen-
Olet alipainoinen, mutta koska olet vielä kasvuiässä, en olisi painostasi kovin huolissani. Ruokarytmisi vaikuttaa järkevältä. Painoa voi nostaa syömällä energiapitoista ruokaa eikä sinun tarvitse vältellä rasvojakaan. Mikäli syöt esimerkiksi rasvattomia maitotuotteita, voisit vaihtaa ne rasvaisempiin. Kaikilla paino ei nouse vaikka söisi mitä, sillä osa ihmisistä on luontaisesti hyvin hoikkia.

Painosta...
HEEI! Ihana tää palsta, ku oon saanu apua mun ongelmiin! (: mutta siis asiaan. Olen mitoiltani 158cm / 46 kg. Mielestäni olen lihava, koska reiteni ovat isot aina, kun istun ja mahani ei ole litteä vaan kylkiluiden jälkeen tulee viiva, jonka jälkeen pieni kupu :s En tiedä, mitä tehdä ): - A P U A !
Et todellakaan ole lihava vaan hoikka. Älä murehdi olemattomista asioista. Vatsaa ja reisiä voi toki kiinteyttää liikunnalla – vatsan kiinteyttämiseksi voit tehdä erilaisia vatsalihasliikkeitä ja reisilihakset kiinteytyvät esimerkiksi kävelyssä, lenkkeilyssä, pyöräilyssä...

Liian laiha
Heips, olen 14v  tyttö, mitat on 170 cm/50 kg , ongelmani on, että en saa painoani nousemaan yli 50 kg, joten mikä auttais? En kuntoile tai lenkkeile talvella ainakaan paljon yhtään vaan löhöän sängyn pohjalla kone kädes, syön päivän aikana n. 3 kertaa, harvoin syön koulussa mtn, ruokavalioni on myös epäterveellinen, koska syön useasti hamppareita ja pitsaa ja tykkään syödä pelkästää kaikkea rasvaista, koska pelkään, että laihdun peruskotiruualla  ja sinänsä oon aika nirso. Ihmettelen myös sitä, että parissa viikossa saatan laihtua pari kiloa ja sitten taas lihon pari kiloa jne. Paino pyörii koko ajan siinä 45-50 kg välil ja haluaisin olla normaalipainoinen, kuukautiset on kuitenki alkanu vaikka oonki alipainonen ja rinnat kohtalaiset suuret, ihmettelen myös sitäkin. Niin ja vielä yksi kysymys, mulla on alkanu yhtäkkiä vetämään suonesta useasti, jos esim. ojennan nilkan jotenki oudosti tai istun huonosti  ja silloin ku se tulee, niin se on niin kivuliasta, että alan jopa itkeen, joten haluisin tietää, et mitä pitäs tehdä ku se iskee ja mikä auttas, että se ei tulis enää. Kiitos jo etukäteen vastauksesta ;) – Humanoidi
Olet todellakin mitoiltasi hyvin hoikka. Toiset meistä eivät liho vaikka söisivät mitä tahansa. Ei kuitenkaan kannata jättää liikuntaharrastuksia kokonaan pois, sillä liikunta vaikuttaa terveyteen ja vireyteen. Voisit kokeilla syödä useammin päivän aikana. Hyvä välipala sinulle voisi olla vaikka jogurtti ja mysli. En suosittele syömään pelkkää ”roskaruokaa”, sillä ruokavalio vaikuttaa muuhunkin kuin painoon. Peruskotiruoka on hyvä perusta ruokavaliolle, pizzat ja hampurilaiset eivät ole suositeltavaa arkiruokaa. On hyvä, että kuukautiset ovat alkaneet vaikka painosi on alhainen. Rintojen kokoon vaikuttaa muutkin tekijät kuin paino ja myös hoikilla ihmisillä voi olla suurehkot rinnat. Lihaskrampit voivat johtua suolatasapainon häiriöstä tai jos olet rasittanut lihaksia kovasti. Ensiapuna lihaskramppeihin käy venyttäminen. Kannattaa huolehtia siitä, että juo vettä riittävästi päivän aikana. Veteen voi lisätä hyppysellisen suolaa.

Monta kysymystä
Moi! 1. Oonko normaali? 150 cm / 42 kg? 2. Mä oon 1997 syntyny tyttö ja mun kaveri on mun kans samanikänen ja sillä on paaaljon isommat rinnat ku mulla. Mulla tulee sen seuras aina sellanen fiilis, että mun rinnat on sellaset kauheen pienet nyppylät vaan ja tuntuu, ettei ne kasva ollenkaa :(  3. Mun nänninpäät ei näy, tai siis, että ne on sillai sisällä. Mitä sille asialle vois tehä vai voiko mitään? :o Kiitos paljon jos vastaat! :) – iik
1. Olet painoltasi normaali, ei syytä huoleen. 2. Rintojen kasvu on yksilöllistä ja toisille vain kasvaa isommat rinnat kuin toisille. Hyvin monilla naisilla  on koko elämän ajan pienet rinnat eikä asialle voi juurikaan tehdä mitään. Isot rinnat aiheuttavat monenlaisia ongelmia, joten ei kannata kadehtia kaverin rintoja. 3. Sinulla on ilmeisesti ns. matalat nännipäät. Niille ei juurikaan voi tehdä mitään, mutta kannattaa mainita asiasta terveydenhoitajalle tai lääkärille.

Läskikö?
Heei! Ja kiitti jo tosi paljon etukätee! Nii tosiaa oon 14 v,  painan noin 46 kg ja oon 158 cm pitkä... Mielestäni olen läski ja laihuttamisen varaa oisi. Liikun hyvin paljon ja en syö paljonkaan mitään. Pyöräilen joka päivä vähintään 6 km, mutta tuntuu, kun en laihtuisi ollenkaan! ); -ongelmia
Olet hoikka mitoiltasi eikä sinun tarvitse laihduttaa. Jos sinusta tuntuu, että et laihdu, niin se johtunee siitä, ettei sinulla ole, mistä laihduttaa. Jatka kuitenkin liikuntaa, sillä se kiinteyttää ja pitää kropan ja mielen hyvässä kunnossa!

Liian laiha?
Äitini ja kaverini sanovat monesti, että olen liian laiha. Omasta mielestäni en ole ollenkaan laiha vaan aivan normaali. Olen 14, ja mittani ovat 165cm/44kg. Olenko ok? - ääösd
Olet varsin hoikka ja monet pitävät sinua varmasti laihana. Jos olet kuitenkin itse tyytyväinen oloosi, liikut ja syöt monipuolisesti, niin ei sinulla ole syytä huoleen.

Liikunta- ja ruokavinkkejä kaivataan
Hei! Tää sun palsta on niiq tosi mukava, ja kiva aina lueskel tätä :)) Mutta nii itse asiaan, eli mite vois niiks kiinteyttää mah. hyvin reisiä ja vatsaa? Lenkkeilen nyt jtn 2-4km lenkkejä, mut sit jotain lihastreeniä vai?  Ja sit miten ruokapuoli? Herkut on jääny vähemäälle, jjeijj, ja koitan syödä vihanneksia yms..  Montako kertaa päivässä pitäisi syödä? Onko se sen 4-5 kertaa? Mulla tulee aina syötyä 1-3 kertaa, kun ei ehdi syödä useammin :D Kun en tiedä milloin pitäisi ja mitä! KIITOS IHAN SIKANA SISKO :) – lillehest
Lenkkeily kiinteyttää jalkojen lihaksia hyvin. Tee välillä pitempiäkin lenkkejä ja kävele vaikka osan matkaa. Myös pyöräily vastaa reisiin tehokkaasti. Vatsan kiinteyttäminen vaatii myös aikaa ja pitkäjänteisyyttä. Erilaiset vatsalihasliikkeet auttavat saamaan litteän vatsan, muista tehdä myös selkälihaksia. Jos haluat kokeillä uutta lajia, joka tehoaa koko kroppaan, niin kokeilepa ohjattua kahvakuulaharjoittelua. Olisi hyvä syödä neljästä viiteen kertaan päivässä, mutta kaikille ei tietystikään sovi sama rytmi. Aamupalaa ei kannata jättää väliin, samoin ainakin yksi lämmin ateria päivän aikana olisi hyvä. Aamupalaksi voisit syödä ruisleipää, jonka päällä on salaattia ja vaikka juustoa sekä lisäksi hedelmiä tai marjoja. Välipalaksi sopii maustamaton jogurtti ja marjat tai mysli. Myös erilaiset pirtelöt ovat hyvä ja nopea välipala. Pirtelö valmistuu esimerksi puolikkaasta banaanista, marjoista ja piimästä tai maustamattomasta jogurtista. Jos sinulla on aina päivisin kiire, niin pilko porkkanaa, kurkkua yms. valmiiksi jääkaappiin, niin voit helposti napsia niitä välipalaksi. Herkutkin ovat sallittuja, kunhan niitä ei syö päivittäin.

Liian laiha
Heips, olen 14v  tyttö, mitat on 170 cm/50 kg , ongelmani on, että en saa painoani nousemaan yli 50 kg, joten mikä auttais? En kuntoile tai lenkkeile talvella ainakaan paljon yhtään vaan löhöän sängyn pohjalla kone kädes, syön päivän aikana n. 3 kertaa, harvoin syön koulussa mtn, ruokavalioni on myös epäterveellinen, koska syön useasti hamppareita ja pitsaa ja tykkään syödä pelkästää kaikkea rasvaista, koska pelkään, että laihdun peruskotiruualla  ja sinänsä oon aika nirso. Ihmettelen myös sitä, että parissa viikossa saatan laihtua pari kiloa ja sitten taas lihon pari kiloa jne. Paino pyörii koko ajan siinä 45-50 kg välil ja haluaisin olla normaalipainoinen, kuukautiset on kuitenki alkanu vaikka oonki alipainonen ja rinnat kohtalaiset suuret, ihmettelen myös sitäkin. Niin ja vielä yksi kysymys, mulla on alkanu yhtäkkiä vetämään suonesta useasti, jos esim. ojennan nilkan jotenki oudosti tai istun huonosti  ja silloin ku se tulee, niin se on niin kivuliasta, että alan jopa itkeen, joten haluisin tietää, et mitä pitäs tehdä ku se iskee ja mikä auttas, että se ei tulis enää. Kiitos jo etukäteen vastauksesta ;) – Humanoidi
Olet todellakin mitoiltasi hyvin hoikka. Toiset meistä eivät liho vaikka söisivät mitä tahansa. Ei kuitenkaan kannata jättää liikuntaharrastuksia kokonaan pois, sillä liikunta vaikuttaa terveyteen ja vireyteen. Voisit kokeilla syödä useammin päivän aikana. Hyvä välipala sinulle voisi olla vaikka jogurtti ja mysli. En suosittele syömään pelkkää ”roskaruokaa”, sillä ruokavalio vaikuttaa muuhunkin kuin painoon. Peruskotiruoka on hyvä perusta ruokavaliolle, pizzat ja hampurilaiset eivät ole suositeltavaa arkiruokaa. On hyvä, että kuukautiset ovat alkaneet vaikka painosi on alhainen. Rintojen kokoon vaikuttaa muutkin tekijät kuin paino ja myös hoikilla ihmisillä voi olla suurehkot rinnat. Lihaskrampit voivat johtua suolatasapainon häiriöstä tai jos olet rasittanut lihaksia kovasti. Ensiapuna lihaskramppeihin käy venyttäminen. Kannattaa huolehtia siitä, että juo vettä riittävästi päivän aikana. Veteen voi lisätä hyppysellisen suolaa.

Monta kysymystä
Moi! 1. Oonko normaali? 150 cm / 42 kg? 2. Mä oon 1997 syntyny tyttö ja mun kaveri on mun kans samanikänen ja sillä on paaaljon isommat rinnat ku mulla. Mulla tulee sen seuras aina sellanen fiilis, että mun rinnat on sellaset kauheen pienet nyppylät vaan ja tuntuu, ettei ne kasva ollenkaa :(  3. Mun nänninpäät ei näy, tai siis, että ne on sillai sisällä. Mitä sille asialle vois tehä vai voiko mitään? :o Kiitos paljon jos vastaat! :) – iik
1. Olet painoltasi normaali, ei syytä huoleen. 2. Rintojen kasvu on yksilöllistä ja toisille vain kasvaa isommat rinnat kuin toisille. Hyvin monilla naisilla  on koko elämän ajan pienet rinnat eikä asialle voi juurikaan tehdä mitään. Isot rinnat aiheuttavat monenlaisia ongelmia, joten ei kannata kadehtia kaverin rintoja. 3. Sinulla on ilmeisesti ns. matalat nännipäät. Niille ei juurikaan voi tehdä mitään, mutta kannattaa mainita asiasta terveydenhoitajalle tai lääkärille.

Läskikö?
Heei! Ja kiitti jo tosi paljon etukätee! Nii tosiaa oon 14 v,  painan noin 46 kg ja oon 158 cm pitkä... Mielestäni olen läski ja laihuttamisen varaa oisi. Liikun hyvin paljon ja en syö paljonkaan mitään. Pyöräilen joka päivä vähintään 6 km, mutta tuntuu, kun en laihtuisi ollenkaan! ); -ongelmia
Olet hoikka mitoiltasi eikä sinun tarvitse laihduttaa. Jos sinusta tuntuu, että et laihdu, niin se johtunee siitä, ettei sinulla ole, mistä laihduttaa. Jatka kuitenkin liikuntaa, sillä se kiinteyttää ja pitää kropan ja mielen hyvässä kunnossa!

Liian laiha?
Äitini ja kaverini sanovat monesti, että olen liian laiha. Omasta mielestäni en ole ollenkaan laiha vaan aivan normaali. Olen 14, ja mittani ovat 165cm/44kg. Olenko ok? - ääösd
Olet varsin hoikka ja monet pitävät sinua varmasti laihana. Jos olet kuitenkin itse tyytyväinen oloosi, liikut ja syöt monipuolisesti, niin ei sinulla ole syytä huoleen.

Liikunta- ja ruokavinkkejä kaivataan
Hei! Tää sun palsta on niiq tosi mukava, ja kiva aina lueskel tätä :)) Mutta nii itse asiaan, eli mite vois niiks kiinteyttää mah. hyvin reisiä ja vatsaa? Lenkkeilen nyt jtn 2-4km lenkkejä, mut sit jotain lihastreeniä vai?  Ja sit miten ruokapuoli? Herkut on jääny vähemäälle, jjeijj, ja koitan syödä vihanneksia yms..  Montako kertaa päivässä pitäisi syödä? Onko se sen 4-5 kertaa? Mulla tulee aina syötyä 1-3 kertaa, kun ei ehdi syödä useammin :D Kun en tiedä milloin pitäisi ja mitä! KIITOS IHAN SIKANA SISKO :) – lillehest
Lenkkeily kiinteyttää jalkojen lihaksia hyvin. Tee välillä pitempiäkin lenkkejä ja kävele vaikka osan matkaa. Myös pyöräily vastaa reisiin tehokkaasti. Vatsan kiinteyttäminen vaatii myös aikaa ja pitkäjänteisyyttä. Erilaiset vatsalihasliikkeet auttavat saamaan litteän vatsan, muista tehdä myös selkälihaksia. Jos haluat kokeillä uutta lajia, joka tehoaa koko kroppaan, niin kokeilepa ohjattua kahvakuulaharjoittelua. Olisi hyvä syödä neljästä viiteen kertaan päivässä, mutta kaikille ei tietystikään sovi sama rytmi. Aamupalaa ei kannata jättää väliin, samoin ainakin yksi lämmin ateria päivän aikana olisi hyvä. Aamupalaksi voisit syödä ruisleipää, jonka päällä on salaattia ja vaikka juustoa sekä lisäksi hedelmiä tai marjoja. Välipalaksi sopii maustamaton jogurtti ja marjat tai mysli. Myös erilaiset pirtelöt ovat hyvä ja nopea välipala. Pirtelö valmistuu esimerksi puolikkaasta banaanista, marjoista ja piimästä tai maustamattomasta jogurtista. Jos sinulla on aina päivisin kiire, niin pilko porkkanaa, kurkkua yms. valmiiksi jääkaappiin, niin voit helposti napsia niitä välipalaksi. Herkutkin ovat sallittuja, kunhan niitä ei syö päivittäin.

Motivaatio hukassa
Hei! Tää sun palsta on tosi mukava :) Haluisin saaha vinkkejä, et miten jaksaisin aina lähtä lenkille tai tehä lihaskuntoa? Ku mulla on monesti motivaation puute lähteä ulos juoksemaan, ja jos teen lihaskuntoa (vatsa, selkä yms) niin siinä vaan selkä  ja muut paikat kipeytyy ;(  Tykkään pelata myös jalkapalloa, koripalloa yms, mutta useimmat kaverini eivät vain oikein ikinä innostu lähtemää.. Miten saisin motivoitua itseäni, et jaksaisin lähteä juoksemaan? :))  KIITOS! – uurheilutypy
Aika monia taitaa vaivata sama motivaation puute. Monesti kuitenkin kannattaa ottaa vain itseään niskasta kiinni ja lähteä ulos vaikka ei niin hirveästi huvittaisikaan. Lenkin jälkeen on yleensä aina hyvä olo eikä harmita ollenkaan, että tuli lähdettyä. Muista kuitenkin, että on hyväksi pitää välillä lepopäiviä urheilusta ja antaa aikaa lihaksille palautua kunnolla. Lihaskuntoharjoituksiakaan ei kannata tehdä joka päivä ja toistojen määrää kannattaa vaihdella. Koripallohan voi käydä yksikseen nakkelemassa ja voihan olla, että sieltä saisit uusia kavereita, jotka tykkäävät myös erilaisista pallopeleistä. Jos lenkkeily ei aina maita, niin käy välillä vaikka pyöräilemässä reipasta vauhtia. Liikuntaa kannattaa harrastaa monipuolisesti, jolloin ei kyllästy niin helposti.

Noloa...
Moi! Täää lehti on ihana! Harmi vaan, että enää sitä ei tule postiiin ihan lehtenä vaan sen voi lukea täältä. Mutta nyt ongelmiin. Olen 160-162 cm pitkä ja painan 53-57 kg  riippuen, olenko syönyt. :D Tiedän: olen ylipainoinen... jaaa se muo huolestuttaakin, koska mun jalat on inhottavan isot! Siis ne häiritsee mua. Meijän koulussa on tyttöjä, jopa meidän luokalla, sellasia, ketkä käyttää legginsejä ja pitkähköä hupparia, minäkin haluaisin, mutta en uskalla, koska jalkani ovat kuin mammutin. Tuo kuulostaa oikeasti oudolta, että painan jotain 53 kg ja jalkani ovat kuin mammutin, mutta kun se on totta! Harrastan käsityökerhoa ja tanssia. Joudun käyttämään tanssissa lökäreitä, koska niissä ei jalkani muodot näy. Minulle tulee ihan hirveän kuuma tanssiessa, koska ne lökärit on kuumat... Jos minulla olisi pienemmät jalat, niin voisin käyttää legginssejä ja hikimääräni olisi paljon pienempi.   Sori tästä tulee pitkä. 2) Onko normaalia itsetyydyttää? 3)  Minulla on alkanut jo menkat yli 2 vuotta sitten (olen nyt 12v.). Kun olen paikoillani, istun lattialla ja katon vaikka telkkaa, niin alapääni alkaa haista, onko se normaalia? En ole harrastanu liikuntaa tai pitänyt samoja pikkuhousuja kahta päivää enempää ja kuukautisetkaan ei ole ollut silloin. 4) Haistaako toiset minun kuukautisia? Esim. kun vaihan vessassa (koulun) niin kun ne siteethän vähän haiskahtaa, mutta haistavatko muut sen?  Pyydän, että saisin vastaukset näihin! Kiitos jo etukäteen! <3 – tuttifrutti
1) Olet aivan normaalipainoinen! Sinulla ei ole ylipainoa. Yleensä meillä naisilla on tapana kehitellä jonkinlainen ongelmakohta kropastamme. Luulenpa, että sinullakin on aivan tavalliset jalat. Laita vaan rohkeasti ensin tanssitunnille legginsit ja sitten vaikka kouluunkin. 2) On aivan normaalia itsetyydyttää eikä siinä ole mitään hävettävää. 3) Muistathan huolehtia hygieniasta: alapään voi pestä vedellä päivittäin. Pikkuhousut on hyvä vaihtaa päivittäin. Jos asia vaivaa sinua paljon, niin voithan käydä terveydenhoitajalle puhumassa. 4) Jos huolehdit kuukautisten aikana hygieniasta ja vaihdat kuukautissuojan riittävän usein, niin muut eivät haista kuukautisiasi. Tietysti, jos hikoilet runsaasti, niin hajut voimistuvat, mutta sen takia ei kannata jättää tanssitunteja väliin eikä muutakaan liikuntaa. Kaikilla tytöillä on jossain vaiheessa kuukautiset ja samanlaisia ajatuksia ja huolia kuin sinulla. Kuukautiset ovat osa naisen elämää ja ajan myötä opit suhtautumaan niihin luonnollisesti.

Omituinen poikaystävä
Oon 166 cm pitkä ja painan 55,8 kg - ok? Ongelmana mulla on se, kun mä oon seurustellu mun poikaystävänkaa jotai 2 kk ja se on nykyää iha outo mulle, taino välillä se on semmone kiva ja sillo ku oon ollu senkaa ja muuta, mut sit taas seuraavana päivänä vaa valittaa jotai ongelmiaa.  Enkä mä uskalla sanoo sille kovin mitää sellasta, koska se ottaa kaiken siinänsä iha tosissaa ja muuteki nii. Me ollaa samas koulus ja se on mua 2 vuotta vanhempi eli 9 luokal. Mut kouluski ku näkee ni se vaa nopee kattoo, mut ei se sano ees moi, vaikka se ite valittaa mulle, et mä en sano sille mitää. Ja muuteki musta tuntuu, et se ois joteki kiinnostunu mun hyvästä kaverista, josta se enne oli kiinnostunu, koska se aina selittää siitä jotai, jos se mun kaveri on suuttunu sille tai jotai sen tapasta. Auta! - sad face
Olet mitoiltasi ok. Painosi on normaali. Poikaystäväsi voi olla hieman ”ahdistunut” tilanteesta, sillä seurustelu yleensä rajoittaa vapautta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hän ei pitäisi sinusta enää. Seurustelusuhteeseen kuuluu muutakin kuin kivaa yhdessäoloa, on ihan hyvä, jos toinen luottaa ja pystyy kertomaan ongelmistaan. Eikä seurustelu muutenkaan aina ole helppoa, monenlaisia törmäyksiä tulee eteen. Rohkaise mielesi ja juttele asiasta poikaystävällesi!

Kiusattu
Auttaisitko, kun mulla on sellanen ongelma, että mua kiusataan koulussa... Oon menossa ysille ja aina kun kuljen kavereiden kanssa muiden mun ikäisten poikien ohi ni ne huutelee, että ' HYI VI*TU ' ' HYI SAAT*NA ' enkä oo koskaan niille mitää pahaa tehnykkää. Mulla on kyllä koulussa monta ystävää ja sillä tavalla. Mutta minulla on myös monilla muillakin paikkakunnilla ympäri Suomea paljon kavereita, poikia & tyttöjä, ja he eivät ymmärrä miksi minua kiusataan.. Olen sanonut opettajille, mutta eivät he ole sitä saaneet loppumaan, enkä usko että he olisivat edes yrittäneet. – NJAUSKIS
Kiusaaminen on aina lapsellista ja viestii, että kiusaajilla on jotain ongelmia. On tosi surullista, että opettajat eivät puutu kiusaamiseen tiukasti ja usein he vähättelevät ongelmaa. Onneksi sinulla on ystäviä, jotka voivat tukea sinua ja joille voit kertoa ongelmista. On tosi vaikea neuvoa, miten kiusaamisen saisi loppumaan. Yritä olla välittämättä huudoista ja näyttää kiusaajille, ettei sinua häiritse heidän huutonsa. Ehkäpä he kyllästyvät kiusaamiseen. Tsemppiä!

Kulma- tai huulilävistys
Haluaisin kulma- tai huulilävistyksen. Voisitko kertoa Turun lähellä olevia paikkoja, joissa sellaisen voisi ottaa?? Jos ei haluakaan enää pitää korua, niin jääkö korun paikalle arpi vai ei?? Toivoisin, et vastaisit pian. :)) -ikuisesti sinun
Lävistyksistä voi jäädä arpia. Se on yksilöllistä ja siihen vaikuttaa muun muassa lävistyksen paraneminen. Olethan huomioinut, että peruslävistysten ikäraja on 16 vuotta ja muiden lävistysten 18 vuotta. Nuoremmilta vaaditaan huoltajien suostumus. Netistä löydät Turun lähistöllä olevia tatuointi- ja lävistysliikkeitä.

Läskikö?
Moi Isosisko! Mä oon tosi kauan miettiny yhtä asiaa ja se on mun paino..Mä oon 173 cm ja painan 53 kg. Oonko mä ylipainoinen? Mul on iso maha ja paksut reidet. Mua ahdistaa tosi paljon, ku tuntuu siltä, et oon oikeesti tosi läski.. Kiitos jo etukäteen, jos vastasit! -kitty-
Olet painoltasi sopiva. Mittojesi perusteella olet hyvin hoikka eikä sinulla voi olla iso maha tai paksut reidet. Lopeta heti alkuunsa turhan ongelman muodostaminen ja tuhlaa energiasi  muihin hyödyllisiin juttuihin!

Ongelmia...
Ekaksi, tää palsta on ihan paras, olen saanut täältä paljon apua ongelmiini. :) Mutta sitten omat kysymykseni: 1) Oon mitoiltani 164 cm ja paina 74.6 kg ja oon 14 vuotta. Tiiän, et oon ylipainoinen. Mulla on kauheen paksut reidet. Miten voisin saada ne kapeammiksi? 2) Seurustelin noin vuosi sitten yhden pojan kanssa. Olin ollut ihastunut tähän poikaan jo kaksi vuotta ja olimme samalla luokalla. Noin kuukauden seurustelun jälkeen poika sitten jätti minut pitkien välimatkojen takia. En tiedä, johtuiko ero vain välimatkoista vai oliko siinä sitten jotain muutakin. Poika on seurustellut meidän suhteemme jälkeen kerran. Olen vieläkin ihastunut poikaan ja hän tietää sen ja häntä varmaan ärsyttääkin se. Tiedän, että minulla ei ole enää mitään mahdollisuuksia hänen suhteen, mutta en vain voi unohtaa häntä. Joskus itken illalla, kun muistelen aikoja, kun olimme vielä yhdessä. Mitä minun pitäisi tehdä? Kiitos jo etukäteen! :) - Murheita...
Kiva, että palstasta on ollut sinulle apua! 1) Sinulla on jonkin verran tosiaan ylipainoa, mutta olet vielä nuori ja kehosi muuttuu. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota ruokailutottumuksiin ja liikuntaan. Liikuntaa olisi hyvä harrastaa monipuolisesti 3-4 kertaa viikossa. Nyt kun kesä tulee, niin alapa pyöräillä. Pyöräily vastaa hyvin jalan lihaksiin ja juuri ongelmakohtaasi, reisiin. Tee reippaita pyöräilylenkkejä – samalla saat raitista ilmaa ja aurinkoa. 2) Usko pois, aika parantaa haavat. On vain normaalia haikailla entisen poikaystävän perään ja totta kai tulee surullinen olo, kun muistelee menneitä. Yritä jättää muistelut vähemmälle, keskity tähän päivään ja kulje avoimin mielin. Sitä ei koskaan tiedä, milloin joku mukava poika tulee kohdalle.

Kivuliaat kuukautiset
Moikka isosisko, olen 14-vuotias ja mua häiritsee se, ku mulla o alkanut menkat jo 11-vuotiaana ja ne on heitelly aika pahasti ja nyt mulla on ollut nyt pari kuukautta silleen, et niit ei ookkaa tullu ja oon miettiny vaikka mitä, mutta en saa päähäni, miksi ne ei vain tule. Mulla on yleensä tosi kivuliaat menkat ja niitä kipuja on kyl tullu mut menkkoi ei, oonko turhaan huolestunu vai mitä pitäis tehä? Ku en oo harrastanu seksiä kenenkään kanssa, joten en voi olla raskaana. Ja toinen ongelma on mun paino, ku oon 163 cm pitkä ja painan 70.8 kg ja terkkari sano, et oon pikkusen ylipainoinen. En ees syö karkkii tai mitää kauheesti, mut kuitenki vaa kasvan koko aja isommaks. Olis kiva, jos vastaisit, kun haluaisin tietää näistä asioista... kiitos <3 - epätoivoinen(kö)?
Sinulla on alkanut kuukautiset ihan normaalin ikäisenä. Yleensä kuukautiskierto tasaantuu ajan myötä, mutta joillakin naisilla kuukautiskierto on läpi elämän epäsäännöllinen. Mikäli raskaus on poissuljettu kohdallasi, niin melkeinpä kehottaisin sinua käymään lääkärissä tai gynekologilla. Jo  pelkästään kuukautiskipujen vuoksi. Lääkärin kanssa voisit miettiä sopivaa lievityskeinoa kipuihin. Sinulla on tosiaan jonkin verran ylipainoa. Yksi keino ylipainon hallintaan on se, että pienentää pikkuhiljaa annoskokoja ja lisää lautaselle reilusti salaattia. Välipalaksi kannattaa syödä marjoja tai hedelmiä. Sokeria ja vaaleita leipiä kannattaa syödä kohtuudella, kuten herkkujakin. Liikunnan lisääminen auttaa painonhallinnassa ja terveyden ylläpitämisessä.

Laihdutuskuurille?
Moi! Oon 177 pitkä ja painan 63 kg, nii onko tarvetta laihuttaa? Ja tarvisin vinkkei, mite päästä nopeesti kesäkuntoon? =)) - kesäkuntoon
Olet pitkä ja painoakin on aivan sopivasti. Sinulla ei ole mitään tarvetta laihduttaa. Kesä alkaa olla jo aivan oven takana, joten mitään ihmeitä ei kerkeä tekemään. Nauti kesästä ja auringosta juuri sellaisena kuin olet, ulkoile ja liiku!

Normaalipainoinen?
Niin mä vaan sitä, et oonx mä normaalipainoinen, ku painan 43 kg ja oon 164 cm pitkä. Oon 13v. - Tyttö98
Olet ennemminkin alipainoinen kuin normaalipainoinen. Sinun ei tarvi murehtia painostasi. Olet vielä kasvuiässä ja kehosi muuttuu. Toivottavasti et kuvittele olevasi lihava.

Murheita
Moix! Kiitti tästä palstasta, tää on toosi magee! Mun ongelmat kuuluvat näin: 1)Mun välit isän kanssa on jotenkin kaukaiset... Isä kyylää mua aina kun syön, ja se ärsyttää mua! Mä en uskalla puhua sille mitään siitä. Ja se sanoo mua tytöksi, vaikka oon jo 12w! 2) Olen n. 148-150 cm pitkä ja painan n. 41 kg. Olenko OK? Mielestäni olen aika "pullottava" 3) Valkovuoto alkoi n. 1,5 vuotta sitten, millon mulla alkais tulla menkkojen aika? 4) Olen TODELLA musikaalinen. Miten voisin päästä pitkälle esim. pianonsoitossa ja laulussa? Olen ollut tunneilla, ne loppuivat ja nyt pyrin musiikkiopistoon. Kiitos,  jos vastaat! - Isä vaivaa :(
1) Olet juuri murrosiässä ja monet asiat saattavat ärsyttää. Voi olla, että kuvittelet isäsi tarkkailevan syömistäsi, koska sinua itseä saattaa askarruttaa omassa kehossasi tapahtuvat muutokset samoin kuin mielialassa tapahtuvat heilahtelut. Yritä olla välittämättä tai kiinnittämättä huomiota asiaan. Isällesi olet varmaan aina tyttö, vaikka olisit jo täysi-ikäinen. Se on aivan normaalia, usko pois. 2) Olet aivan normaalipainoinen. Et ainakaan mittojen mukaan ole ”pullottava”. Kasvat varmasti vielä pituutta ja muutenkin kehosi muuttuu. Älä murehdi turhista. 3) Todennäköisesti kuukautisesi alkavat piakkoin. Tarkkaanhan sitä ei pysty ennustamaan, mutta valkovuoto on merkki siitä. 4) Olet varmaan aivan oikealla tiellä. Jos mahdollista, jatka yksityistunteja. Muista kuitenkin nauttia tekemisestä!

Neitsyys
Menettääkö neitsyytensä, jos itsetyydyttää itseensä? Olen kuullut, että silloin, kun tekee sitä niin vuotaa yleensä verta elikkä kun olen itsetyydyttänyt itseeni, niin jos teen sitä jonkun pojan kanssa niin vuotaako multa sitä verta silti? - hei siskoni
Neitsyys käsitetään yleensä siten, että ei ole ollut sukupuoliyhteydesssä kenenkään kanssa. Tämän määritelmän pohjalta itsetyydytys ei vie neitsyyttäsi. Toki voit itsetyydytyksellä saada immenkalvon rikki (tästä johtuu verinen vuoto). Myös tamponin tai kuukautiskupin käyttä voi rikkoa immenkalvoa. Kaikilla ei esiinny veristä vuotoa ensimmäisen yhdynnän aikana/jälkeen.

Kuukautisista ja painosta
Mulla on ongelma, ku mul ei oo varmaan alkanu vielä kuukautiset, mut mul tulee silloin tällöin sellasta valkosta ja tahmeeta siteeseen, kun pidän silti sellasta suojaa.. Et mitä se on? Ja alkaako mulla pian kuukautiset, ku oon pian 13 ja toinen asia: olen 155 cm / 43kg, oonko ok ?? Haluaisin painaa vähemmän.. - tyhmä ?
Sinulla on valkovuotoa, joka on merkki siitä, että kehosi valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Muista huolehtia hygieniasta ja vaihda pikkuhousunsuoja riittävän usein. Välillä kannattaa olla ilman suojaakin ja vaihdella pikkuhousunsuojamerkkiä. Kuukautiset alkavat yleensä 12-15 vuoden iässä. Olet mitoiltasi sopiva. Ei kannata miettiäkään laihduttamista, koska olet ennemminkin alipainoinen kuin edes normaalipainoinen. Muutenkaan sinun iässäsi ei kannattaisi liikaa miettiä painoon liittyviä asioita.

Murheita...
Moi ja kiitti tästä palstasta! Tää on vähän nolo asia. Oon 12w ja viime vuonna mulla alkoi tulla finnejä naamaan. Nyt niitä on selässäkin ja se häiritsee mua. Ne kutittaa kesken tunnin ja on ihan pakko raapia. Puhdistan ne joskus illalla, mutta se ei tunnu auttavan kovin paljon. Miten saisin finnit pois selästä??? En kehtaa laittaa sellaista paitaa, jossa näkyy vähänkään selkää, koska muuten finnit näkyvät :( Sitten peruskysymys: Olen n.150 cm/41 kg. Olenko OK? Sitten vielä kolmas kysymys: Miten voisi lähestyä poikakaveria, kun me molemmat tykätään toisistaan ja poikakaveri hengailee toisten kanssa (niiden, joista en erityisemmin välitä). En kehtaa mennä yksin sen luo ainakaan koulussa, mutta kavereiden kanssa kyllä. Ja miten voisin olla hänen kanssaan koulun jälkeen, kun hän asuu n.30 km siitä missä minä asun. Lisäksi meidän vanhempamme eivät tiedä, että me rakastetaan toisia. Miten niille voisi selittää, että olen rakastunut poikaan, jonka äiti on minun äitini hyvä ystävä? En varmaan uskalla edes sanoa sitä, koska muuten isä ja äiti alkaa kysellä kaiken maailman asioita minusta ja poikakaveristani. Kiitos jos vastaat! - Avuton(ko)
Lähes kaikille tulee murrosiässä finnejä, toisille valitettavasti enemmän kuin toisille. Finnit eli akne johtuu hormonitoiminnassa tapahtuvista muutoksista. Aknen hoitoon ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa vaan jokaisen olisi löydettävä itselleen sopivat hoitotuotteet tai lääkkeet. Yleensä lääkkeisin turvaudutaan, jos akne on paha. Yleensä finnejä ei saa häviämään kokonaan, mutta niiden muodostumista voi yrittää ehkäistä. Stressi, tupakointi ja runsas hikoilu voivat pahentaa aknea. Ruokavalioonkin kannattaa kiinnittää huomiota. Finnejä ei kannata raapia tai puristella. Jos mahdollista, niin käy esimerkiksi kosmetologilla, niin hän voi neuvoa sinulle oikeanlaisia ihonhoitotuotteita. Yleensä finnit häviävät tai ainakin vähenevät murrosiän päätyttyä. Painoltasi olet normaali. Mikäli haluat viettää aikaa poikaystäväsi kanssa, niin ehdottaisin, että kerrot äidillesi asiasta. Olet vielä melko nuori ja vanhempien on hyvä tietää, missä ja kenen kanssa vietät aikaasi. Ja koska teillä on noin pitkä välimatka, niin kulkeminen on varmaankin ongelmallista. On ihan hyvä viettää aikaa kaveriporukassa vaikka onkin oma poikaystävä!


Isosiskoa pidettiin SinäMinässä jo 20 vuotta sitten!
Mitä silloin kysyttiin Isosikolta, tässä muutamia kysymyksiä ja vastauksia
.
20.12.1991

AM I MAD OR WHAT?
Olen 17-vuotias tyttö ja luulen, että olen psykiatrin tarpeessa. Muutin puoli vuotta sitten kotoa opiskelun takia. Asun nyt erään sukulaiseni luona. Tilanne ahdistaa minua. Minulla on kauhea ikävä kotiin. En tahtoisi kasvaa isoksi, vaan tahtoisin aina olla äidin pieni tyttö, jolla ei ole huolta huomisesta.  Kuitenkin tällä asumine on välttämätöntä opiskeluni kannalta.
Entisessä asuinpaikassani minulla oli paljon kavereita, mutta täältä ei tunnut löytyvän ketään. Joskus tuntuu, että tukehdun, kun en pysty purkamaan sydäntäni kenellekään. Toki minä soittelen muualla asuvien ystävieni kanssa, mutta minusta tuntuu, ettei heitä kiinnosta minun huoleni.
Minulla on täällä ihana poikaystävä, jota rakastan. Pelkään kuitenkin, ettei hän kohta enää jaksa minua, kun olen tällainen. Kerran hän sanoi tulevaisuuttani miettiessäni, että minun ei pitäisi ajatella tuollaisia tai tulen hulluksi. Tulenkohan?
Koulussa olen iloinen ja puhelias ja kaikki pitävät seurastani. Jos olen koulussa surullinen, jään yksin.
Minulla ei taida olla itseluottamusta? Mistähän sitä saisi? Ennen olin tyytyväinen itseeni. Pidin itsestäni ja muista. Tiesin, että selviän. Nykyään en pidä oikein mistään, varsinkaan itsestäni.
RETROsisko vastaa: Olet älykäs ja herkkä. Muutto kotoa on ollut Sinulle järkytys. Muutti ja murrosiän rajut oireet ovat osuneet yhtä aikaa. En yhtään ihmettele, että olet henkisesti uuvuksissa. Psykiatrin tarpeessa et mielestäni ole, etkä missään mielessä tulossa hulluksi. Sinun ja pikaystäväsi suhdetta vähän ihmettelen. En oikein ymmärrä, mitä rakkautta on sellainen, ettei voi sydäntään purkaa ja jos purkaa, toinen kieltää pohtimasta. Teidän kannattaisi toden teolla opetella keskustelemaan yhdessä, kuuntelemaan toista, eläytymään toisen tunteisiin. Rakkauteen kuuluu ehdottoman tärkeänä osana myös ystävyydentunne!
Monet toisella paikkakunnalla opiskelevat ovat koti-ikävän kourissa ratkaisseet asian niin, että he ovat opiskelupaikkakunnalla vain opiskelun välttämättä vaativan ajan, ja ovat muulloin kotona. Käytkö tarpeeksi usein kotona? Minusta 17-vuotiaan on ihan luonnollista kaivata vanhempiensa seuraa! Sekään ei ole hyvä, että päästät entiset ystävyyssuhteet katkeamaan. Ainakin niistä kaikkein tärkeimmistä ystävistä kannattaisi pitää visusti kiinni. Elämänmuutoksesi ja kotoa irtaantumisesi on ollut turhan raju, ja se on masentanut Sinua!

ELÄMÄ JA URA KYSEESSÄ
Mä päätin turvautua suhun, kun en tiedä, mistä muualtakaan saisin tietoja ja neuvoja! Mä haluaisin kauheesti näyttelijäksi. Et pitäiskö mun pyrkii teatterikouluun? Vai mitä mun pitäis tehdä? Oon jo pienestä pitäen halunnut näyttelijäks, mut kukaan ei oo osannut neuvoo!
RETROsisko vastaa: Ammatinvalintaan liittyvistä asioista eniten tietää koulusi opinto-ohjaaja. Miksi et ole kysynyt häneltä? Hän osaa taatusti neuvoa! Näyttelijäksi voi opiskella Teatterikorkeakoulussa Helsingissä. Myös Tampereella koulutetaan näyttelijöitä. Otapa heti selvää! Näyttelijäksi et pääse pelkillä lahjoilla, vaan on tehtävä sinnikkäästi työtä. Hyvä näyttelijä tarvitsee muun muassa musikaalisuutta ja hyvän kunnon. Voit siis heti aloittaa itsesi kehittämisen näilläkin alueilla. Esiintymiskokemusta kannattaa määrätietoisesti yrittää hankkia. Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi esiintyjäksi koulusi juhliin. Menen ilmaisutaidon kursseille esimerksiksi työväen- tai kansanopistoon. Tai vaikkapa lausuntapiiriin tai soittamaan bändiin. Kesällä voit hakea lisäoppia ilmaisutaitoon paneutuneesta kesälukiosta. Opinto-ohjaaja neuvokoon! Jos käy niin, ettet jostain syystä pääse tai enää myöhemmin halua näyttelijäksi, on näistä harrastuksista silti monella tavalla hyötyä!

15-VUOTIAS VAUVA
Mä en millän kehtaa kertoa mun ongelmaani muille. Mä toivon olevani vielä lapsi. Mä leikin meidän naapurin 8-vuotiaan tytön kanssa barbeilla ja muilla. Kun mä olin kymmenen, mun kaverit lopetti leikkimisen. Mä siirryin nuorempiin leikkikavereihin. Pari vuotta sitten mä myin suurimman osan mun leikkikaluistani ja se kaduttaa mua välillä.
Aikuistuminen on ollut mulle muutenkin hankalaa. Kaikki kaverit ajattelee vaan bailuja yms. Koulussa mä yritän olla samanlainen ja onnistun siinä aika hyvin, mut kun pääsen himaan, haaveileminen alkaa.
Mä oon ollut koko ikäni äidin kiltti pikku tyttö. Mä en polta, en juo, en käytä huumeita, en meikkaa... Mä haluaisin päästä eroon siitä lapsesta, joka mun sisälläni asuu!
RETROsisko vastaa: Meidän jokaisen sisällä asuu lapsi. Kaikki elämämme ikäkaudet seuraavat meitä. Kuitenkaan ei ole hyvä juuttua johonkin ikäkauteen – ja mahdotontakin se on. Sinun on uskallettava hyväksyä se tosiasia, että pian olet aikuinen. Et kertonut, millä tavalla aikuistuminen on ollut Sinulle hankalaa, mutta aivan selvästi se pelottaa Sinua. Minusta myös vaikuttaa siltä, että Sinulla on väärä kuva aikuisuudesta. Ei aikuisuus ole juomista, polttamista, huumeiden käyttöä ja meikkaamista! Aikuisuus on oman itsenäisen elämän elämistä – siis hienoa aikaa elämässä sekin!
Kirjeestäsi voisi päätellä, että olet hyvin kiinno äidissäsi. Onko sinulla tunne, että äitisi ei hyväksy aikuistunutta minääsi? Joskus vanhempien on vaikea ymmärtää, että pienet taaperot ovatkin jo itsenäisen elämän kynnyksellä keikkuvia murrosikäisiä.
Mielestäni tarvitset jonkun kodin ulkopuolisen aikuisen apua. Perheterapiasta voisi olla hyötyä. Kyselepä kouluterveydenhoitajalta. Jos Sinusta on vaikea puhua asiasta, ota tämä lehti mukaasi ja näytä kirjeesi!

LONESOME -79
Olen 13-vuotias likka ja mulla on samanikäinen bestis. Ongelmana on, että mun bestis on kamalan ujo. Ei tietenkään silloin, kun me ollaan kahdestaan, mutta jos on luokkakavereita tai muita koulukamuja porukassa, se ei kyllä suutaan avaan. En mäkään mikään hirvee lörppö olen, mutten mä koko ajan hiljaakaan seiso.
Miten mä voisin hienotunteisesti vihjata sille, että se vois vähän enemmän jutustella muille? kaikki saa varmaan kauhean hiljaisen käsityksen meistä, ja sitä mä en halua. Yleisillä paikoilla, esimerkiksi kirjastossa bestis on koko ajan hyssyttelemässä.
Kun me vaikka satutaan rinnakkaisluokkalaisten likkojen kanssa jossain tapaamaan, me vaan vaihdetaan tervehdykset eikä muuta juttua synny. Jos on pari muuta meidänluokkalaista likkaa paikalla, niin niillä kyllä juttu luistaa. Mä tunnen olevani jotenkin ulkopuolinen niille.
Miten mä saisin tän asian muuttumaan? Ei väkinäisesti, vaan ihan luonnollisesti. Hyvät jatkot kaikille!
RETROsisko vastaa: Kärsiikö bestiksesi itse ujoudestaan. Ehkäpä hän on vain niitä ihmisiä, joita kevyt rupattelu ei kiinnosta tai joilta se ei yksinkertaisesti suju. Toista ihmistä on paha mennä muuttamaan, se ei ole edes oikein. Kyllä Sinun on hyväksyttävä ystäväsi sellaisena kuin hän on.
Oletteko hyvin paljon vain kahdestaan? Silloin teille muodostuu vain omia juttuja, ettekä ehkä keksi puhuttavaa muille. Sellainen sydänystävyys on arvokasta, mutta kyllä kannattaa silti olla myös muiden kanssa. Harrastukset, joissa on mukana monia erilaisia ihmisiä, voisivat myös avartaa Teitä. On vaikea jutella, jos ei ole mitään jutun aihetta!
Joidenkin murrosiälle on ominaista ujous, joka hiljalleen vähenee, kun itsevarmuutta tulee lisää. Jotkut taas peittävät arkuutensa lörpöttelyyn. Molemmat ominaisuudet tasaantuvat vähitellen itsestään. Minusta Sinun ei kannata kantaa liikaa huolta tilanteestanne. Iloitse ystäväsi olemassaolosta, laajenna vähitellen harrastusten avulla ystäväpiiriäsi ja ajatusmaailmaasi.

TUNNEVAMMAINEN
Mä en luota keneenkään. Ala-asteella mua kiusattiin ja menetin luottamuksesi toisiin ihmisiin. Nyt mulla on kamuja, jotka pyytää mua mukaansa. Silti mulle tulee usein sellainen olo, ettei ne tosissaan halua mua mukaansa. Kun sanon siitä niille, ne vastaa, että höpö höpö, totta kai ne haluaa.
Mun isä hakkaa mua aina kännissä eli 1-2 kertaa kuussa. Pikkusiskoja se ei oo onneksi ikinä hakannut eikä äitii. Mua ja iooveljee se on hakannut pienestä asti, mut veljeen se ei enää koske, koska se on vanhempi. Kotoa en voi lähtee, sillä siskot tarvii mua ja veli kans. Äitii mä rakastan, mutta isää mä oon inhonnut vuosia. Millekään lastensuojeluviranomaiselle en voi mennä, sillä muu perhe rakastaa isää, niin ne vaan joutuis kärsimään.
Äiti on ehdottanut, että lähtisin vuodeksi ulkomaille, ja se kyllä tuntuu mustakin parhaalle. Kyllä mä tän vuoden kestän, olen kestänyt ko kymmenen!
RETROsisko vastaa: Anteeksi, että jouduin lyhentelemään pitkää kirjettäsi! En ollenkaan ihmettele, että Sinun on vaika luottaa ihmisiin, sillä olet kokonut kovia niin koulussa kuin kotonakin. Olen iloinen, että olet vihdoinkin saanut ystäviä! Nyt voit opetella pikku hiljaa ajattelemaan uudella tavalla. Älä vaivaa mieltäsi sillä, haluavatko ystäväsi seuraasi, vaan opettele ajattelemaan, mitä itse haluat. Helppoa se ei ole, mutta vähitellen ajattelutapasi muutuu, jos niin haluat. Tähän saakka olet joutunut koko ajan ottamaan muita liikaa huomioon, itsesi ja omat tarpeesi olet työntänyt syrjään. Isäsi väkivaltaa Sinun ei tarvitse hyväksyä, vaikka muut perheenjäsenet häntä rakastavatkin. Asiat perheessäsi ovat selvästi vinoutuneet ja Sinä olet joutunut sijaiskärsijän osaan. Koko perheenne tarvitsisi perheterapiaa. Sinä voisit tehdä aloitteen ja ottaa yhteyttä esimerksiksi terveyskeskuslääkäriin. Näin apua alkaisi saada koko perhe.
Pakenemisesta ei yleensä ole apua, mutta Sinulle vuosi ulkomailla voisi olla vapauttava kokemus. Huomaisit olevasi vapaa; huomaisit, että muut perheenjäsenet pärjäävät aivan hyvin ilman Sinua. Sinun olisi hyvä päästä itsenäistymään ja huomata, että omat siipesi kyllä kantavat.


7.4.2011
Mielen päällä
Moooi!::) Ekaks haluun kehuu tätä palstaa, aivan mahtava ! <3 Mutta asiaan 1. 158/63, oonko ihan liian lihava? Haluaisin pudottaa ainakin 5 kg, ok? Miten saisin treenattuu vatsaa ja peppuu kotikonstein?:) 2.Voisiko SinäMinä-lehteen tehä oman palstan seksille/itsetyydytys jne. koska olen huomannut, et moni nuori kysyy niit. Se helpoittais iha sikan!:) Kiitos jo etukätee! - futari22
Kiva, että pidät palstasta! Sinulla voi olla muutamia ylimääräisiä kiloja, mutta et ole kuitenkaan mikään lihava. Älä päästä painoa kuitenkaan nousemaan, vaan yritä pysyä näissä mitoissa. Et kerro ikääsi, mutta todennäköisesti olet vielä kasvuiässä, jolloin laihduttaminen ei ole kovin suositeltavaa. Painoa voi pudottaa pitkällä aikavälillä lisäämällä liikuntaa ja syömällä terveellisesti ja kohtuudella. Vaihda vaaleat leivät ruisleipään, maustetut jogurtit maustamattomaan (syö marjojen tai hedelmien kanssa) ja vältä turhaa sokeria. Herkkuja ei tarvitse jättää kokonaan pois, mutta niitä ei kannata syödä joka päivä. Vatsaa ja peppua voi treenata kotona jumpalla, ohjeita löytyy netistä, kirjoista ja lehdistä. SinäMinä-lehden Kundi vastaa ja Isosisko –palstoilla vastaillaan lukijoiden kysymyksiin jatkossakin. Aihealueet ovat laajat näillä palstoilla – Meillä on paljon todella nuoria lukijoita joten emme näe tarpeelliseksi uuden palstan avaamista. Kiitos kuitenkin vinkistä!

Vinkit kaukosuhteeseen
Heips! Kerro jotain hyviä vinkkejä kaukosuhteeseen. Tiedän, että se pitää vain kestää. Mutta oisko vinkkejä? – Hikaru
Kaukosuhde saattaa sopia toisille loistavasti, mutta toisilla kaukosuhteet eivät vain toimi. Kaukosuhdetta täytyy hoitaa kuten tavallistakin suhdetta – ilman panostusta tuskin mikään suhde kestää. Kaukosuhteessa olevien on hyvä jutella useasti ja myös tavata mahdollisuuksien mukaan. Ja mielellään niin, että vierailette toistenne luona vuorotellen, ettei toinen joudu aina matkustamaan. Kaukosuhteessa on tärkeää jakaa arjen asioita ja kuulumisia – silloin toinen tietää, missä mennään eikä hän ”vieraannu”. On sanomattakin selvää, että molemminpuolinen luottamus on todella tärkeää kaukosuhteessa. Kaukosuhde jättää tilaa omille harrastuksille ja ystäville, siksi se kannaakin nähdä mahdollisuutena eikä vain haittana.

Säpinää varatun pojan kanssa
Moi, ekaks oon 15v ja oon 161cm/54kg ok? Ja haluaisin kysyä neuvoa yhteen todella monimutkaiseen tapaukseen: minulla on ollut tässä vähän säpinää yhden pojan kanssa, mutta ongelma on pojan ihmeellinen käytös ja pojan tyttöystävä...tyttöystävä on yrittäny monesti katkaista kaveruutemme esim. lähettämällä pojan kännykästä viestejä``jätä mut ny rauhaan``, kun jätän pojan rauhaan, poika ottaa yhteyttä ja kiistää lähettäneensä mitään viestejä...kun annan pojalle anteeks, tää alkaa kiinnostuun musta ja aletaan tapaileen toisimme, vaikka tyttöystävä on yhä edellleen kuvioissa...sit lopult päädyn pojan kaa sänkyyn ja menetän tälle neitsyyteni...kun lähin sen kerran jälkeen pojan luota ni se sano et``täst ei sit puhuta KENELLEKKÄÄN``, sit menee pari tuntia ni poika soittaa, et on ite menny sanoon ja vielä tyttöystävälleen, joka tietenkin veti asiasta hirveet pultit ja oli kuulemma sanonut pojalle, että hän ei saisi olla enään ikänä mun kaa missään tekemisissä ja että tyttöystävä voi antaa asian olla, jos luvataan olla niinku mitään ei ois ikinä tapahtunukkaan ja et unohdetaan koko asia...miten voin muka unohtaa ekan kertani sängyssä? Ja kun myöhemmin yritin poikaa kiinni, niin tämä ei vastaa, vaan lyö luuria korvaan...poika myös haukkuu tyttöystäväänsä ja sanoo, että tällä ei ole hänelle mitään merkitystä ja että hän voisi jättää tytön koska tahansa...ja kaiken lisäks kuulin yhdeltä kaveriltani, että poika oli mennyt valehtelemaan tälle, että olin muka ``murtautunut`` heidän kotiinsa oveen jääneen avaimen avulla mikä ei todellakaan pidä paikkaansa vaan, edellisiltana oltiin pojan kaa sovittu, et tulisin aamulla käymään hänen luonaan..poika vielä erikseen aamulla soitti ja herätti minut ja oli jopa ovellakin vastassa (rappusilla tupakalla), kun tulin..ja vielä kaiken kukkuraksi isoveljeni on pojan parhaita kavereita ja voin vain toivoa, että isoveljeni ei tiedä asiasta..ja voi myös olla, että olen raskaana, koska emme käyttäneet minkäänlaista ehkäisyä, ja mitä teen, jos oon? Miksi poika valehteli? Miksi hän ei enää halua  pitää mitään yhteyttä minuun? Onko tämä jotenkin minun syyni? Ja mitä minun pitäisi nyt tehdä? Olisi kiva, jos tämä julkastaisiin lehdessä ja saisin kysymyksiini vastauksen...kiitos jo etukäteen.  *kolmiodraamassa*
Olet mitoiltasi ok. Toiseen ongelmaasi: toistan edelleenkin, että olisi hyvä jättää varatut pojat rauhaan. Mietipä omalle kohdallesi, että haluaisitko, että poikaystävälläsi olisi samaan aikaan säpinää jonkun toisen tytön kanssa. Luulenpa, että et haluaisi. Molemminpuolinen luottamus on suhteessa tärkeää. Ilmiselvästi poikakaan ei osaa päättää, kumman kanssa haluaisi olla, jos hän kertoilee eri versioita eri ihmisille. Jos olisin sinä, niin yrittäisin unohtaa pojan. Jos epäilet olevasi raskaana, niin tee testi. Jos olet raskaana, niin sinun täytyy miettiä, että mitä teet. Toivottavasti sinulla on ystäviä, jotka voivat auttaa sinua. Tai vanhemmat, joille voit puhua.

Ex-poikaystävästä kaveri?
Hei isosisko! Minulla olisi sellainen ongelma, että olen seurustellut vain kerran elämäni aikana ja rakastunut vain kerran.  Olin silloin viisitoista ja nyt olen seitsemäntoista. Se oli kauheen sekavaa aikaa mun elämässä. Tuntu, että kaikki hajoo käsiin muuten  paitsi, että seurustelu oli aivan liian ihanaa. Muuten vain pelotti olla rakastunut ensimmäistä kertaa. No sitten, kun erosimme niin masennuin.  Olin kauan pelkällä salaattilinjalla kunnes ruokahalu häipyi melkein kokonaan. Meillä meni eron myötä välitkin, kun olimme vain ajatellut toisiamme pelkästään seurustelukumppaneina. Olin kauan siinä ihmisessä kiinni ja vieläkin. Jotenkin haluaisin päästää menemään, mutta sitten taas en. Muutenkin olen niin tunteikas ihminen.Yhen kerran humalassa päätin sitten kertoa mun tunteet ihan kokonaan.
No menin niille seuraavana päivänä. Sitten teimme mitä teimme.  Kunnes aloimme keskustelemaan, että jos nyt jatkettaisiin kaveripohjalla. Että ei mitään juttua ja tällästä. No totta kai mä olen valmis siihen, kun sekin on minulle ISO asia. On minulla pientä toivoa, mutta en halua liikaa ajatella, että meistä voisi tulla vielä jotain. Tarvisin vinkkejä, että miten ensirakkaudesta tai ylipäätäänsä entisestä poikaystävästä voi yrittää miettiä kaverina? Mitä kaikkea voisi tehdä, että tyyliin tutustuttaisiin uudelleen? En halua enää menettää sitä ihmisenä kertaakaan.  Joten olen valmis kaikkeen.  Olisin tosi kiitollinen, jos vastattaisiin. Kiitos Isosisko!
– avuton
On aika vaikeaa olla toisen ystävä, jos tunteet ovat suuremmat kuin mitä ystävyys edellyttäisi. Vaatii itsekuria tyytyä pelkkään kaveruuteen. Epäonnistuneesta rakkaudesta ylipääseminen vaatii aikaa ja ymmärrystä, että juttu todella on loppu. Ystävyyssuhde voi onnistua, jos molemmat haluavat sitä. Voitte tutustua toisiinne paremmin tekemällä yhdessä kaikkea, mitä teet muidenkin kavereiden kanssa.

Ystäviäkö?
Olen kuudennella luokalla. Mun kanssa samalla luokalla on yks tyttö, jolla ei oikein oo kavereita. Sillä on eri uskonto eikä se katso telkkaria tai kuuntele musiikkia. Kun tulin luokalle, tutustuin tähän tyttöön. Pitkän aikaa tyttö vain roikkui minussa, koska sillä ei ollut ketään muuta. Nykyään se pyörii vähän kaikissa porukoissa, eikä sitä enää hyljeksitä. Mutta siitä juorutaan selän takana ja kaikki vaan esittää sen kaveria, mut haluu kuitenkin sen pois porukoista. Mä en itsekään tiedä, oonko sen oikee kaveri vai esitänkö. Se on kertonu mulle monenlaisia salaisuuksia, mutta mä en sille mitään. Auta Isosisko, tää on liian kiusallista kysyttäväksi keneltäkään! - anonyymi_ystävä(kö)
Mielestäni toimit aivan oikein, kun olet tytölle ystävällinen ja otat hänet mukaan juttuihin. Älä anna muiden mielipiteiden vaikuttaa, kun muodostat kuvaa tytöstä. Sinun on itse päätettävä, onko hän sellainen ihminen, jonka kaveri haluat olla. Älä ainakaan kerro hänen salaisuuksiaan eteenpäin vaan säilytä luottamus!

Kroppaan tyytymätön
Hei! SinäMina on ihana lehti, ihan paras! :D Mutta nyt asiaan... Minua vaivaa itseni painan 54 kg ja olen 158 cm pitkä... niin tiedän, että olen sopusuhtainen, mutta se ei näy kehossani... Vatsani on ihan ok, mutta jalat hyi (yök), ne on kauheet... Olen jo äidillekin monta kertaa sanonut, että haluan leikkaukseen jalkojeni takia, mutta hän ei anna lupaa ja tiedän kyllä, miksi... Peppunikin häiritsee minua.. Minun peppuni on iso ihan oikeasti se on iso!  Katson itseäni peilistä ja itken. Miksi en voi saada pienempää peppua... Olen käynyt lenkillä ja yrittänyt lopettaa syömisen ja kaikkea muutakin, mutta ei, sama lopputulos. Jossain vaiheessa sorrun karkkiin...  Olen mitannut minun peppuni ja se on 38cm. Siis mittasin pari senttiä navan alapuolelta... Peppuni häiritsee, kun katson peilistä itseäni sivuttain. Yleensä peppu on pyöreä, sellainen pieni, mutta minulla se... se näyttäisi, että se nousisi selkääni pitkin ylös. Minulla on ongelmia ja haluaisin vastauksia... – Itseäläskiksisanova
Harvapa meistä on tyytyväinen kroppaansa. Olet mitoiltasi kyllä ok, eikä sinun tarvitsisi huolehtia painosta. Jokainen meistä on eri mallinen – toisella on isot rinnat, toisella paksut käsivarret, jollakin taas paksut reidet, mitä milloinkin. Liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla saa kiinteämmän kropan, mutta se vaatii pitkäjänteistä työtä eikä tulokset näy kovin äkkiä. Kannattaa vähentää sokeria, vehnäjauhoja sekä runsaasti rasvaa sisältäviä tuotteita. Neuvona antaisin sen, että opettele hyväksymään itsesi ja iloitse kehosi kauniista puolista. Korosta vaatteilla hyviä puolia ja peitä huonoja. Kun hyväksyt itsesi, näytät kauniilta omissa silmissäsi ja myös muiden!

Ihastunut parhaaseen kaveriin
Hei! Olen 15w tyttö, joka on ihastunut parhaaseen ystäväänsä. Minä olen pitänyt hänestä jo kaksi vuotta. Hän on myös Tyttö, enkä tiedä, miten hänelle kertoa.. Kiittäen –JumisHa
Olet aika hankalassa tilanteessa. Mikäli kerrot tunteistasi ystävällesi, hän saattaa ”säikähtää” eikä halua enää olla ystäväsi. Jos taas jätät kertomatta, niin taakka voi muodostua sinulle liian raskaaksi. Mieti, että voitko itse jatkaa ystävyyttä, jos kerrot hänelle tunteistasi etkä saa vastakaikua. On hyvin hankala antaa neuvoja, että miten kannattaisia toimia, koska kerrot niin vähän tilanteesta. Punnitse erilaisia vaihtoehtoja mielessäsi ja toimi niin kuin sydämesi sanoo.

Painosta, pienistä rinnoista, ihastumisesta...
Oonks mä ok: oon 5. luokalla  ja oon 145 cm painan 36.6. Ja nonii mul on se huoli, et mul on tosi pienet rinnat,  miten voin saada ne jotekii näyttämää isommaks ja on yks toinenkii asia........oon ihastunu yhtee tyyppii ja se tykkää must, mitä teen? Kiiitos etukäteen! Vastaa pliis! - m?k?u
Olet mitoiltasi ok, olet hoikka. Olet vielä sen verran nuori, että kehityksesti jatkuu vielä ja rintasikin varmasti kasvavat. Oikeanlaisilla rintaliiveillä voi hiukan ”hämätä” – käy sovittamassa erilaisia rintaliivejä, joissa on pieniä toppauksia. Vain kokeilemalla löydät sopivimmat. Sehän on iloinen asia, jos ihastuksesi tykkää sinusta. Et kerro sen enempää, että oletteko samalla luokalla tai tunnetteko toisenne jo, joten on vaikea antaa mitään neuvoja. Ole oma itsesi ja yritä päästä vaikka juttusille ihastuksesi kanssa.

Valkovuodosta
Mä en oikeen vielkään tajuu, että miks mul tullee valkovuotoo ja miks niin palijo. Oon kysyny siit aika monelta, mutta en tavallaa oo ymmärtäny, nii toivottavasti sinä isosisko voisit auttaa mua ymmärtään (: ! <3 kiitos - siis MÄ en tajuu--
Valkovuoto on merkki siitä, että elimistösi valmistautuu kuukautisten alkuun. Valkovuotoa voi esiintyä vuodenkin ajan ennen varsinaisten kuukautisten alkua. Valkovuoto on kohdunkaulan rauhasten ja emättimen limakalvojen tuottamaa nestettä eikä se siis ole vaarallista, mikäli se hajutonta ja kirkasta. Mikäli valkovuoto muuttuu vihertäväksi ja kokkareiseksi ja alkaa haista (viittaa hiivatulehdukseen), niin kannattaa käydä vaikka terveydenhoitajan juttusilla. Toivottavasti vastaukseni auttoi! Mikäli asia jäi vieläkin askarruttamaan mieltäsi, niin käy ihmeessa juttelemassa terveydenhoitajan kanssa.

Monia pulmia
Hei isosisko! Ekaks pitää sanoo, että tää palsta on ihana:) Mulla ois monia pulmia, enkä tiiä, mistä oikein aloittaa...  1. Olen 12 ja mitat on 160cm/58, OK? 2. Oon ihastunu yhteen poikaan jo 6 vuotta ja se on jo pitkä aika, mutta en osaa tehä alotetta enkä tiiä kannattaisiko :( 3.Mua haukutaan lihavaks!!Oon omasta mielestäniki lihava, mutta ei haukkuminen oo kivaa :( 4. Mulla on kaks parasta kamuu ja toinen joskus haukkuu lihavaks, kannattaisko olla kavereita?? Tartteen kipeesti APUU!! Pliis vastaa, olisin niin  kiitollinen !!<3<3 -_OuTo ?_-
1. Olet mitoiltasi ok ja koska olet vasta 12-vuotias, varmasti vielä kasvatkin. 2. Sinun pitää itse ratkaista ensin se, että mitä haluat ihastukseltasi. Riittääkö sinulle vielä pelkkä ihastumisen tunne vai haluatko jotain enemmän. Mielestäni olet vielä aika nuori eikä sinulla ole mitään kiirettä alkaa seurustella. Et kerro, että tunnetko pojan hyvin, onko hän sinua vanhempi... joten on aika vaikeaa antaa neuvoja. 3. Haukkuminen on aina raukkamaista. Ja varsinkin sellainen, joka kohdistuu toisen ulkonäköön. Et ole lihava. Ja kun uskot siihen itse, niin muiden sanomiset eivät hetkauta. Kaikista sanomisista ei kannata välittää, koska haukkujilla itsellään on yleensä heikko itsetunto, jota he pönkittävät kiusaamalla toisia. 4. Haukkuminen ei yleensä kuulu kaverisuhteeseen. sano kaverillesi, ettei ole kiva, kun hän haukkuu sinua. Jos hän ei lopeta haukkumista, niin mieti, haluatko olla ystävä. Jotain mukavaa hänessa täytyy kuitenkin olla, koska olet hänen ystävänsä. Turhanpäiväisten juttujen takia ei kannata luopua ystävistä. Toivottavasti vastauksista on jotain apua!

Alkoholismi varjostaa elämää
Täällä kirjoittelee elämänhalunsa menettänyt murrosikäinen tyttö. Ongelmani on isäni, hän ryyppää joka viikonloppu. Aloittaa perjantaina ja lopettaa maanantaiaamuna. Hän juo aina meillä kotona yhden kaverinsa kanssa. Katson jääkaappiin ja se on AINA perjantaisin täynnä kaljaa. Olen puhunut asiasta koulukuraattorin kanssa, eikä hän oikeen osannut auttaa. Äiti ei puutu asiaan. Isäni on työssä käyvä, mutta viikonloput kuluvat ryypäten. Usein pelkään häntä äitini kanssa. Joudun aina taistelemaan kyyneliä vastaan ja esittämään iloista. Pelkään, etten jaksa enää näytellä. Tarttisin apua =( - alkoholistin tytär
Ulkopuolisten on hyvin vaikea auttaa tällaisissa tilanteissa. Alkoholisti tarvitsisi apua, mutta usein hän ei itse näe tilannetta vakavana eikä edes myönnä ongelmaa. Voit ilmeisesti kuitenkin jakaa huolesi äitisi kanssa ja se on hyvä asia. Varmasti teistä on toisillenne paljon lohtua ja turvaa. Uskoisin äitisi kärsivän yhtä paljon kuin sinäkin tilanteesta. Ehkä voisitte äitisi kanssa yrittää puhua isällesi järkeä, kun hän on selvinpäin. Isäsi juomista ei voi lopettaa kukaan muu kuin hän itse, mutta sinua voi helpottaa, jos saisit puhua ahdistuksestasi jollekin, on se sitten ystävä, terveydenhoitaja tai koulukuraattori. Voimia sinulle!

Mikä vikana?
Ois kiva saada tähän vastaus. Siis, moi. Oon 11-vuotias tyttö ja kärsin lievästä masennuksesta. En toki ole lääkärissä sitä todistanu, mut tiedän sen itekkin. Syön paljon, oon tosi surullinen ja alan itkeä pikku asioista. Loukkaannun helposti ja kun alan muistelemaan menneitä, itken enkä voi enää lopettaa. Mulla ei riitä enää kyyneleitä itkuun! Peitän mun pimeän puolen, esitän ilosta ja hyvää tyyppiä. Tässä on mun stoori: Olin pieni ja mun isä kuoli talvella. Enhän mä sillon vielä mitään tajunnu. Sitte ku kasvoin, se suru alko kasvaan mun sisällä.. Yhteen aikaan uskoin Jeesukseen ja Jumalaan. Joka ilta rukoilin, että herra, armahda. Tiedän, tää kuulostaa järjettömältä, kun näin nuori olen. Mutta, sitte, se loppu. En enää uskonu. Se ei auttanu, mä aloin sääliä itteäni. Tommonen turha saasta. Mitä hyötyä musta on.
Tiedän, että kun tämän äidille kerron, tai kellekkään muulle, mulle vaan naurettas. Oon vielä nuori, enkä taho itsekään uskoa, et miten tää voi olla näin. Mun pitäs olla ilonen, ku mulla alkaa just murrosikäki. Ilonen siitä, et alan kasvaa kunnolla. Ilonen ku kasvan.. Mut en oo. Itken joskus illalla ja muistelen mun isää. Itken itteni uneen tai en itke vaan nyyhkytän, ku kyyneleitä ei tuu. Mä en jaksa. En ole harkinnut mitään itsemurhaa, enkä ehkä aiokkaan, mutta sen sanon, että mä kärsin, syvällä mun sisällä. Joten tässä se kysymys: onko mussa jotain vikaa ja jos on, mitä? Mikä mua vaivaa? Miksen nauti elämästäni? Miksen oo normaali?!
- Mussa on joku vikana, tiedän sen..
Mielestäni olet ihan normaali tyttö. Olet varmastikin herkkä ja tunteikas, mutta siinä ei ole mitään väärää. Koska olet tulossa murrosikään, osa ”oireilustasi” johtunee siitä. Murrosiässä monet asiat tuntuvat vaikeilta ja masentavilta, koska kehossasi tapahtuu niin monenlaisia muutoksia. Tunteet ovat yhtä vuoristorataa ja ilo saattaa muuttua hetkessä pahaan tuuleen. Kehottaisin sinua lopettamaan itsesäälin – se ei johda mihinkään. Yritä sen sijaan etsiä elämästä jotain mukaviakin asioita. Isäsi olisi varmasti halunnut nähdä sinun kasvavan ja nauttivan elämästäsi. Säilytä muisto isästäsi ja sure surusi. Suru ei ehkä häviä koskaan kokonaan, mutta varmasti se helpottaa jossain vaiheessa. Osa meistä ihmisistä on luonteeltaan iloisia ja osa vakavampia ja surumielisempiä. Se ei kuitenkaan tee kummastakaan parempia tai huonompia. Jos sinusta tuntuu, ettet selviä näistä asioista yksiksesi, niin puhu asiasta kouluterveydenhoitajalle, jos et esimerkiksi voi puhua tunteistasi äidillesi. Olisi kuitenkin hyvä, jos voisit jakaa asiat jonkun kanssa, sillä yleensä puhuminenkin auttaa. Usko kuitenkin siihen, että olet aivan normaali ja tavallinen, ehkä syvällisemmin ajatteleva, tyttö!

Ongelmia äidin kanssa
Mulla on ongelmia äitini kanssa. Me tapellaan kaikist pikkuasioist, mut silloin ku tapellaan, ne tappelut on tosi pahoi.. Oon puhunu asiasta psykologille, mut se vaan yrittää saada mua selvittämään asiat äitin kanssa. Mä tiedän ainakin yhden jutun: etten halua asua äitin kanssa. Mitä asumisvaihtoehtoi mul on? Mun isä ei halua mua luokseen, koska sil on uusi naisystävä, eikä iskä oikeestaan tykkää musta. Oon ajatellu itsemurhaa, mutta en haluaisi tuottaa äitilleni sitä mielihyvää siitä, että se saisi mut luovuttamaan. Auta, kiltti! – brokenheart
Varmaan jokaisella nuorella on jossain vaiheessa ongelmia vanhempiensa kanssa. Se kuuluu aika luonnollisesti itsenäistymiseen ja vanhemmista irtautumiseen. Et kerro ikääsi, mutta olettaisin sinun olevan vielä murrosikäinen. Itsemurha-ajattelut kannattaa unohtaa. Uskon, että äitisi välittää sinusta oikeasti, mutta ei ehkä osaa toimia kanssasi oikein. Hänellä voi itselläänkin olla vaikea hetki elämässä. Alaikäisen paikka on mielestäni jomman kumman vanhemman luona. Yksin asuminen vaatii paljon ja aiheuttaa velvollisuuksia eikä monen kohdalla ole taloudellisestikaan mahdollista. Yritä neuvotella vielä isäsi kanssa – olisiko mahdollista asua vaikka väliaikaisesti hänen luonaan. Yritä päästä eroon tunteesta, että vanhempasi eivät välitä sinusta. Varmasti välittävät omien jaksamisiensa ja rajoitteidensa puitteissa.

Mulla on monta huolta
1. Minulla on taas tää paino-ongelma, niinku aika monella. Oon 152/47. Ei sitä ehkä uskois, mut mun reidet on kauheen leveet ja se inhottaa mua. Miten saan ne sillee hoikistumaa? Mul on myös kauhee pyöree maha, vaikka kaikki väittää mua laihaks.
2. Mul on vaa yks kaveri koulussa, ku mun entine besta alko olee muiden kanssa. Oon sanonu sille siitä, mut se on vaa sillee: "No voit sä olla meidän kaa joskus". Mä en haluu vaa joskus, haluun olla sen ja sen porukoiden kaa niinku kokoaja. Ja sitku se mun kaveri kenen kaa oon, se on kauheen laiska eikä ikinä tee mun kaa mitää!
3. Mul on poikaystävä, ja musta tuntuu, et se ei tykkää musta, ku se ei välitä yhtää mitä mä teen. Välittääkö se musta? Oon kysyny siltä, mut se vaan sanoo: "Joo".
4. Tuleeko valkovuodon jälkee heti menkat?
- Huolestunut =/ -
1. Aivan liian moni nuori naisenalku murehtii painostaan. Ja yleensä aivan turhaan. Niin kuin sinäkin. Olet mitoiltasi varsin sopiva ja varmaankin vielä kasvuiässä. Kaikille meillä taitaa olla jokin kohta kehossamme, johon emme ole tyytyväisiä. Reisien hoikistuminen vaatii pitkäjänteistä ja monipuolista liikuntaa. Hyviä lajeja ovat kävely, juoksu, pyöräily ja erilaiset jumppaliikkeet. Vatsaa saa tiukemmaksi tekemällä vatsalihasliikkeitä, mutta tässäkään tulokset eivät näy hetkessä. 2. Mene vaan rohkeasti mukaan, eiköhän sinut hyväksytä joukkoon ja jos ei hyväksytä, niin he eivät ole ansainneet ystävyyttäsi. Ei ystäviä hylätä tuosta vaan. 3. Pojat ovat erilaisia kuin tytöt, eivätkä he monestikaan hoksaa kysellä toisen tekemisistä. Se ei automaattisesti tarkoita, että he eivät välittäisi. Jos poikaystäväsi haluaa olla kanssasi ja sanoo välittävänsä sinusta, niin älä tee itse ongelmaa asiasta, jota ei ole. Nauti siitä, että elämä on tuonut eteesi jo poikaystävänkin! 4. Valkovuotoa saattaa esiintyä jopa vuoden ajan ennen kuin oikeat kuukautiset alkavat. Yleensä kuukautiset alkavat 11-16 vuoden iässä. Jos nämä asiat huolestuttavat, niin juttele kouluterveydenhoitajan kanssa.

Huolena pituus
Olen 13-vuotias tyttö ja olen lyhyt. Itse asiassa se onkin huoleni. Minulle ollaan huomauteltu pituudestani ja painostani alaluokilta asti. Olen 146 cm pitkä ja painan noin 32 kg. Tiedän, että olen lyhyt, mutta se ei häiritse minua. Kaikkia muita se tuntuu kuitenkin häiritsevän. Mitä tehdä? Olen yrittänyt sanoa huomauttelijoille ,että se ei ole mukavaa, mutta se vain jatkuu. Ei minua varsinaisesti kiusata, mutta huomautellaan asiasta kuitenkin. Toisaalta minä olen syypää tähän, koska olen itsekkin naureskellut asialle, mutta mitä voisin tehdä nyt, kun haluan sen nyt loppuvan? Ja lopuksi olenko normaalipainoinen? – Natalie
Kuulostaa siltä, että olet sinut itsesi kanssa ja se on hyvä merkki. Silloin kestää helpommin toisten huomauttelut, jotka totta kai satuttavat. On lapsellista huomautella toiselle pituudesta tai painosta, jokainen meistä on erilainen ja erikokoinen. Jos vanhempasi ovat myös pienikokoisia, niin teidät, että olet perinyt sen heiltä. Sano huomauttelijoille tiukasti, että olet kyllästynyt kuulemaan pituudestasi. Jätä heidän kommenttinsa omaan arvoonsa äläkä ota kuuleviin korviin niitä. Ehkä huomautttelijat tajuavat lopettaa, kun huomaavat, ettet välitä. Ja lopuksi: olet todella hoikka.

Pitkä lista kysymyksiä
Heippa! :) 1. Olenko normaali, jos olen 173/75? Kaikki sanoo, etten oo lihava tms. mutta miten puntari sitten näyttää niin paljon? Terkkarikin ihmetteli, että missä mulla se paino on, kun en näytä miltään suurikokoiselta. Aivotko tässä painaa, vai mitä? :D 2. Voisitko muuten selittää, mitä pitäisi tehdä, jos on skolioosia? Minulla on todettu skolioosi, ja se haittaa minua nykyään. En esimerkiksi pysty kääntää koko vartaloani lantiosta ylöspäin vasemmalle kokonaan, mutta oikealle pystyn. Lisäksi minua häiritsee, kun nojaan aina OIKEALLE. Sitten kärsin kamalista selkäkivuista ajoittain, jolloin en pysty edes kumartua kenkiä laittamaan. 3. Mitä tehdä, kun äiti ei anna hankkia tamponeja? Siteet eivät enää tunnu riittävän runsaalle vuodolle, ja ajattelin kokeilla tamponia. Mistä tietää, mikä koko on sopiva? Onko niitä edes eri kokoina? Minkä kokoinen kuukuppi on? Kuinka usein se pitää tyhjentää? 4. Tämä ei varmaan edes kuulu tälle palstalle, mutta kysynpä silti: Miten ihmeessä kerron ihastukselleni, että pidän hänestä? Minulla ei ole kovin hyvä itsetunto, ja olen ollut koulukiusattu. Olen yrittänyt koulia itseäni itsevarmemmaksi eri keinoin, mutta silti en uskalla edes hymyillä Hänelle. Mitään keinoja kartuttaa itsetuntoa? :) 5. Miten sormista/käsistä saisi "pientä ylimääräistä" pois? Yritin omakeksimääni käsijumppaa, mutta ei siitä apua ollut. Anteeksi, kun kyselin näin paljon, mutta en ole saanut vastauksia. :- bakteeri
1. Olet mitoiltasi varsin normaali. Et laiha, muttet mikään lihava. 2. Mikäli sinulla on skolioosi, joka vaivaa, niin kannattaa yrittää saada lähete fysioterapeutille. Hän osaa neuvoa oikeanlaisia, vahvistavia ja venyttäviä jumppaliikkeitä. 3. Tampooneja ja kuukuppeja löytyy eri kokoja. Kokeilemalla löydät itsellesi sopivimmat. Kuukupin tyhjennykseen vaikuttaa muun muassa vuodon määrä. Suositeltavaa on tyhjentää kuukuppi vähintään kaksi kertaa vuorokaudessa. 4. Itsetunnon kartuttaminen lähtee siitä, että hyväksyy itsensä sellaisena kuin on. Älä keskity omiin huonoihin puoliin vaan tarkastele itseäsi positiivisesti. Yritä unohtaa vääränlaiset häpeän ja syyllisyyden tunteet. Itsetunnon kohottaminen ei tapahdu hetkessä vaan se vaatii kärsivällisyyttä. Puhu itsestäsi (ja muista) kauniisti. Kirjastosta löydä useita teoksia liittyen aiheeseen. Ihastumisen kertominen voi olla hankalaa, mutta voithan yrittää viestittää katseillasi ja ilmeilläsi, että olet hänestä kiinnostunut.... 5.Käsijumpasta voi olla apua, mutta muista, että tulokset eivät näy hetkessä31.3.2011

Murroikä vai mikä?
Moi isosisko! Ekaks tää palsta on ihan paras, mutta sitten itse ongelmaan. Oon 12.v ja jonkun verran ylipainoinen. En tosin näytä siltä, en tiedä miksi. Minua ei huvita mennä enää kouluun,ennen halusin kouluun aina. Ja kun olen pahalla tuulella siihen reagoidaan todella voimakkaasti. Tuntuu, että äitini ei välitä minusta enää, käyn ainakin kaksi kertaa viikossa tai enemmän uimassa tai teen jotain muuta. Minulla ei ole sellaista ystävää, jonka kanssa voisin mennä. Niin äiti vain sanoo jyrkästi, että sitten menet yksin. En jaksa enää...Kiitos, jos vastaat. - girl-
On vaikea sanoa, oletko ylipainoinen vai normaali, koska et kerro mittojasi. Uskoisin kuitenkin, että olet täysin normaalikokoinen. Luulenpa, että sinulla on murrosikä – sillon voi koulunkäyntikin tuntua vaikealta, niin kuin moni muukin asia. Koulu on kuitenkin työtäsi ja siellä kannattaa käydä vaikkei aina niin huvittaisikaan. Ettei sitten muutaman vuoden kuluttua harmita. Varmastikin äitisi välittää sinusta. Murrosikä saattaa näkyä niinkin, että olet tavallista herkempi ja tulkitset toisten sanomiset negatiivisesti vaikka ne olisivat kaikkea muuta. On hyvä, että sinulla on harrastuksia. Harrastusten parista voit saada ystäviä – mene vain rohkeasti juttelemaan ihmisille. Tsemppiä

Monta kysymystä
Moi Isosisko! 1. Mulla on sellanen ongelma, että mulla on koulussa yks paras kaveri, ja meillä on yhteisiä kavereita ja sillon kun oon kipeenä tai jonki muun takia jossain muualla ku se, nii aattelen heti, että ku se on muiden kanssa, niin sen jälkeen se ei enää haluis olla mun kaveri. Pidän itteeni tyhmänä ja vertaan itteeni liikaa muihin, mutta en huomaa sitä itse, mun kaverit vaa huomaa sen. 2. Murehdin sitä, että olen 64,8kg / 159cm, koska tiedän olevani ylipainonen. Kaikki meijän luokkalaiset on tosi laihoja:( 3.Mulla ei oo vielä rinnat kasvanut ja muilla on. Ja sellanen pelottaa mua, kun mulla on oikeessa rinnassa sellanen pahkura, joka on ollu siinä jo kolme viikkoo, mut se ei oo kasvanu, eikä vasemmassa rinnassani oo sellasta. Kuukautisenikaan ei oo vielä alkanu. 4. Pelottaa mennä ylä-asteelle, koska mua ja mun kaverii haukutaan lesboiks, mutta vaan vapaa-ajalla. HELP!!! - 13v.
1. Luota ystävääsi, hän ei varmastikaan ole hylännyt sinua kertaakaan ja miksi hylkäisi jatkossakaan, jos vain itse pidät häntä arvossa ja ystävänäsi. Opettele luottamaan ja hyväksymään itsesi, turha vertailu kannattaa jättää pois. Kaikki me olemme erilaisia ja jokaisella meillä on omat hyvät ja huonot puolet. 2. Sinulla on muutamia ylimääräisiä kiloja, mutta olet vielä kasvuiässä, joten älä liikaa murehdi painoasi. Murrosiässä tapahtuu monia muutoksia, joista osa voi tuntua aluksi ikäviltäkin. Aikaa myöten opit elämään itsesi kanssa. Veikkaanpa, että muutkin tytöt luokallasi tuntevat itsensä lihaviksi – et ole ainoa. 3. Rintojen kasvu on yksilöllistä. Kaikilla rinnat eivät koskaan kasva kovin isoiksi. Rinnassa olevaa pahkuraa voit käydä näyttämässä terveydenhoitajalle. Kuukautisetkin alkavat yksilöllisesti, yleensä 10-15 vuoden iässä. Malta mielesi, kyllä ne alkavat. 4. Yläasteelle menoa ei kannata pelätä. Yläasteellehan tulee tuttuja ihmisiä ja sinulla on kavereita. On lapsellista haukkua toisia lesboiksi tai muuksi. Jätä tuollaiset haukkumiset omaan arvoonsa.

Paino-ongelmia
Heippa! Tää on mun eka kerta, ku kirjotan tänne, olen 10 wee ja täytän lokakuussa 11 wee. Pituutta löytyy 158-162 ja paino on ongelmani, painan vähän alle 70. Auttaisitko minua, että miten voisin piettää tuon painoni kurissa. Haluaisin, että se olisi 40-60 välillä, mutta se menee vain yli ja yli. Ainaki olen lopettanut karkkien syönnin, mutta auttaako se edes ? Pidän yhdestä pojasta, niin aina kun olen sen lähellä niin minun pitää laihistella ;__; Se on ikävää, ja kun katson peiliin, niin alan melkein itkeä. En pidä itsestäni, enkä minun vartalostani, voisitko auttaa minua?? Tarvisin nyt sitä! Kiitos jo etukäteen <33 -tarviiapua!
Sinulla on lievää ylipainoa ja olet oikeassa siinä, että paino kannattaa saada kuriin. Paino-ongelmat voivat aiheuttaa monenlaisia ongelmia ja siksi kannattaa kiinnittää huomiota omiin elämäntapoihin. Painonhallintaan liittyy ruokavalio ja liikunta sekä riittävä uni. Hyvä ruokavalio on monipuolinen, se sisältää runsaasti kasviksia, hedelmiä, marjoja ja kuituja. Kannattaa vähentää vehnäjauhoja ja sokeria sisältäviä tuotteita. Mitään ei tarvitse jättää kokonaan pois, mutta määriin kannattaa kiinnittää huomiota. Kohtuudella kaikkea. Koeta löytää itsellesi liikuntamuoto, josta tykkäät. Se voi olla mitä vain: tanssia, kävelyä, uintia, sählyä... Voisit myös jutella vanhempiesi kanssa kotona syötävästä ruoasta: voisivatko vanhempasi auttaa ja tukea sinua terveellisten elämäntapojen opettelussa. Missään tapauksessa en suosittele sinulle laihdutuskuuria, koska olet vielä kasvuiässä ja tarvitset monipuolista ja ravitsevaa ruokaa. Opettele tarkastelemaan itseäsi hyväksyvästi – varmasti sinulta löytyy piirteitä, mistä pidät. Kiinnitä huomiota niihin, niin ”huonot puolet” jäävät varjoon.

Painosta ja kuukautisista
Nyt mä tarvitsen sun apua, kun en kenellekään muulle aijo tästä sanoa.. koska tämä on noloa. Veikkaisin, että olen noin 152 cm pitkä. Ja arvaa mitä, mä kävin äsken puntarilla, ja se näytti 69kg!!! Tää ei voi olla totta, ihan oikeesti! Mä oon harrastanut jumppaa jo puol vuotta, joka päivä, joka ilta. Ja mä saan oman hevosen keväällä, jonka kanssa alan treenaamaan. Mutta teen joka ilta nämä sarjat: 50 vatsa & selkälihasliikettä, 20 kyykkyä, venytysharjoituksia, ja nostelen 2 kg puntteja. Liikun koirieni kanssa, ja juoksen ja pyöräilen. Talvisin käyn joka viikko kerran uimahallissa. Nyt kun aloitin liikunnan, painoni nousi 5 kg. Mä oon varmasti joku hirviä läskisairas, jonka paino nousee vaikka mitä tekis. Auta!! Mä en syö karkkia paljon, ja karkin sijasta ostan usein viinirypäleitä tai jotain muuta hedelmiä tai marjoja. Mä en polta enkä juo, mutta meinasin aloittaa polttamisen, mutta en aloittanut, koska tiesin, että mun terveys on vaarassa jo nyt!! Mä laskin, että mun painoindeksi on 29, ja se oikee pitäs olla 25. Ja hei oon 12 vee. Juon myös joka päivä 4 isoa lasia maitoa päivässä, pesen aamuin illoin hampaat, syön iltapalaksi leipää tai 2 porkkanaa, aamupalan jätän pois tai tyydyn hedelmiin. Minulle on tosi vaikea löytää sopivia housuja, koska minulla on niin paksut reidet ja maha. Naamani ei ole niin lihava, mutta MAHA JA JALAT! Mitä teen? Ja toiseksi. Toivon kiihkeästi omaa poikaystävää ja menkkoja. Onko noloa, jos mulla on koulussa aina mukana varalta siteitä ja puhtaat pikkarit? Toivottavasti vastaat, nimittäin en keksi muuta kenelle puhua 8(
- MegaIHQdaa<3
Jos ilmoitat pituutesi ja painosi oikein, niin sinulla on lievää ylipainoa. Toisaalta olet vielä kasvuiässä ja saatat kasvaa pituutta paljonkin lyhyessä ajassa.En suosittele sinullekaan mitään laihdutuskuuria, koska se ei ole hyväksi kasvuikäisille. Kirjoituksesi perusteella harrastat liikuntaa riittävästi. Liikunnan aloittaminen saattaa nostaa painoa, koska lihakset painavat enemmän kuin ”läski”. Suosittelen, että söisit aamullakin jotain, vaikkapa maustamatonta joguttia ja marjoja. Muista kohtuus kaikessa syömisessä ja pienennä annoskokoja pikkuhiljaa.
Ei ole noloa kuljettaa mukana siteitä ja puhtaita pikkareita. Eihän sinun tarvitse niitä ”mainostaa” vaan pidät niiden kuljettamisen omana tietona. Kuukautiset sinulla varmaan alkaa lähiaikoina ja varmasti löydät poikaystävänkin jossain vaiheessa

Äiti urkkii ja utelee
Heissan! Mulla olis sellanen ongelma, et mullon ulkomaalaisia kavereita ja jotku on vähä liianki ärsyttäviä. Oon tutustunu niihi kavereitten kautta ja ne on vähä semmosia, et kokeillaan ja sit vaihetaan uus vastakkaispuoli. Mä en olis tosiaankaa vielä valmis ja ei mun porukat antas mun seukata ulkomaalaisen kans. Ja varsinkaan, jolla on tuollanen tyyli. Mä en uskalla luopua niistä, ku ne on kumminki mun kavereita, mut silti oon sanonu niille monta kertaa, että mä haluan olla vain kaveri.. silti ne luulee, että haluan olla enempi ku kaveri.. mitäs tekisin, että ei kaveruus hiipuis vaan niiden luulot, et haluan enempi ja enempi olla niiden kans? Sit tokana, joka varmana on kaikilla mun ikäsillä (oon sellanen 17-vuotias), niin mun äiti on hirvee urkkija. Mä en saa olla rauhassa missään nimessä, kellonajat kymmenen vuotiaan tasolle. Se kertoilee kaikkia juttuja siihen tyyliin, että olisin joku kymmenvuotias. Oon yrittäny sanoa sille, että en oo enää pikkulikka. Varmaan syynä on se, että petin lapsena aika monesti luottamuksen äitiin, menemällä kavereille ilman ilmotusta, karkaamalla koulusta kesken kaiken tms. Mä en oo enää sellanen ja siitä on jo yli neljä vuotta. Sitte se hirveesti kyselee kaiken maailman asioita. Tutkii aina, mitä kirjoja luen (vaikka jos on seksikirja niin sanoo, että ei tää oo sun ikäsille tms ja totta kai se on mun oma asia, et mitä luen). Sitte mun äiti on niin "vanhanaikanen", että se ei ymmärrä mun ikäisten asioista mitään.. Nyt äitillä on jonkilainen luottamus muhun, mut mulla ei oo siihen, koska se urkkii mun asioita niin paljo.. tutkii huonetta, ku siivoo samalla sitä.. näihi asioihi tarvisin kovasti apua. - snoukkaaja93
Ei kannata lähteä kaikkeen mukaan vain sen takia, että kaverit ”painostaa”. Kannattaa kuunnella itseään ja toimia sen mukaan. Kavereittesi on ymmärrettävä, että ei tarkoittaa todellakin ei. Jos et kelpaa heille pelkkänä kaverina, niin voit miettiä, että ovatko he ystävyytesi arvoisia.
Äitisi ei varmastikaan tarkoita pahaa urkkimisella. Luulen, että hän on ennemminkin huolissaan sinusta. Voit vähentää aiheettomia ja aiheellisia epäluuloja kertomalla minne menet ja keiden kanssa liikut. Ja omalta osaltasi voit parantaa luottamusta noudattamalla kotiintuloaikoja yms. Kerro äidillesi, että ei ole kiva, kun hän penkoo tavaroitasi ja arvostelee tekemisiäsi. Uskon kuitenkin, että äitisi haluaisi vain jutella kanssasi asioista ja että hänelle on vaikea luopua ”omasta pikkutytöstään”.

Huolestunut
Moi! 145 cm / 36 kg, ok? Oon 12 ja olen huolissani yhdestä jutusta. Olen tyydyttänyt itseäni pari kertaa, ja haluaisin tietää, olenko vielä neitsyt. Ja myös, että millä luokilla tarkastetaan, onko neitsyt? Olen kuullut, että kuudennella... Ole kiltti ja vastaa! Mua pelottaa tää asia!! En ole ollut yhdynnässä. Minulla ei myöskään ole vielä alkanut valkovuodot. Pitäisikö huolestua? Kiitos, jos vastaat.
–HYVIN HUOLISSAAN!!
Olet mitoiltasi aivan normaali. Sinun ei tarvitse olla huolissasi vaikka valkovuoto ei ole vielä alkanut. Kuukautiset alkavat yleensä 10-15 vuoden iässä, joten odottele rauhassa. Yleensä neitsyellä tarkoitetaan tyttöä, joka ei ole harrastanut seksiä. Immenkalvo saattaa repeytyä myös itsetyydytyksessä tai tamponin (kuukupin) käytöstä. Luulenpa, että ”neitsyttarkastus” on vain legenda ja ettei niitä oikeasti tehdä missään. Ole siis levollisin mielin.

Epäsäännölliset kuukautiset
Moi! Tää on tosi hyvä palsta, täältä löytää ongelmiin varmasti ratkaisuja! No, oma ongelmani on se, että mulla on alkanu menkat ja ne ei oo säännölliset vielä. Ja mua ärsyttää, kun en sitten tiedä, koska seuraavat alkaa, nii sit on pikkaritki joskus veressä! Onko tähän ongelmaan ratkaisua? Viimeset menkat oli varmaan pari kuukautta sitten...Ja tiedän kyllä, että alussa ne on hyvinkin epäsäännölliset, mutta kaverini sanoi, että kolmannet menkat on säännölliset. Ja mulla on ollu jo varmaan viis kertaa menkat, mutta ei oo vielä säännölliset. Kerran ne kyl tuli sinä päivänä, ku olin laskenutkin, mutta sen jälkeen ne tuli milloin minäkin päivänä. Ja onhan se yksilöllistä, että koska ne alkaa oleen säännölliset. Mutta mua silti huolestuttaa, että pitäskö ne jo olla mun kohdalla säännölliset? Oon 12-vuotias, vähän yli 150 cm ja n. 45 kg. Että oon kai muuten ihan normaali tyttö? Kiitos todella, jos vastaat! Luen aina SinäMinän, eli tuskin vastaat turhaan. - Kala98
Olet aivan normaali tyttönen – niin mitoiltasi kuin kuukautisten suhteenkin. Joillakin tytöillä kuukautiset voivat olla säännölliset heti alusta alkaen, kun taas toisilla ne voivat olla epäsäännölliset aina. Tietysti on ikävää, että kuukautiset ovat epäsäännölliset, koska silloin hankalampi varautua niihin. Uskon, että ajan myötä opit tunnistamaan itsestäsi ”oireita”, jotka viittaavaat siihen, että kuukautiset ovat tulollaan. Osa tunnistaa kuukautisten alkamisen tietynlaisesta maha- tai selkäkivusta, jollakin voi olla päänsärkyä ja aika monella mieliala muuttuu kiukkuisemmaksi, kun kuukautiset lähestyvät. Kuukautisten varalta kannattaa pitää siteitä tai tamponeja laukussa. Odottele rauhassa, jospa kuukautisesi muuttuvat vielä säännöllisimmiksi.

Muutamia kysymyksiä...
Hei! Mul on monta kysymyst.1) Mä oon 168 cm ja painan 52 kg, oonko normi. 2) Mul on alkanu valkovuoto. Kui kauva kestää enne ku alkaa kuukautiset? Valkovuotoo on tullu jotai 2 kk. 3) Mul on vasta n.11-vuotiaan rinnat ja oon ite jo 13. Sit käytän liivei, ku mun rinnat hölskyy, ku liikun. Käytän liivei, mut must tuntuu, ku käytän liivei, ni mun rinnat ei kasva yhtää. Mikä neuvoks? Tiiän, et kehitys on yksilöllist. Kiitos jo etukätee vastauksest. :D - NIPSU97
1. Olet todella hoikka. 2. Valkovuoto on merkki siitä, että kuukautiset ovat tulossa. On mahdotonta sanoa, että milloin kuukautiset alkavat, mutta kaikki viittaa siihen, että ne voivat alkaa milloin tahansa. 3. Rintojen kasvu on yksilöllistä ja toisilla rinnat jäävätkin pieniksi. On hyvä käyttää liivejä ainakin urheillessa. Liivien käyttö ei vaikuta rintojen kasvuun. Yleensä hoikilla tytöillä on pienemmät rinnat.

Äiti valittaa syömisestä
Moi!<3 Mulla on ongelma: mun äiti. Ei siitä muuta ongelmaa oo, ku se, et se valittaa koko ajan mulle siitä, et en oo syöny viikkoon paljoo mitää (näkkärii koulussa... ei paljon muuta...). Se pelkää, et musta tulee anorektikko tai jotain. Mut ei musta tuu... Mut miten saisin äitin lopettaa ne valitukset? Toivottavasti vastaat! <3
– Anorektikkoko?
Ole iloinen, että äitisi huolehtii sinusta. On ihan hyvä, että vanhemmat seuraavat lastensa syömistä, koska erilaiset syömishäiriöt ovat yleisiä nykyään. Kannattaa syödä monipuolisesti ja terveellisesti, se auttaa jaksamaan ja pitää mielenkin hyvänä. Voisit yrittää jutella äitisi kanssa asiasta: kerro hänelle, että sinusta tuntuu ikävältä, kun hän jankuttaa syömisestä. Vastaavasti sinä voit luvata, että syöt muutakin kuin vain näkkäriä koulussa.

Huolia
Ensinnäkin tää on ihan paras lehti, joten kiitos <3! 1. Olenko ok, jos olen 172cm pitkä ja painan melkein 68-70kg? Olenko hirveän ylipainoinen? 2. Tässä on varsinainen ongelmani: olen koukussa suklaaseen, saatan syödä kaupalta kotiin kävellessäni yli puoli levyä! ja kotona vielä lisää. Aina kun saan rahaa, ajattelen, että tällä kertaa en osta, mutta kumminkin ostan. Pystyn kyllä olemaan viikonkin ilman suklaata, mutta olisi kiva jos vastaisit, että en lihoisi hirveästi.. 3. Mitä teen, kun menkkani ovat hirveän epäsäännöliset ja runsaat?? Vaikka käytän koulussa yösiteitä, niistäkin menee ohi. OLISIN KIITOLLINEN, JOS VASTAISIT! :)) - täynnä huolia^
1. Olet mitoiltasi normaali, et siis ylipainoinen. 2. Suklaan syöntiä kannattaa ainakin vähentää. Suklaasta saa runsaasti energiaa ja pitemmän päälle runsas suklaan syönti lihottaa. Eikä se muutenkaan ole terveellistä, koska siinä on runsaasti rasvaa ja sokeria. Kokeilepa vähentää suklaansyöntiä (tiedän, vaatii hirmuisesti itsekuria) – päätä jo ennen kuin avaat levyn, että minkä verran syöt ja pysy päätöksessäsi. Voit myös kokeilla syödä tummaa suklaata. 3. Epäsäännölliset kuukautiset ovat monen riesana. Asiasta kannattaa jutella terveydenhoitajan tai gynekologin kanssa. Oletko kokeillut runsaaseen vuotoon tamponin ja siteen yhdistelmää? Tai esimerkiksi kuukuppia ja lisänä sidettä? Runsas vuoto vaatii, että side vaihdetaan usein.

Ongelmia...
Mooi! Mull on ongelma.. Valehtelen usein kamuilleni.. MIKÄ MUA VAIVAA??!! Mun sisko käy mun hermoille joka päivä! Mull on tullu 2 vuotta valkovuotoo ja rinnat on kasvanu. Ne on sairaan pienet! Oon mitoiltani 161cm ja 45 kg ja oon 13 vee.. Oonks normi?
– Randomi
Mietippä, että miksi valehtelet kavereillesi? Monesti valehtelu on vain tapa, josta kyllä kannattaa yrittää päästä eroon. Se vaatii päättäväisyyttä ja itsekuria. Ajattele asiaa omalta kannaltasi – miltä tuntuisi, jos kaverit valehtelisivat sinulle. Valehtelu kuluttaa myös voimavarojasi, sillä sinunhan on muistettava, mitä kaikkea olet kenellekin valehdellut. On normaalia, että sinun iässäsi siskot ottavat päähän ja käyvät hermoille. Se on osa murrosikää vaikkakin ikävää. Valkovuoto viittaisi siihen, että kuukautisesi alkavat pian, myös ikä ja paino viittaavat siihen. Olet mitoiltasi hoikka.

Surua ja huolia
Apua! Mua mietittyttää tai no mun kaveria, että voiko raskaaks tulla ilman, että on sängys? Sillä mun kaveri kertoo mulle koko ajan kello 23.30 asti (joka päivä) murheistaan. Esim. siitä, että se pelkää, että voiko tulla raskaaks ilman, ku on sängys.. :( Mä oon sanonu, että en jaksa puhuu sen kaa nii myöhään, mutta se ei usko! Ja sit että mun äiti kuoli 2 kuukautta sitten. Se oli mulle kaikki kaikessa, mutta mulla ei oo ketään kelle puhuu, ku mun kaveritkin vaan puhuuu omista murheista. Mä tarviin apuu, mä en kohta enää kestä! Mä oon masentunukki ja koulu on vaan poskellaan. Mitä mä voin tehä!!?? -miettiä-
Voit kertoa ystävällesi, että raskaaksi tuleminen vaatii yhdyntää. Jos harrastaa seksiä, eikä halua tulla raskaaksi, on huolehdittava ehkäisystä. Kondomi on hyvä ehkäisyväline ja lisäksi se suojaa sukupuolitaudeilta. Jos ystäväsi ei ymmärrä, että et halua tai jaksa puhua hänen kanssaan iltamyöhäiseen, niin älä vastaa hänen puheluihinsa illalla. Tai sano hänelle, että jutellaan huomenna lisää. On järkevää huolehtia riittävästä unensaannista, sillä se vaikuttaa mielialaan ja jaksamiseen. Mielestäni ystävyys on sitä, että surut ja ilot jaetaan. Se ei tarkoita sitä, että joku vain kuuntelee toisten murheita, mutta kukaan ei kuuntelua sinua. Kuolemasta puhuminen voi olla monelle hyvin vaikeaa, mutta yritä vielä puhua asiasta ystäviesi kanssa. On tosi surullista menettää äitinsä. Jos sinusta tuntuu, että tarvitset apua, niin juttele terveydenhoitajalle. Joskus on hyvä puhua pahasta olosta aikuiselle. On aivan normaalia olla surullinen ja alakuloinen menetettyään läheisen ihmisen. Voimia sinulle!


Nimimerkkisi:
Kerro huolesi! Isosisko vastaa tälle palstalle :)

Lähetettyäsi viestin, hyppäät takaisin ylös. Kiitos!